Dei, Rosso di Montepulciano 2007 - Perswijn
Wijn van de week

Dei, Rosso di Montepulciano 2007

In de beginjaren van de populariteit van Vino Nobile di Montepulciano (en Brunello di Montalcino) was er al snel een aantrekkelijk alternatief in de vorm van de (veel) goedkopere Rosso di Montepulciano (of Montalcino). Goede producenten hadden een aantal vaten liggen om Vino Nobile te maken, en concludeerden soms na enige tijd rijping dat niet alle vaten op het vereiste niveau waren.

Wvdw_26_groot.jpg
In de beginjaren van de populariteit van Vino Nobile di Montepulciano (en Brunello di Montalcino) was er al snel een aantrekkelijk alternatief in de vorm van de (veel) goedkopere Rosso di Montepulciano (of Montalcino). Goede producenten hadden een aantal vaten liggen om Vino Nobile te maken, en concludeerden soms na enige tijd rijping dat niet alle vaten op het vereiste niveau waren. Daar maakten ze dan hun Rosso van. Maar door de populariteit van deze wijn werd hij steeds meer een soort ‘afvalbak’ van mindere stukjes wijngaarden, met wijnen die nooit de potentie hadden een echte Vino Nobile te worden. Het is dan ook een verademing om een Rosso tegen te komen die in de eerste plaats een mooie kwaliteit heeft en in de tweede plaats heel betaalbaar is.

Deze rosso wordt een paar maanden net zo opgevoed als de grote broer, op grote foeders van Slavonisch eikenhout. En terwijl de Vino Nobile dan nog verder rijpt, wordt de Rosso gebotteld terwijl hij nog mooi in zijn fruit zit. Niettemin heeft hij in 2007 veel kracht, een rijk jaar in deze streek: de geur is warm en kruidig, met krentjes, rijp fruit, met in de smaak mooie zuren, kersen, cassis en een aangename stevigheid na.

Dei, Rosso di Montepulciano 2007 15,5 pnt

Colaris, 9,75

Reageer op dit item

Meer aanraders?

In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel.

Nog geen abonnement? Regel het vandaag nog!

Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.