Jan Willem van der Hek beste sommelier van Nederland - Perswijn
Nieuws

Jan Willem van der Hek beste sommelier van Nederland

Op zondag 15 april jl. vond in restaurant Cordial te Oss de Trophée Henriot 2012 plaats, de wedstrijd om de titel “Beste sommelier van Nederland”. Deze editie is gewonnen door Jan Willem van der Hek die werkzaam is bij De Hoefslag in Bosch en Duin.
Hij presenteerde zich als beste bij de drie onderdelen op internationaal niveau. Voor Jan Willem geldt ‘driemaal is scheepsrecht’. Het was namelijk de derde keer dat hij aan deze wedstrijd meedeed. De eerste keer eindigde hij als derde, de tweede keer als tweede en nu dus als eerste.

De organisatie van de wedstrijd was in handen van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) in samenwerking met Wijnkooperij de Lange uit Oosterhout, importeur van Champagne Henriot. Gastheer was Roy Pelgrim van Restaurant Cordial te Oss, zelf 2x winnaar van deze wedstrijd.

De jury onder voorzitterschap van Perswijnredacteur René van Heusden bestond uit Nederlands eerste driesterrenkok Cees Helder, voormalig Belgische sommelierkampioen William Wouters, oud-voorzitter van het NGS Cees Vos en Michael Daals

De wedstrijd bestond o.a. uit 34 theoretische opdrachten in het Engels. Verder konden de kanperswijnen hun bekwaamheid tonen door het beschrijven van blind te proeven wijnen en het maken van wijn-/spijscombinaties. Dit leverde uiteindelijk drie finalisten op die voor publiek hun zenuwen in bedwang moesten houden bij het in één keer leeg schenken van een magnum champagne over achttien glazen, het karafferen van een fles wijn en de fouten herkennen in een fictieve wijnkaart.

De wedstrijd bevatte veel spanning omdat een sterk veld van jonge, getalenteerde deelnemers uit de nationale sommellerie aan dit Nederlands kampioenschap deelnam. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen bij het Europees en Wereldkampioenschap.

Tweede eindigde Jaco van Hensbergen, werkzaam bij Parkheuvel en derde werd Mitchell Ligthart die nu nog Vis & Ko werkt maar binnenkort overstapt naar Restaurant Solo te Gorinchem.

Fotografie: Paul Op ten Berg

www.sommeliers.nl

Reageer op dit item