Riesling voor de zomer en de rest van het jaar - Perswijn
Reportages & Reizen

Riesling voor de zomer en de rest van het jaar

Liefhebbers van serieuze droge Duitse Riesling zijn de afgelopen jaren al aardig op hun wenken bediend en krijgen met de dag nog steeds meer keuze. Wat wil je anders, nu iedere zichzelf respecterende wijnhandel om is en inziet niet meer onder deze wijnen uit te kunnen? De afgelopen weken proefde en dronk René van Heusden een aantal Rieslings die je zelfs midden in de winter een zonnig gevoel zouden geven.

Riesling_groot.jpgZomerwijnen? Daar doen we niet aan, want steevast valt dan de kreet ‘ongecompliceerde dorstlesser’. Dat is synoniem met goedkoop. En met een kwaliteitsniveau dat schreeuwt om koelen tot tegen het vriespunt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen echt lekkere wijnen zouden zijn voor warme dagen, wanneer je je op dat obligate tuinterras bezig dient te houden met het verorberen van die al even obligate ‘gezonde’ salades. Wellicht het ideale wijntype voor de zomer – maar even zo goed ook voor de rest van het jaar – is Duitse Riesling. Vanwege eigenschappen als levendigheid (frisse zuren), verteerbaarheid (beschaafde alcohol), karakter (mineralen) en zuiverheid.

Liefhebbers van serieuze droge Duitse Riesling zijn de afgelopen jaren al aardig op hun wenken bediend en krijgen met de dag nog steeds meer keuze. Wat wil je anders, nu iedere zichzelf respecterende wijnhandel om is en inziet niet meer onder deze wijnen uit te kunnen? De afgelopen weken proefde en dronk ik een aantal Rieslings die je zelfs midden in de winter een zonnig gevoel zouden geven. Al is dat op het moment van schrijven met het kwik boven de 30 graden voorlopig een nogal hypothetische optie…

Altenkirch

Ook Okhuysen is om! Eindelijk, zoals het bedrijf zelf meldde in zijn relatiemagazine Vinée Vineuse. Het heeft inderdaad even geduurd, maar wie het bedrijf een beetje kent, weet dat men in Haarlem nooit over één nacht ijs gaat en altijd pas na zorgvuldige voorbereiding nieuwe producenten in het assortiment opneemt.
Okhuysen heeft gekozen voor een serie wijnen van Weingut Altenkirch in Loch, in het puntje van de Rheingau voorbij de bocht die de rivier naar het noorden maakt. De keuze mag in menig opzicht opmerkelijk genoemd worden, omdat Altenkirch nog niet zo lang geleden een dipje doormaakte en bovendien actief is in een deel van de Rheingau dat wat in de schaduw van de ‘grote gemeentes’ ligt. Recente jaargangen met uitgebalanceerde wijnen getuigen echter van een sterke comeback. Verantwoordelijk daarvoor is de Japanse wijnmaakster Tomoko Kuriyama die het vak leerde in Geisenheim.
De meeste wijnen dragen op hun moderne, strakke etiketten namen die verwijzen naar een bepaalde bodemgesteldheid. Slechts een enkele heeft nog die van een Lage. Alle drie door Okhuysen gevoerde wijnen zijn trocken. Ze dragen geen predikaten, maar komen als Qualitätswein op de markt.

2008 Steillage. De naam staat voor ‘steile wijngaard’ en voor een licht type wijn. Uitgesproken dansante Riesling, super elegant. Dit is Rheingau in de gedaante van Mosel. Nog steeds een lichte koolzuurpareling, slank (11,5%), tintelfris, wat Engelsen ‘crispy‘ zouden noemen, groene appel en citrusfruit, duidelijk minerale toets, mooi droog. Denk hier eens een oesters of een plateau de fruits de mer bij. Hm! Jammer dat ‘ie niet ook op magnum wordt aangeboden… (€ 9,70)
2008 Grauschiefer. Afkomstig van een bodem met grijze leisteen. In alle opzichten net even een beetje rijper, voller en rijker dan de Steillage. Ook hier weer pikante mineralen en markante, nerveuze zuren die voor een delicaat Spiel in de mond zorgen. (€ 11,70)
2007 Lorcher Bodental Steinberg. Dit is dan een Lagewijn met vermelding van de specifieke individuele wijngaard waaruit het fruit afkomstig is. Afwijkend van de twee vorige wijnen door de rijpheid en vulling die kenmerkend zijn voor het oogstjaar 2007. Minder zuren, meer ronding. Duidelijk de charmeur van het trio. (€ 16,50)

