Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 1 - Perswijn
Nieuws

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses – deel 1

De tijd dat de landen buiten Europa alleen gemakkelijk drinkende massawijnen voortbrachten ligt ver achter ons. Binnen wijnlanden als Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië en Californië hebben zich productiegebieden ontwikkeld met een eigen stijl en hoge kwaliteit. Op zondag 22 mei 2011 organiseert Perswijn voor de achtste maal het evenement  “Ontdek de Nieuwe Wereld”, om deze wijnen een podium te geven.In een korte serie zal de komende weken ingegaan worden op de masterclasses die bij dit evenement te volgen zijn. Deze week: Viña Los Vascos uit Chili en Newton Johnson Wines uit Zuid-Afrika.

mc_1.jpg
De tijd dat de landen buiten Europa alleen gemakkelijk drinkende massawijnen voortbrachten ligt ver achter ons. Binnen wijnlanden als Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië en Californië hebben zich productiegebieden ontwikkeld met een eigen stijl en hoge kwaliteit. Ook op de Nederlandse markt zijn steeds meer wijnen te ontdekken, die de verschillende “terroirs” van deze landen en gebieden weergeven. Op zondag 22 mei 2011 organiseert Perswijn dan ook voor de achtste maal het evenement  “Ontdek de Nieuwe Wereld”. Net al voorgaande jaren toont deze proeverij dat de zogenaamde Nieuwe Wereld, de niet traditionele wijnlanden, een breed scala aan wijnen heeft, ook in de hogere prijsklassen. Ongeveer 20 importeurs bieden een breed scala wijnen van ca. 50 producenten te proeven aan. Ook zijn er weer diverse masterclasses te volgen waarbij de importeur of producent in klein gezelschap zijn of haar wijnen laat proeven en deze toelicht.

In een korte serie zal de komende weken, in aanloop naar het evenement, iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter deze masterclasses. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt? Deze week: Viña Los Vascos uit Chili en Newton Johnson Wines uit Zuid-Afrika.

Vinã Los Vascos – Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Chili 

Sinds 1988 maakt het 550 hectare metende Viña Los Vascos deel uit van de Domaines Barons de Rothschild (Lafite). De naam verwijst naar de Baskische imigranten, die de wijngaard rond 1750 in de Colchagua Vallei aanplantten. Gelegen op ruim 300 meter hoogte en op ca. 40 kilometer van de Stille Oceaan, tempert de wind van zee de hitte tijdens de zomermaanden. Dankzij het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht rijpen de druiven langzaam en ontwikkelen de aroma’s zich optimaal. De nadruk bij Los Vascos ligt op evenwicht, elegantie en complexiteit. Dat maakt dat de rode wijnen uitstekend op fles kunnen rijpen, met name de Grande Reserve en Le Dix, de icoonwijn van Los Vascos. Van beide wijnen kunt u tijdens de masterclass, gegeven door Eric Getten, commercieel directeur van Domaines Barons de Rothschild, maar liefst vijf oogstjaren proeven.

Le Dix de Los Vascos is afkomstig van 70-jaar oude wijnstokken gelegen op het perceel bekend als “El Fraile”, en is gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten. Het is slechts geproduceerd in zeer beperkte hoeveelheden, afhankelijk van de concentratie en de finesse van de vintage (er was geen “Le Dix” in 1998 of in 2005). De belangrijkste druivensoort is Cabernet Sauvignon, maar vanaf 2006 zijn er ook kleine accenten van Syrah, Carmenère en Malbec te proeven. De lengte van de rijping in eiken vaten gebeurd gedurende 18 maanden in 100% nieuwe vaten. De gemiddelde jaarlijkse productie bedraagd 3 000 tot 5 000 kisten per jaar.

De Grande Reserve Los Vascos, gemaakt sinds 2004, is de eerste gemengde wijn, gedomineerd door Cabernet Sauvignon. Het wordt traditioneel geproduceerd en gerijpt in Franse eiken vaten en wordt gekenmerkt door zijn hardnekkig en complex boeket. Druivensoorten: Cabernet Sauvignon (75 à 80%), Carmenère, Syrah, Malbec. De lengte van de rijping in eiken vaten is 12 maanden, met inbegrip van 50% in nieuwe vaten. De gemiddelde jaarlijkse productie is 40.000 tot 50.000 kisten.

Newton Johnson Wines, Zuid-Afrika

Newton Johnson is een typisch familiebedrijf: vader, moeder en twee zoons werken samen. Bevan, één van de zoons en aanwezig voor de masterclass, is fanatiek liefhebber van chardonnay en pinot noir. De ligging van de ‘state of the art’ winery is uniek: op een heuvel 200 meter boven zeeniveau, uitzicht op de Atlantische Oceaan en middenin een vallei met een idyllische naam: Hemel-en-Aarde vallei. Het gebied is uitermate geschikt voor wijnbouw en met name voor druivenrassen die het goed doen in koelere gebieden, zoals chardonnay. Het walvisdorp Hermanus ligt op een paar kilometer afstand, met een verrekijker zou je in het seizoen de bultruggen kunnen zien zwemmen vanaf het terras voor het proeflokaal.

Bij Newton Johnson zijn ze toegewijd aan het natuurlijke proces van wijnmaken. De makers geloven dat dit de enige manier is waarop de individualiteit in de wijnen naar boven komt. Het creëren van wijnen met een ‘sense of place’ is een oude wereldfilosofie waarin ze vast geloven. In de kelder gebruiken ze de zwaartekracht om mechanische pompen te voorkomen, en vermijden ze het toevoegen van gist aan de fermentaties. Met de hand plukken en sorteren, geen chemische toevoegingen en zachte extractie met de hand zorgen voor de zuiverheid van smaak en de natuurlijke expressie van de wijngaard. De gebieden met het koele klimaat waarin de druiven groeien zorgen voor elegante, minerale, soepel en complexe personages in wijn. De chardonnay vindt z’n oorsprong in de fijn gestructureerde verweerde graniet- en kleibodems van het Domaine. De pinot noir bevat hints van de rode klei diep in de bodem.

Leer meer op “Ontdek de Nieuwe Wereld”!  Klik hier om u in te schrijven >

Plaats:  Mövenpick Hotel Amsterdam

Datum:  Zondag 22 mei 2011

Tijd:  12.00– 17.30 uur

Kosten:  € 17,50 / abonnees € 12,50

De masterclasses kosten € 10,–.

Foto’s, van boven naar beneden: Eric Getten; de vaten met Le Dix de Los Vasos; Bevan Newton Johnson; het druiven plukken bij Newton Johnson.

Lees deel 2 over de masterclasses  >

Reageer op dit item