De '100 mooiste' uit Spanje - Perswijn
Nieuws

De ‘100 mooiste’ uit Spanje

Het wijnconcours ‘de 100 mooiste uit Spanje’, dat voor de derde maal geörganiseerd wordt door Vinos de España in samenwerking met Perswijn, is inmiddels bij de finaleproeverijen aanbeland. Dit betekent dat uit een kleine 1000 inzendingen de 100 mooiste wijnen zijn geselecteerd, en dat alleen nog de definitieve winnaars gekozen hoeven worden.Tekst: Anne van Melick
De jury van de finalewijnen, naast Perswijn’s Ronald en Sjoerd de Groot en Lars Daniëls MV, bestaande uit Marc Collard (Vinoblesse), Udo Goëbel MV (WineMatters) en Noël Vanwittenbergh (sommelier Ciel Bleu), zet zich deze week aan de taak om de winnaars te bepalen binnen de verschillende categorieën. Op maandag 25 juni werden wit zonder importeur, rood onder  € 7,50, wit boven € 7,50, cava en sherry geproefd.

 

‘Een interessante proeverij!’, aldus Sjoerd de Groot. ‘Grote verschillen zijn waar te nemen bij wit boven € 7,50: van fris en elegant uit Galicië tot modern en wat dikker met stevig hout uit Somontano.’ Bij de categorie rood onder  € 7,50 zijn de verschillen klein, en het wordt daar nog spannend om te zien wie er gaat winnen. Op woensdag 27 juni staat deel twee van van de finaleproeverij ‘100 mooiste’ op de rol: rood tot € 20,-, wit onder € 7,50, rood zonder importeur en zoet/versterkt.

 

In totaal zijn er 13 categorieën waarin winnaars uitgeroepen worden, die uitgebreid aandacht zullen krijgen in het Perswijn supplement over het concours, dat zal verschijnen bij Perswijn nummer 6. Ook de wijnen die niet winnen, maar wel bij de 100 mooiste horen, zullen met een eervolle vermelding genoemd worden in dit handzame gidsje, dat nu alweer voor de derde keer uitgebracht zal worden.

 

Wat bovenal opviel tijdens de proefsessies, was de groei in diversiteit die de Spaanse wijn in de afgelopen twee jaar (sinds de editie van het Concours van 2010) heeft doorgemaakt. De zeer grote kwaliteit van de Spaanse rode wijnen, het interessante wit uit het Noordwesten en de spannende wijnen uit onbekende hoek – van eilanden als Ibiza en Mallorca, zorgden voor wederom een mooi concours met schitterende resultaten in het vooruitzicht. Aan deze sessies deden onder andere mee: Ellen Dekkers (delicious.), Lars Daniëls MV (redacteur Perswijn), Sara Buschbach (restaurant de Compagnon), Nao Dekker (Wijninkoper KLM), Bastiaan Möllers (vinoloog en lid proefpanel Perswijn), André Koopman (Marketingmanager Groupe LFE) en Corinne Hofland (Inkoper Oud Reuchlin & Boelen).

 

De Nederlandse markt blijft in stijgende mate interessant om te betreden voor Spaanse bodega’s. Dat was op te maken uit de hoeveelheid wijnen die werd ingestuurd vanuit Spanje zelf. Er zijn, net als voorgaande jaren, vier categorieën met nog niet in Nederland vertegenwoordigde wijnen: rood, wit, rosé en cava. Voor Nederlandse importeurs zal de bekendmaking van de ‘100 mooiste’ dan ook een buitenkans zijn om deze onbekende pareltjes voor hun assortiment binnen te halen.

 

Naast de proefsessies om de inzendingen te beoordelen, zullen de wijnen ook beoordeeld worden op hun etiketten. Dit jaar zal dit zowel door een professionele jury, als door de bezoekers van de Perswijn-site en de site van Vinos de España gedaan worden. Vanaf 15 juli kunt u op www.100mooiste.nl stemmen op de tien beste etiketten, en met uw stem maakt u kans op leuke prijzen!

 

De uitslag van de ´100 mooiste´ zal te lezen zijn in het speciale Spanje-supplement bij Perswijn nummer 6 (verschijningsdatum: 28 september). Een groot deel van deze 100 wijnen zal tevens te proeven zijn op de Perswijn Winterproeverij op 21 en 22 oktober in Kasteel Wittenburg. Over dit evenement binnenkort meer op deze site.

Kijk ook op www.100mooiste.nl

Reageer op dit item