Jurgen Luppes wint WOSA Sommelierwedstrijd 2010 - Perswijn
Nieuws

Jurgen Luppes wint WOSA Sommelierwedstrijd 2010

Jurgen Luppes, sommelier bij Kasteel Engelenburg in Brummen, heeft de Nederlandse voorronde van de WOSA World Cup of Sommeliers 2010 gewonnen. In de statige ambiance van het Amstel Hotel wist hij maandag 29 maart de pittige concurrentie achter zich te laten. Allessandro Matrone (Restaurant Chique!, Alphen aan den Rijn) werd tweede, Gill Smith (Wijnlokaal Breda) eindigde op de derde plaats.

Wosa.jpg
In de statige ambiance van het Amstel Hotel is op maandag 29 maart de Nederlandse voorronde van de WOSA World Cup of Sommeliers 2010 gehouden. Met deze competitie haakt Wines of South Africa in op het WK voetbal dat binnenkort in Zuid-Afrika zal plaatsvinden. Voor de organisatie in Amsterdam tekende Annette Badenhorst namens WOSA Nederland.

Winnaar uit een sterk bezet veld van 20 kanperswijnen werd Jurgen Luppes, werkzaam bij Kasteel Engelenburg in Brummen. Toeval of niet, de wijnkaart van dat restaurant bestaat vrijwel volledig uit Zuid-Afrikaanse wijnen. Op slechts een paar punten achterstand eindigde Alessandro Matrone (Restaurant Chique!, Alphen a/d Rijn) als tweede, terwijl de derde plaats was weggelegd voor Gill Smith (Wijnlokaal Breda). De jury werd gevormd door René Persoon en Arie de Weerd namens het Nederlands Gilde van Sommeliers en wijnschrijver René van Heusden namens Perswijn

De Nederlandse wedstrijd was de eerste in een hele reeks voorronden in 12 verschillende landen. De winnaars van deze nationale competities zullen later dit jaar deelnemen aan de internationale finale die in oktober in Zuid-Afrika zelf gehouden wordt. De deelnemers zullen dan ook een geheel verzorgde reis kunnen maken om ter plaatse kennis te maken met de actuele stand van zaken. Wie deze internationale finale wint, mag in 2012 nog een keer terugkomen voor een tweede reis die getypeerd wordt als the trip of lifetime!

De wedstrijd bestond uit twee theoretische onderdelen en twee praktische. Bij de theorie moesten 33 meerkeuzevragen over allerhande facetten van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw beantwoord worden en fouten uit een volledig Zuid-Afrikaanse wijnkaart gehaald worden. De kanperswijnen kregen vanzelfsprekend ook de nodige wijnen blind te proeven met de vraag om deze te identificeren op zaken als druivenras en herkomst. In de eerste serie ging het om 8 heel uiteenlopende Zuid-Afrikaanse wijnen, in de tweede om 10 wijnen uit even zo veel verschillende landen die aan het WK deelnemen. Allesbehalve een makkelijke opgave. Het glas Methode Cap Classique na afloop van de wedstrijd was daarom dik verdiend.

Reageer op dit item