Zenato 2007, Valpolicella Superiore - Perswijn
Wijn van de week

Zenato 2007, Valpolicella Superiore

Zenato, in Peschiera del Garda – in de wijnregio Lugana, aan de zuidkant van het Gardameer – maakt een ijzersterke serie wijnen, allemaal uit de omliggende streken, maar met de nadruk op mooie Valpolicella’s. Het bedrijf is nog altijd een echt familiebedrijf, inmiddels van de tweede generatie.

zenato_valpolicella250.jpg
Zenato, in Peschiera del Garda – in de wijnregio Lugana, aan de zuidkant van het Gardameer – maakt een ijzersterke serie wijnen, allemaal uit de omliggende streken, maar met de nadruk op mooie Valpolicella’s. Het bedrijf is nog altijd een echt familiebedrijf, inmiddels van de tweede generatie. Het werd opgericht door Sergio Zenato, en wordt nu geleid door zijn zoon en dochter, Alberto en Nadia. Ze laten zien dat een mooie Valpolicella uit een goed jaar als 2007 opmerkelijk mooi kan rijpen, zonder dat het ten koste gaat van het mooie fruit in de wijn. De aanduiding ‘Superiore’ staat voor een procentje meer alcohol dan de reguliere versie, dus voor de wat rijpere en krachtiger wijnen. Bij Zenato wordt een korte gisting op de schillen toegepast, van maximaal een week, om een mooie zachte wijn te maken, zonder al te veel tannines. Hij rijpt nog een jaar op grote houten foeders van Slavonisch eikenhout om mooi af te ronden, zonder dat de wijn een merkbaar houtaroma meekrijgt –dat zou zonde zijn van het fruit.

2007 is op dit moment verrassend fruitig nog, heerlijk zacht en romig, met kersen en bramen, afgerond en gepolijst in de afdronk, heerlijk om nu te drinken.

Cave de Wittenberg, € 7,50

Reageer op dit item