Achtergrond & Interviews

Ribera’s nobele roble

Je zou denken dat de Spaanse wijnwetgeving voldoende dekking biedt voor de diverse wijnstijlen. Bovenop de Europese regelgeving hanteert men tenslotte nog altijd hun eigen rijpingseisen. Maar naast de traditionele indeling joven, crianza, reserva en gran reserva eist een subcategorie een steeds overtuigendere plek op. Ribera del Duero claimt de oorsprong van de term roble, maar ondertussen verschijnt het op meer en meer Spaanse wijnetiketten.

Balans in de wijngaard

Concluderend is de Spaanse roble al lang geen subcategorie meer. Het is een volwaardige categorie naast de nu vrijwel houtloze joven. Zo’n wijn met korte vatrijping en dus weinig houtimpressie kan alleen succesvol zijn bij goed wijngaardbeheer. Een betere balans in de wijngaard geeft tenslotte betere druiven met rijp en expressief fruit. Door de groeiende focus op terroir in Ribera del Duero (en eigenlijk in heel Spanje) is die balans er meer en meer. Dat maakt de roble volwassen. Het succes van deze stijl is een weerspiegeling van de kwaliteitsslag die Spanje nog altijd aan het maken is.

Romy Kooij

Reageer op dit item