PERSWIJN #6 - champagne! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #6 – champagne!

PERSWIJN #6 komt volgende week uit met zo’n 400 geproefde en beoordeelde. Verder een over de dynamiek en diversiteit van Champagne, de feiten en een beetje mysterie van terroir en wijnland Kroatië, pleidooi voor Pinot Gris en wijnreis Zaragoza. Verder o.a. Kees van Leeuwen over de verdwenen chateaux van Saint-Emilion en Gerard Reijmer met wijn-spijscombinaties met Beaujolais. Ook in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 is vanaf 2 september verkrijgbaar.

Geproefd & Beoordeeld:

  • 120 x Portugal wit
  • 90 x Noordwest Spanje wit en rood
  • 70 x Chianti
  • 60 x Chablis
  • 80 x Beaujolais rood en wit

 

Champagne: dynamiek, diversiteit en dwarsdenkers

Het is een oude traditie: op wijnreis met het proefpanel van Perswijn. Dit jaar was de bestemming de Champagne, perfect voor een leerzaam bezoek. De panelleden waren verrast door en onder de indruk van de enorme variatie in stijlen en werkwijzen die je bij het maken van champagne tegenkomt.  Wat de streek extra dynamiek geeft, zijn de vele kleine boeren met champagnes van hoog niveau. Veel minder consistent in stijl van jaar op jaar, maar bijzonder en wel zo spannend. Meer diversiteit en kwaliteit is goed nieuws, ook voor de toekomst van de streek. Ronald de Groot vertelt over de bezoeken aan huizen als Agrapart, Jacquesson, Geoffroy, Salon/Delamotte en vele anderen.

Wijnland Kroatië

Na de reis die ik onlangs in Servië maakte, was ik nu op bezoek in buurland Kroatië. Twee landen die vroeger sterk verbonden waren, maar nu ver uiteen zijn gedreven. Als kind was ik ooit wel in Kroatië geweest, naar de kust – destijds, begin jaren zestig, nog heel rustig. Maar een wijnbezoek had ik hier nooit gebracht. Tijd dus om deze omissie te recht te zetten. Ronald de Groot bezoekt het Kroatische wijngebied Slavonië en vertelt over de uitdagingen en kansen van deze wijnregio.

Begrip van terroir: feiten en een béétje mysterie

Op 26 en 27 juni jl. vond in het Duitse Oppenheim de Fachveranstaltung Boden- und Weindiversität 3.0 plaats, een tweedaags congres waarin terroir centraal stond. Lars Daniëls hield er een lezing over hoe hij als wijnjournalist terroir ziet. In dit nummer van Perswijn een bewerking van zijn voordracht. Lars Daniëls geeft college en legt u alles uit over terroir.

Saale-Unstrut: voor een relaxte wijnvakantie

Hubrecht Duijker trok rond door het binnenland van Duitsland en ontdekte er de geneugten van Saale-Unstrut. Een wijngebied dat zo onbekend is, dat zelfs veel professionals er nooit van hebben gehoord. Zijn rondreis bracht aan het licht dat in deze streek Duitslands grootste variatie aan wijnen wordt gemaakt – en dat er ook visueel van alles te genieten valt. Hubrecht Duijker vertelt alles over deze regio en bezoekt de wijnproducenten van de Weinstrasse Saale-Unstrut.

Côtes de Bordeaux: de consument regeert

De Bordeaux is een van de grootste en bekendste wijngebieden ter wereld. Maar ondanks dat sommige wijnen voor zeer hoge prijzen worden verkocht, is het niet allemaal goud wat er blink . De concurrentie is groot en het is niet zo gemakkelij  je wijnen voor een fatsoenlijke prijs aan de man te brengen. In een poging sterker in de markt te staan, verenigden vijf appellations zich tot de Côtes de Bordeaux. Of het werkt, is nog maar de vraag.

Aan tafel: Frank Versteegh proeft Beaujolais

Frank Versteegh van importbedrijf Les Clos leerde het vak van een Bourgogneliefhebber. Die liefde strekt zich natuurlijk ook uit tot de witte en rode Beaujolais die we deze keer in de rubriek Aan tafel proeven. Gerard Reijmer beschrijft de verschillende wijn-spijscombinaties.

Wijnmaken van maand tot maand: september

De meeste wijn is het product van een jaar lang werken in wijngaard en wijnmakerij. Maar wat moet er allemaal gebeuren gedurende zo’n jaar? En wat is het verschil in werkzaamheden tussen de Duitse Mosel en de Zuid-Afrikaanse kust? Lars Daniëls steekt een klassieke reeks in een nieuw jasje en vertelt het verhaal van Weingut Kerpen en Newton-Johnson.

Daarnaast o.a. het artikel van Kees van Leeuwen over de verdwenen châteaux en nog veel meer artikelen en natuurlijk onze vaste columns.

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine?

Klik hier om u aan te melden!

U kunt PERSWIJN #6 ook los bestellen in onze webshop, bij de grote tijdschriftenwinkel of bij deze ambassadeurs.

Reageer op dit item