Hele kip uit de oven met citroen, knoflook en salie - Perswijn
Eten & Drinken

Hele kip uit de oven met citroen, knoflook en salie

Kip is geen seizoensproduct, dus dat kan altijd. Vooral in januari, de maand na de maand waarin we ons te goed hebben gedaan aan allerlei vormen van rood vlees en rijke sausen.
Dit gerecht is simpel, eenvoudig en om je vingers bij af te likken. Geen recept voor mensen die niet van kluiven houden. Als je niet kluift, kun je niet echt van dit gerecht genieten. Waarvan akte.

Neem voor dit recept absoluut een goede kip: een biologische Kemperkip uit Nederland bijvoorbeeld of een Franse kip met het Label Rouge garantie. Dat garandeert dat de kip langer heeft geleefd, buiten gelopen heeft om zijn kostje bij elkaar te sprokkelen en ten gevolge daarvan een stuk beter smaakt dan gewone kip.

Wat drinken we hierbij? Wit of rood is de eerste vraag. Kan allebei! Voor veel mensen klinkt dat raar. Als zowel wit als rood kan, wat hebben we dan aan uw advies, mijnheer de beterweter. Het gaan om de nuance: een witte wijn kan, als hij voldoende body en structuur heeft. Dus geen Picpoul de Pinet (die is lekker bij oesters), maar wel bijvoorbeeld een stevige witte uit zuid-Italië, de Candelaro uit Puglia (€9,90 van Brand Wijnimport) bijvoorbeeld; stevig, karaktervol met een kleine zoetje maar ook frisse zuren. Houdt ook stand bij de knoflook en de mayo.

Een rode wijn kan ook, als hij niet teveel body (tannine, bitters) heeft, maar wel frisheid en fruit. Om in Italië te blijven: Rosso Molise van Borgo di Colloredo (€ 8,45 van Les Généreux): heerlijk sappig, zuiver en goed gemaakt. De wijnmaker is een goede kennis van me, dus geheel onbevooroordeeld ben ik zeker niet, maar wijnen met een vergelijkbare structuur zullen het ook goed doen. Bijvoorbeeld de Rosso Canosa uit Puglia (€ 7,25 van Vinoblesse): sappig, fruitig en elegant. Beide rode wijnen kunt u rustig licht gekoeld drinken.

1 scharrelkip (1 à 1,5 kg)

1 citroen

2 eetl boter, zacht gemaakt

2 eetl verse salie, heel fijn gesneden

2 keer 1/2 theel grof zeezout

1/2 theel grofgemalen zwarte peper

extra zout

1 bol knoflook, gehalveerd (schil mag blijven zitten)

100 ml mayonaise (bij voorkeur zelf gemaakt)

500 gram aardappelen, met schil gewassen en in vieren gesneden.

1. Verwarm de oven voor op 200° C. Was de citroen en rasp ongeveer 1 eetl van de schil. Snij de citroen doormidden en pers de ene helft van de citroen uit.

2. Meng de zachte boter met de geraspte citroenschil, de salie, 1/2 theel zout en 1/2 theel peper.

3. Verdeel dit botermengsel onder de huid van de kip. Maak daarvoor met de vingers ruimte tussen de huid en de borstfilets. Maak inkepingen in de huid van de poten en breng ook daar de boter aan.

4. Bestrooi de kip van binnen en buiten met zout. Wrijf de kip in met het citroensap. Stop de knoflook samen met de 2 halve citroenen in de buik van de kip.  

5. Zet de kip in de oven op een rooster. Onder het rooster legt u een bakblik met daarop de aardappelen. Rooster de kip 30 minuten Zet de oven daarna op 160° C. Bak de kip nog eens 40 minuten.

6. Haal de kip uit de oven en laat hem 5 minuten rusten.

7. Verwijder de knoflook uit de buik, druk de knoflookhelften met de platte kant van een groot mes uit. Meng de zachte knoflookcreme met de mayonaise en breng op smaak met zout.

8. Serveer de kip op een grote schaal. De aardappelen serveert u samen met de knoflookcreme er apart bij.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item