Nieuws

Jan Marrees geinaugureerd als SVH Meesterkok

Bretelli in Weert heeft 132ste SVH Meesterkok van Nederland;Hoogste graad van vakbekwaamheid voor chef-kok Jan Marrees.
Jan Marrees van Jeunes Restaurateurs d’Europe restaurant Bretelli in Weert is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en Paul van den Bunt, eigenaar en chef-kok van Alliance Gastronomique restaurant De Leuf, het diploma en bijbehorende versierselen uit.

,, Zijn kookstijl is elegant, innovatief met een klassieke basis. Marrees’ gerechten zijn stuk voor stuk smaakvol waarbij contrasten op een positieve manier een grote rol spelen”, aldus Schut.

Marrees is de 132ste SVH Meesterkok van Nederland en is daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca. Palmares Marrees is opgeleid door Paul van den Bunt, eigenaar en chef-kok van restaurant De Leuf, waar hij in 1991 als leerling-kok begon en in 1996 als Souschef terugkeerde. Verder deed hij ervaring op bij gerenommeerde bedrijven als Der Bloasbalg in Walhwiller en De Swaen in Oisterwijk. In 1999 trad Marrees in dienst bij Bretelli als chef-kok, dat in 2000 door Michelin werd bekroond met een Bib Gourmand (prijs-kwaliteit) en in 2007 met een ster. Daarnaast staat Bretelli sinds zijn komst steevast met goede recensies in diverse Nederlandse restaurantgidsen zoals de top 100 van LEKKER, een score van 7,5 in Grootspraak en 16 punten in GaultMillau. Begin 2010 is hij samen met zijn vrouw Patricia eigenaar geworden van restaurant Bretelli.

,,Dit is het moment dat de leerling meester is geworden”, aldus van den Bunt voorafgaand aan het omhangen van de officiële versierselen bij Marrees.

SVH Meesterproef

Marrees legde met succes zijn SVH Meesterproef af in restaurant Bretelli. Drie dagdelen achtereen werd hij op meer dan honderd verschillende punten beoordeeld op zijn vakmanschap door de Plaatselijke Commissie Meesterproef. De commissie die zijn SVH Meesterproef heeft afgenomen bestond uit SVH Meesterkok Dick Middelweerd (eigenaar en chef-kok van restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre), SVH Meesterkok André van Doorn (Eigenaar en chef-kok van restaurant Kasteel Heemstede in Houten) en secretaris SVH Meesterproef, Carsten Klint.

De commissie was lovend over de diversiteit aan smaakbeleving van de gerechten van Jan Marrees en zijn organisatie op de vierkante meter. Net, verzorgd en zeer georganiseerd. Marrees voert een beknopte menukaart (zestien gerechten), die tien keer per jaar wisselt. De commissie was in het bijzonder onder de indruk van het gerecht van gebakken Noorse Sint Jakobsmossel, gepaneerd in fijne Limburgse cervelaat met fris gemarineerde Sint Jakobsmossel, puree en cous cous van bloemkool en schuimige saus van Limburgse cervelaat en cremolata.

,,Een Spaans gerecht met veel smaken zonder voor elkaar onder te doen. Intense beleving van zoet, zuur, bitter, zout, fris en krokant. Een compleet gerecht volgens de commissie”, aldus Schut.

Stichting JRE

Culibus Marrees verzocht de genodigden om in plaats van cadeau’s een donatie te doen aan- of een vriendschapsverklaring te ondertekenen voor de Stichting JRE Culibus, een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Met de Culibus, een state of the art touring car met een professionele keuken, gaan JRE chefs samen met kinderen aan de slag om de lekkerste en gezondste maaltijden samen te koken.

De doelstellingen van de stichting zijn het bevorderen van het eten van gezonde voeding door kinderen, bijbrengen van productkennis (tomaat komt niet uit een blik en broccoli groeit niet in een zakje), actief sporten, het promoten van het horecavak en het tegengaan van obesitas. Zo is de JRE Culibus o.a. betrokken bij de openingen van Johan Cruijff Courts en was de bus tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika waar de chefs kookten voor de kinderen.

Reageer op dit item