Figula, Kékfrankos 2011, Balatonfüred - Perswijn
Wijn van de week

Figula, Kékfrankos 2011, Balatonfüred

Over de politieke situatie in Hongarije moeten we het even niet hebben, maar op wijngebied wordt het land onmiskenbaar steeds interessanter.  Zeker als wordt gewerkt met een lokale druif als kékfrankos.
Dit is overigens dezelfde druif als de blaufränkisch, van over de grens met buurland Oostenrijk. Deze druif is goed voor karaktervolle wijnen met fijne zuren. Niet alleen bij rood, maar even goed ook bij rosé. Daar doen we dan graag ons voordeel mee.

Figula is een van die wijnbedrijven die na de val van het communisme is opgezet door particulieren. In dit geval was dat Mihály Figula, die daarvoor werkte bij wijnbedrijven die in handen waren van de Hongaarse staat. Sinds zijn overlijden in 2008 is zijn zoon, Mihály Figula jr., verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij het bedrijf, dat zich bevindt bij het Balatonmeer. Hij werkt op een moderne manier, en daar past deze mooie droge rosé naadloos bij.

De geur heeft fijn fruit, met aardbeien en kersen, hij is zacht en smaakvol, met fijne zuren, droog maar niet streng, lekker.

Prowines, € 7,50

Reageer op dit item

nl Nederlands