Jubileumboek 125 jaar Van Wageningen en de Lange - Perswijn
Nieuws

Jubileumboek 125 jaar Van Wageningen en de Lange

De Utrechtse wijnhandel Van Wageningen en de Lange viert in 2011 zijn 125-jarig bestaan. Dit bolwerk van traditie, gehuisvest in een werfkelder aan de Oudegracht hoort evenzogoed bij het cultureel erfgoed van de stad als de Domtoren.
Het is een zaak waar nog alles draait om stijl en persoonlijk contact. Precies wat je je voorstelt bij een ´wijnkooperij´. Een oase van rust en beschaving als je je eerst op een zaterdagmiddag door het ordinaire winkelpubliek in Hoog Catharijne en de Utrechtse binnenstad hebt moeten worstelen.

Van Wageningen en de Lange wordt al meer dan dertig jaar belichaamd door het echtpaar Dineke en Menno ten Berge. Volgens hun zoon Onno verdienden zij het om ter gelegenheid van het jubileum in het zonnetje gezet te worden. Terecht. Samen met historica en wijnblogster Mariëlla Beukers stelde hij daarom een speciaal jubileumboek samen dat het midden houdt tussen een geschiedschrijving en een liber amicorum.

Tijdens een geanimeerd partijtje in de kelder aan de Oudegracht, waarbij genereus champagne van Chapuy geserveerd werd, werd het eerste exemplaar overhandigd aan Utrechts burgemeester Aleid Wolfsen. Hoewel ze geen politieke geestverwanten zijn, liet Wolfsen weten graag bij de Ten Berges over de vloer te komen. Daarvoor is hij immers wijnliefhebber genoeg. Bovendien kennen ze elkaar ook dankzij de Utrechtse Grachtenwijn.

Onder de talrijke aanwezigen – naar verluidt had niemand van de genodigden afgezegd! – signaleerden we ook burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen en wetenschappers van de Utrechtse universiteit. Louter mensen van beschaving dus. Ook was een uitgebreide bestuursdelegatie van het Utrechtsch Studenten Corps aanwezig. Behalve officieel hofleverancier van het koninklijk huis is Van Wageningen en de Lange dat officieus namelijk ook van de sociëteit van het corps. Het zal de zaak  binnenkort een tweede schild boven de ingangsdeur opleveren.

Als voormalig Leienaar hebben wij overigens nog wel een suggestie aan het adres van de jongeheren. Let er voortaan even op dat niet een van de bestuursleden met een zichtbare winkelhaak in zijn pantalon rondloopt. Stijl gaat verder dan het correct strikken van een clubdas. Dit echter terzijde. Op naar de 150 jaar!

Van Wageningen en de Lange

Oudegracht 113 werf, Utrecht

www.vanwageningenendelange.nl

Lees hier de bijdrage die ik zelf mocht leveren aan het jubileumboek >

tekst en fotografie: René van Heusden

Reageer op dit item