Chozas Carrascal Vino de Pago - Perswijn
Nieuws

Chozas Carrascal Vino de Pago

Chozas Carrascal is het dertiende Spaanse wijngoed dat de status van DO Vino de Pago heeft gekregen. Het officiële groene licht daarvoor werd eind september door de gewestelijke overheid van Valencia gegeven nadat de aanvraag vijf jaar geleden al was ingediend.Tekst: René van Heusden


Op zichzelf is de toekenning van die bijzondere status – een eigen herkomstbenaming voor de wijnen van een enkel bedrijf – geen primeur. Een primeur is echter wel dat die is toegekend aan een bedrijf binnen de DO Utiel-Requena. Sinds 2003 is dat tot nu toe alleen gebeurd in de gewesten Castilla-La Mancha, de bakermat ervan, en Navarra.

Chozas Carrascal in San Antonio de Requena is aan het begin van de jaren negentig opgezet door Julián López. Het wijngoed heeft 40 hectare wijngaarden binnen Utiel-Requena, een gebied in het achterland van Valencia. Bijna onvermijdelijk is een deel daarvan beplant met de lokale bobal, de Doornroosjedruif van Valencia.

Lange tijd is die afgedaan als lomp, maar sinds een tijdje herontdekt als potentiële leverancier van kwaliteitswijnen. (Zie voor informatie over Utiel-Requena en bobal het artikel in Perswijn 2011/6). Daarnaast staan ook diverse ‘internationale’ rassen aangeplant, waaronder cabernet franc. Van deze druif wordt de prestigewijn El Cabernet f gemaakt. Paradoxaal voldeed die niet aan de voorschriften voor de DO Utiel-Requena, maar mag hij nu voortaan wel als Vino de Pago verkocht worden.

Nog een aardig detail: Chozas Carrascal produceert ook een mousserende wijn met de DO Cava.

Cabernet Franc 2007 en Las Ocho 2005 (rode blend van acht druivenrassen) worden in Nederland aangeboden door Lavinos en The Wineshop.

René van Heusden

Reageer op dit item