Weil

Nog een andere overwegend op de Latijnse wijnwereld gerichte importeur, het Maastrichtse Vojacek, biedt nu ook wijnen uit de Rheingau aan. Het voert sinds kort twee wijnen van het befaamde wijngoed Robert Weil in Kiedrich, beide droog. Een primeur is dit niet, want diverse wijnen van Weil worden ook al een tijdje geïmporteerd door het in Duitsland gespecialiseerde Invivé.
Van Wilhelm Weil werd en wordt nogal eens beweerd hij alleen maar indrukwekkende edelzoete wijnen zou maken, maar dat is een tragische, van bedenkelijke onkunde getuigende misvatting. Proef een wijn als de ‘simpele’ Rheingau Riesling trocken 2009, alias Gutsriesling, en je merkt hoe misplaatst dat vooroordeel is. Dit is een jonge Rheingauer Riesling op z’n aantrekkelijkst, met een fruitaroma dat het glas uitknalt, een en al sappigheid in de smaak en dat lastig te definiëren, maar toch o zo typische Rheingau-accent. Plus dat mooie zuur dat 2009 tot zo’n geweldig jaar maakt, rijp maar spannend. ( € 14,95)

Schönleber, Schäfer & Laible

Ook Gastrovino maakt werk van Duitse Riesling met enkele wijnen die er bovenuitsteken. Om te beginnen twee wijnen uit de Nahe van de ‘conculega’s’ Werner Schönleber (Weingut Emrich Schönleber) en Tim Schäfer (Weingut Schäfer Fröhlich). De Nahe is immers jaarlijks het toneel van een ongewoon boeiende competitie tussen wijngoederen op het best van hun kunnen.

Van Emrich Schönleber voert Gastrovino Lenz 2009, waarvan de naam verwijst naar de lente. Het fruit ervoor komt uit de wijngaarden Frühlingsplätzchen (nog een keer lente dus) en Halenberg. De Lenz is een echte charmeur, met uitbundig fruit in geur en smaak. Hij is niet helemaal droog, maar heeft een discreet zoetje. Sappigheid troef! (€ 13,95)
Ook de Bockenauer Kabinett 2009 van Schäfer Fröhlich smaakt verrukkelijk. Wat een verademing overigens dat er nog ‘ouderwetse’ Kabinett gemaakt wordt. Dat juist iemand als Tim Schäfer, in de eerste plaats toch een meester op het terrein van droge wijnen, dat doet, heeft een delicaat zoete toets die mooi tegenspel krijgt van de zuren. Ook kun je moeilijk voorbij aan het minerale element in de wijn. Die combineert intens fruit met. (€ 16,15)
En dan is er nog Alexander Laible uit Durbach in Baden. Durbach is de Rieslingenclave in dit sterk door Burgunders gedomineerde gebied. Laible op zijn beurt is een fenomeen van de eerste orde. Jong nog, maar ambitieus en zeer getalenteerd. Hij wist in een mum van tijd furore te maken en allerhande onderscheidingen binnen te halen.
Toen chef Jacob Jan Boerma van ** restaurant De Leest, Vaassen twee jaar geleden voor het eerst een wijn van Laible in het glas had zonder te weten wie dat was, was zijn commentaar veelzeggend: “Je proeft hier wijn van een jonge vent die weet wat hij wil.” Weet wie het zei! Maar inderdaad, Laible tekent voor wijnen met spanning, drama en intensiteit. Zie zijn Riesling trocken Alte Reben 2009. Aan predikaten doet Laible niet, maar je zou deze Qualitätswein kunnen situeren op het niveau van Spätlese trocken. Rijp, mondvullend en levendig tegelijk met én diepte (mede dankzij die oude stokken) én precisie. Kortom, een plaatje van een wijn. Rrrrrrrriesling pur sang, voor nu en later! (€ 16,15)

Dreissigacker

Ter afsluiting nog een aanrader uit Rheinhessen, het gebied waar ‘het’ momenteel allemaal gebeurt. Bij een bezoek aan Jochen Dreissigacker in Bechtheim, een nog jonge producent uit de rangen van Message in a Bottle wiens wijnen geïmporteerd worden door Passport, proefde ik een reeks Rieslings 2009 die je het water in en uit de mond doen lopen. Met 2008 was dat trouwens ook het geval. Als rijzende ster is Dreissigacker inmiddels al gepolst voor het lidmaatschap van VDP, en terecht. Trefwoord: precisie. 
De instapwijn heet hier gewoon Riesling trocken en biedt zowel in 2008 als 2009 uitstekende waar voor zijn prijs. Het zijn toonbeelden van zuiverheid, balans en transparantie met én fruit én zuren én mineralen. (€ 9,95)
Zondermeer spectaculair is Dreissigacker Bechtheimer Riesling trocken, ook weer in beide jaren. Het is zijn gemeentewijn, maar met een stevige knipoog richting een nog hoger niveau. Het is een wijn met, zoals de Duitsers dat zeggen, veel ‘druk’. Rijk aan en met een zinderende spanning. Vloeibaar kristal! (€ 17,50)

Importeurs

René van Heusden

Reageer op dit item