Zarzo Habraken en Kleiss winnen eerste Coppa Ca’ del Bosco - Perswijn
Nieuws

Zarzo Habraken en Kleiss winnen eerste Coppa Ca’ del Bosco

Het vak van sommelier leeft als nooit tevoren, dat bleek wel weer tijdens de inaugurele Coppa Ca’ del Bosco, een alternatieve wedstrijd voor sommeliers, gehouden op maandag 25 juni j.l. in Restaurant Podium in Utrecht.Tekst en fotografie: Lars Daniëls MV.
Maar liefst 23 leden van de (jeugdige) fine fleur van de vaderlandse sommelerie, verdeeld over 11 teams, hadden zich ingeschreven. Het evenement werd georganiseerd door Martijn Verkerk (Smaragd Wijnen) en Roy Pelgrim (Restaurant Cordial* in Oss), die zich in het verleden beide al eens of meerdere malen ‘Beste Sommelier van Nederland’ mochten noemen.


De twee liepen al enige tijd rond met het idee van een evenement voor sommeliers, dat meer is dan een wedstrijd wijntjes raden. Natuurlijk, ook in het geval van dit initiatief moesten teams van twee of drie collega-sommeliers een aantal vragen beantwoorden, aan de hand van zes witte wijnen, een mousserende wijn en zes rode wijnen.

Men kon punten scoren door de herkomst goed te benoemen (5 punten), het druivenras goed te benoemen (5 punten) en zelfs een poging te wagen om de producent te raden (1 punt). Maar, en daar houden we van, er waren ook punten te scoren met een coherente proefnotitie en goede argumentatie t.a.v. de gemaakte keuzes (4 punten). Daar leert men van.

Bovendien waren er meer educatieve momenten, zoals dat verzorgd door maître-sommelier Pelgrim, die demonstreerde hoe je een oude wijn moet decanteren volgens de regels van het vak. Schitterend om te zien en heel leerzaam. Verder was er een kleine, maar o zo mooie lunch, verzorgd door chef Leon Mazairac en zijn team van Podium. En natuurlijk stond het informele karakter van de happening veel tijd toe voor bijpraten en gezelligheid.

De wedstrijd zelf was een spannende aangelegenheid, waarin een zestal teams uiteindelijk qua punten niet veel voor elkaar onderdeed. De tweede plaats was zelfs ex aequo voor het team van Woudt Stroo (Restaurant Chapeau!** in Bloemendaal) en Sietse van Zanten (Restaurant De Vrienden van Jacob* in Santpoort) en dat gevormd door Bjorn van Aalst (Restaurant De Nederlanden* in Vreeland aan de Vecht) en de charmante Kim Bruggink (Restaurant De Lindenhof** in Giethoorn).

De eerste twee verspeelden onverwacht hun riante voorsprong, opgebouwd bij het proeven van de witte wijnen, ten opzichte van Kim en Bjorn bij het proeven van de rode wijnen. Het winnende koppel werd gevormd door twee van Neerlands meest opvallende jonge talenten, die hun favorietenrol helemaal waar maakten: Adrian Zarzo Habraken (Restaurant IVY* in Rotterdam) en Peter-Paul Kleiss (Restaurant Boreas** in Heeze). Een heel knap resultaat, dat enkel in gevaar kwam door enige lichtzinnigheid bij het beantwoorden van de vragen over de bijzondere Champagne tussendoor, de Champagne Brut Nature Petraea van Francis Boulard.

Uit de handen van de importeur van Ca’ del Bosco, Edwin Werkhoven (Werkhoven Wijnen in Nieuwegein), kregen de winnaars een magnum Franciacorta Brut Cuvée Prestige aangeboden, die geheel in stijl direct koud werd gezet om na afloop nog met zijn allen te delen. Het typeert de spirit die heerst onder de jonge lichting van sommeliers van ons land. Samen lol maken, maar ook samen leren, kennis uitwisselen. Dit is precies wat Martijn en Roy voor ogen hadden met de Coppa Ca’ del Bosco. Missie geslaagd dus en op naar de volgende editie.

Lars Daniëls MV.

Reageer op dit item