Succesformule: Frank Smulders geeft WSET-cursus op niveau 3 - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Succesformule: Frank Smulders geeft WSET-cursus op niveau 3

Wie ooit les gehad heeft van Frank Smulders MW kan het beamen: hij weet (uiteraard) álles van wijn en is een bevlogen docent met gevoel voor humor. Combineer dit met de degelijke opzet van een WSET-cursus en je hebt een formule die niet stuk kan. De cursus op niveau 3 die hij komend najaar geeft, is een absolute aanrader.Tekst: Anda Schippers
 De cursussen van de Wine and Spirit Education Trust (WSET) hebben een goede reputatie. Ze zijn te volgen van niveau 1 (beginners) t/m 5 (Weinakademiker) en worden internationaal erkend. Master of Wine Frank Smulders geeft al jaren les op alle niveaus, maar dat hij alle lessen van één cursus verzorgt, is uitzonderlijk.


“Een buitenkans voor iedereen die de overstap van beginner naar gevorderde wil maken”, zegt Jenny van Lieshout (foto), die zelf ook docent is bij de WSET en deze cursus organiseert. “Frank vertelt met zoveel enthousiasme en op zo’n heldere manier dat zelfs complexe materie makkelijk te begrijpen is. Wereldwijd wordt er normaal gesproken pas op niveau 4 door Masters of Wine onderwezen. Het is een unieke kans om op gevorderdenniveau al kennis bijgebracht te krijgen van iemand met zoveel kennis en ervaring.” Daar komt nog bij dat deze cursus op maandagmiddag gegeven wordt: dat maakt het voor mensen die in de horeca werken extra aantrekkelijk.

Plezier

Frank, die in 1992 Master of Wine werd, werkt op dit moment als wine director van twee hotels in Oostenrijk en Zwitserland – ‘met de grootste wijnkelder ter wereld’ – en is bezig een wijnonderzoeks- en opleidingsinstituut in Zwitserland op te zetten.

“De resterende tijd steek ik in het lesgeven voor de WSET, zowel in Nederland als in het buitenland. Ik geef les aan beginners, gevorderden en studenten op topniveau. En ik beleef aan alle niveaus en alle cursisten evenveel plezier. De lol zit ’m erin mensen wijzer te maken op het gebied van wijn. As ze daar positief op reageren, wat vrijwel altijd het geval is, dan is en blijft dat leuk om te doen.”

Veel kennis in korte tijd


Nederland kent meer goede wijnopleidingen, zoals het bekende SWEN. Wat maakt de WSET bijzonder? Frank: “De kwaliteit is hoog; de stof is actueel en de certificaten zijn internationaal erkend. De cursus op niveau 3 is echt een heel goede opleidng voor gevorderden. Je krijgt in een vrij compacte vorm een grote hoeveelheid theoretische kennis aangereikt én je doet veel proefervaring op.” Jenny vult aan: “In de cursus worden alle wijngebieden en wijnlanden in de wereld behandeld, en natuurlijk de productie van wijn. Bij het proeven komt ook blindproeftechniek uitgebreid aan bod.”

Het is overigens leuk te vermelden dat in het geval van Jenny al die kennis tot een carrièreswitch leidde: “Ik had dankzij de WSET-cursussen in zo’n razend tempo zoveel over wijn geleerd, dat ik die kennis met andere wijnliefhebbers wilde delen. Ik heb mijn baan opgezegd en ben Approved Programme Provider voor de WSET geworden, zodat ik nu zelf cursussen kan aanbieden.”

Meedoen

Kan iedereen meedoen? Jenny: “Iedereen kan meedoen; liefhebbers en professionals. Het belangrijkste is dat je echt veel interesse voor de materie hebt, want de cursus is zeer gedetailleerd. Een vooropleiding op niveau 2, zoals SWEN 2 of WSET niveau 2, of het wijnbrevet, sluit het beste aan. De cursus is ook heel geschikt voor vinologen die zich willen voorbereiden op de Diploma Course (niveau 4 van de WSET, waarvoor de cursus op niveau 3 een vereiste is), en voor sommeliers in opleiding.”

Frank verheugt zich er al op: “Ik denk dat we dit najaar een cursus van het hoogste niveau kunnen neerzetten, zowel qua inhoud van de lessen als qua niveau van de wijnen die we gaan proeven.”

Praktische zaken

Duur:        8 bijeenkomsten van 4 uur (van 24 september t/m 26 november)

Tijd:          13.00-17.00 uur

Kosten:     € 1195,- per persoon (incl. Btw)

Inbegrepen:    eenmalige deelname aan alle lessen, een set van 6 wijnglazen, studieboeken, de in de les te proeven wijnen en eenmalige deelname aan het WSET level 3 examen

Locatie:     Qurius Inspirience Center, Zaltbommel

Taal:          de cursus wordt in het Nederlands gegeven, maar het studiemateriaal is in het Engels en het examen ook.

Kijk voor meer informatie op www.musttaste.nl.

Anda Schippers

Reageer op dit item