Weingut Peter Lauer lid Grosser Ring - Perswijn
Nieuws

Weingut Peter Lauer lid Grosser Ring

Per 1 januari 2013 is het Weingut Peter Lauer in Ayl aan de Saar lid van de Grosser Ring van VDP Mosel-Saar-Ruwer. Het ledental daarvan komt hiermee uit op 33.Tekst: René van Heusden
Het sinds 1830 bestaande familiebedrijf wordt tegenwoordig geleid door Florian Layer. Hij ging er in 2005 aan de slag als verantwoordelijke voor zowel de wijngaard als de kelder na zijn studie oenologie aan de Ecole Nationale in het Franse Montpellier.


Al bij zijn tweede oogst werd hij door de gids GaultMillau onderscheiden voor de beste Riesling feinherb van heel Duitsland. Weer zo’n voorbeeld van jong talent waarvan Duitsland momenteel lijkt over te lopen. Tal van andere onderscheidingen zijn daarna gevolgd. De continuïteit door de jaren heen op een hoog kwaliteitsniveau was voor de leden van de Grosser Ring reden om met de opname van Lauer in VDP in te stemmen.

Weingut Peter Lauer produceert jaarlijks gemiddeld 40.000 flessen wijn. Het heeft daarvoor de beschikking over percelen in zeven steile Lagen rondom Ayl. De bekendste daarvan is de eersteklas Ayler Kupp, een onbetwiste Grosse Lage van de Saar.

Lauers wijngaarden zijn volledig beplant met riesling, in sommige gevallen met stokken van rond een eeuw oud. De druiven van deze oude stokken worden in de geest van de traditie van voor de invoering van de wijnwet in 1971 apart gevinifieerd tot ‘terroirwijnen voor gevorderden’. Op het etiket dragen ze behalve naam van het perceel ook een vatnummer. Florian Lauer is gespecialiseerd in droge en feinherbe Rieslings die spontane vergisting ondergaan.

Behalve een wijngoed exploiteert de familie Lauer ook een Landgasthof, een combinatie van hotel en (wijn)restaurant met de naam Ayler Kupp. Het geldt als een van de beste adressen van de Saar en van de hele regio rondom Trier, wat we uit eigen ervaring kunnen beamen. Wijnen uit het eigen wijngoed spelen hier bijna vanzelfsprekend een prominente rol.

Website: http://lauer-ayl.de (alleen in het Duits)

Tekst: René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands