Pieksman Wijnimport: bio, bio en niets dan bio - Perswijn
Reportages & Reizen

Pieksman Wijnimport: bio, bio en niets dan bio

Iedereen heeft het momenteel over biologisch geproduceerde wijnen, maar hoe veel importeurs voegen nu werkelijk de daad bij het woord? Het zijn er nog altijd maar een handjevol. Een bedrijf dat al sinds de oprichting ervan in 2002 een radicale biokoers vaart en zich volledig in dit type wijnen gespecialiseerd heeft, is Pieksman Wijnimport in Amstelveen. Niet alleen laat de nieuwe prijscourant zien dat assortiment zich al maar verder uitbreidt, binnen afzienbare tijd zullen de wijnen ook makkelijker bereikbaar worden voor de liefhebber.

Auke_groot.jpg
Iedereen heeft het momenteel over biologisch geproduceerde wijnen, maar hoe veel importeurs voegen nu werkelijk de daad bij het woord? Het zijn er nog altijd maar een handjevol. Een bedrijf dat al sinds de oprichting ervan in 2002 een radicale biokoers vaart en zich volledig in dit type wijnen gespecialiseerd heeft, is Pieksman Wijnimport in Amstelveen.

Niet alleen laat de nieuwe prijscourant zien dat assortiment zich al maar verder uitbreidt, binnen afzienbare tijd zullen de wijnen ook makkelijker bereikbaar worden voor de liefhebber.

Volledig gecertificeerd

Vader Auke en zoon Yvo Pieksman werken met een assortiment dat volledig uit gecertificeerd biologische en biologisch-dynamische wijnen bestaat. Nog opmerkelijker is dat het bedrijf zich met deze wijnen tot nu toe sterk op de horeca alsmede op gespecialiseerde wijndetailhandels richtte. Die focus op de horeca vraagt wel enige durf en overtuigingskracht, te meer omdat er naast makkelijk te appreciëren wijnen ook wel eens eigenzinnige of zelfs ronduit controversiële exemplaren bij zitten die wel heel nadrukkelijk ‘biologisch’ overkomen en een nadrukkelijke gebruiksaanwijzing vragen. Maar laat dat maar over aan een markante persoon als Auke Pieksman. Aan spraakwater heeft hij nooit gebrek. En dat is zacht uitgedrukt. Goed nieuws voor geïnteresseerde particulieren: begin juni is de opening van een eigen winkel in Amsterdam gepland. Die wordt gevestigd aan de Hogeweg 19, op de hoek met de Bredeweg.

Twee-derde Frans

Het assortiment van Pieksman Wijnimport is de afgelopen jaren gestaag uitgebreid en telt intussen rond de 230 wijnen, afkomstig van ongeveer tachtig producenten in acht verschillende landen. Ruim twee-derde daarvan komt op rekening van Frankrijk. Nieuwkomers in de prijscourant van dit voorjaar zijn Domaine Grand Guilhem uit Fitou, Mas Foulaquier uit Pic Saint-Loup, Domaine du Loup Blanc uit de Minervois, alsmede Quinta de Sardonia en moederbedrijf Dominio de Pingus in Ribera del Duero. Inderdaad, de producent van cultwijn Pingus. Pieksman biedt daarvan het oogstjaar 2001 aan.

Grote namen

Het assortiment (zie de website) telt trouwens wel meer ‘grote namen’, wat eens te meer aantoont dat biologische wijnbouw een steeds gangbaardere en vanzelfsprekendere praktijk aan het worden is. Toch ligt de grootste aantrekkingskracht van het aanbod wellicht nog meer in de originaliteit van de vele minder bekende producenten. Je houdt ervan of niet, maar commercieel opportunisme is niet bij. Je krijgt hier bio in zijn puurste vorm en niet uit een fabriek.

http://www.pieksman.nl

René van Heusden

Reageer op dit item