Proeverij de Gouden Ton - Perswijn
Nieuws

Proeverij de Gouden Ton

Op 22 mei hield Marcel Arentz van de Gouden Ton Nijmegen zijn jaarlijkse wijnproeverij op Landgoed de Holthurnse Hof in Berg en Dal. En Marcel pakt het groots aan. Hij werkt samen met ondernemers uit de regio: 10 winkels, 10 restaurants, 2 thuiskoks en een kookschool. Gerard Reijmer proefde de wijn… én het eten.

gouden_ton.jpg
Op 22 mei hield Marcel Arentz van de Gouden Ton Nijmegen zijn jaarlijkse wijnproeverij op Landgoed de Holthurnse Hof in Berg en Dal. Entree € 35,00; da’s niet niks. Maar Marcel pakte het groots aan. Hij werkte samen met ondernemers uit de regio: 10 winkels, 10 restaurants, 2 thuiskoks en een kookschool. Gerard Reijmer proefde de wijn… én het eten.

Bij de ingang van het idyllisch gelegen conferentiecentrum waren allereerst de nieuwste modellen van Audi te besnuffelen en bewonderen. En eenmaal binnen konden de gasten niet alleen ruim 100 wijnen proeven, maar ook de producten zien, ruiken en proeven van Zus en zo Keukengerei, de keukens van Bulthaup, de koffie van Peeze, de Italiaanse specialiteiten van La Padella, de kazen van De Wit en de bonbons van Chocola Belga. Maar de belangrijkste troef van het feestje was de aanwezigheid van 10 restaurantkoks die allemaal een hapje serveerden. In veel gevallen waren de stands van de restaurants gekoppeld aan die van een wijnboer. De kok kreeg daardoor de gelegenheid zijn gerecht zoveel mogelijk aan te passen aan de wijnen van de wijnproducent naast hem. Dat maakte het heel erg leuk voor mensen als ikzelf die niet alleen dol zijn op wijn, maar ook op spijs en vooral op de combinatie van die twee.

De  kreeftensoep van Mangerie Heertjes was een topper. De combinatie met de Sauvignon Blanc van Isabelle Estate uit Nieuw Zeeland wat minder. De aspergemousse van sterrenkok Ysbrand Wermenbol van Le Marron was daarentegen een geweldige combinatie met de Scheurebe Spätlese trocken van Hans Wirsching uit Franken. En zo kon je rustig de hele middag bezig blijven. Nog een topper: bij de gecombineerde stand van Restaurant Vesters en Restaurant Grut kregen we een oester met sherry schuim en zilte zeegroente. Gastheer Willem van de Grut adviseerde ons de combinatie met de Manzanilla San Leon van Bodegas Herederos de Argüeso die naast hen stond. Heerlijk: wat is sherry toch ongekend smakelijk in dit soort combinaties! De vlotte jongeman achter de stand van Argüeso had echter vooral succes bij de jongedames met zijn cocktail van manzanilla, sprite, een klontje ijs en wat munt. Inderdaad, ook lekker….

Alles bij elkaar een zeer geslaagde proeverij -hoewel het woord evenement meer op zijn plaats is- die de entreeprijs zeker waard was. Ook Marcel Arentz zelf was tevreden: “Met ruim 700 bezoekers is het evenement zeer geslaagd. De organisatie vergt ontzettend veel uren, maar we staan met zijn allen weer even positief in de kijker. En dit werkt beter dan adverteren in de krant.”

Als bezoeker kon je niet alle wijnen in één middag proeven. Dat waren er gewoon teveel. Van de geproefde wijnen waren dit mijn persoonlijke favorieten:

  • Domaine des Baumard: Savennieres Trie Speciale 2007 en Quarts de Chaumes 2008
  • Weingut Hans Wirsching: Silvaner Kronsberg Grosses Gewachs 2009 en de Scheurebe Iphöfer Kronsberg Kabinett trocken 2010
  • Weingut Ökonomierat Rebholz: de Riesling, Grosses Gewachs 2009
  • Herederos de Argüeso, de Manzanilla San Leon
  • Weingut Heinrich: de Sankt Laurent 2008 en de Pinot Noir 2007

 

Gerard Reijmer

FoodTeam

Foto’s: Joep Jansen

Reageer op dit item