Hubrecht Duijker: “Ruud Heuvelmans wijnkoper van het jaar 2012-2013” - Perswijn
Nieuws

Hubrecht Duijker: “Ruud Heuvelmans wijnkoper van het jaar 2012-2013”

Nederlands wijnautoriteit en publicist Hubrecht Duijker heeft Ruud Heuvelmans (1963) uitgeroepen tot Wijnkoper van het Jaar 2012-2013. Heuvelmans is directeur van Wijnhandel Léon Colaris in Weert.
Deze in Nederland prestigieuze titel wordt jaarlijks toegekend aan een wijnkoper die zich kwalitatief op bijzondere wijze onderscheidt. Uniek is dat Wijnhandel Léon Colaris deze titel voor de tweede keer in haar 90-jarig bestaan in de wacht sleept.

Ruud Heuvelmans is sinds 1986 in dienst van Wijnhandel Léon Colaris, waar hij het vak leerde van Jacques van Pol, die in 1996 de titel Wijnkoper van het Jaar verdiende. Heuvelmans wordt o.a. geprezen om het groot aantal wijnvondsten en de vele wijntips waarover de bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker in de loop der jaren heeft gepubliceerd in zijn columns voor het Financieel Dagblad, Trouw en in talrijke wijnboeken.

Juryrapport

“Ruud Heuvelmans onderscheidt zich door een voortdurend streven naar kwaliteit, vooral wat betreft het omvangrijke assortiment. Het selecteren van wijnen geschiedt primair op basis van de kwaliteit en de puurheid van het product, pas daarna wordt op prijs gekeken. Hij zoekt naar pure, zuivere wijnen die authentiek zijn voor de streek waar ze vandaan komen”, onderbouwt Duijker de titel.

Nieuwe wijnvondsten doet Heuvelmans vaak op via aanbevelingen van hem bekende, serieuze, goede wijnmakers en wijnboeren uit bepaalde wijnregio’s. Zo maakt hij kennis met nieuwe wijnen die al snel uiteenlopende onderscheidingen binnenhalen.

Jarenlange relaties

Kwaliteit is volgens Duijker niet alleen aanwezig in Ruud Heuvelmans’ wijnassortiment, maar ook in de contacten die hij met wijnbouwers onderhoudt. Hij heeft een uitstekende band met kleine, individuele wijnmakers die honderd procent kwaliteit nastreven en geen concessies doen aan hun wijnen of productieproces. De goede relatie met tal van producenten uit zich onder meer in decennialange, zakelijke en vriendschappelijke relaties met wijnboeren van o.a. Château La Tour de By, de Lirac van Maby en François Mitjavile.

Eigen beleid

Wijnhandel Léon Colaris telt circa zesduizend particuliere relaties en vele tientallen zakelijke relaties in de horeca en wereld van relatiegeschenken. Ze kent bovendien een eigen (bezorg)service. Hoewel het in 1922 opgerichte Weertse familiebedrijf in 2006 opgenomen werd in de Baarsma Winegroup, is Ruud Heuvelmans vrij om zijn eigen beleid te bepalen, zowel in de in- als verkoop. Zijn visie op en het vasthouden aan kwaliteit heeft hem dit jaar de titel Wijnkoper van het Jaar 2012-2013 opgeleverd.

CV

Ruud Heuvelmans

Geboren 1963 in Stramproy, woonachtig in Stramproy

Getrouwd, vader van een dochter en twee zonen

Opleiding: Middelbare Hotelschool Heerlen.

Maakte in 1984 een reis naar de Bourgogne en Champagne. Plukte mee bij André Besson in Fuissé, wat mede de aanleiding was voor Jacques van Pol, de toenmalige eigenaar van Léon Colaris, om in 1986 dienstverband aan te bieden als verkoopmedewerker.

Directeur van Wijnhandel Léon Colaris BV sinds 2006.

Aantal personeelsleden: 8

Reageer op dit item