Herdade de Pegões Rosado 2009 - Perswijn
Wijn van de week

Herdade de Pegões Rosado 2009

Toch opvallend, dat in deze rubriek zomaar drie rosés uit Portugal staan. En bovendien twee rosés die gemaakt zijn van streekdruiven. Dat zegt toch iets over de mogelijkheden die er in Portugal zijn. In dit geval is het castelão die de wijn zijn karakter geeft. Deze druif vind je op grote schaal in de zuidelijke Portugese wijnstreken.

WvdW_29_groot.jpg
Toch opvallend, dat in deze rubriek zomaar drie rosés uit Portugal staan. En bovendien twee rosés die gemaakt zijn van streekdruiven. Dat zegt toch iets over de mogelijkheden die er in Portugal zijn. In dit geval is het castelão die de wijn zijn karakter geeft. Deze druif vind je op grote schaal in de zuidelijke Portugese wijnstreken. Zijn andere, niet-officiële naarm, is periquita. Hij is een van de vele druiven die geteeld worden op het schiereiland van Sétubal, ten zuiden van Lissabon, waar deze wijn vandaan komt.

2009 is de laatste jaargang voor de vinho regional – de Portugese variant van de vin de pays – onder de naam Terras do Sado: met ingang van 2010 wordt het Peninsula de Sétubal, omdat het voor de wijndrinker dan duidelijker is waar deze wijn vandaan komt. Geen slecht idee. Voor de wijn zal het niet veel uitmaken, natuurlijk. Door zijn fruitige karakter is castelão heel geschikt voor hetmaken van rosé die uitblinkt door smaak én lichtvoetigheid. Heerlijk sap en fruit, aardbeien, in de smaak stevigheid, mooie bitters, droog en sappig, lekker fris.

Herdade de Pegões Rosado 2009

Vinho Regional, Terras do Sado

Gastrovino, 4,95, ****

Meer aanraders?

In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel. Nog geen abonnee? Regel het vandaag nog!

Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item