Laville Haut-Brion wordt (weer) La Mission Haut-Brion Blanc - Perswijn
Nieuws

Laville Haut-Brion wordt (weer) La Mission Haut-Brion Blanc

Volop naamveranderingen bij de wijnen van Domaine Clarence Dillon, eigenaar van de Haut-Brion groep met châteaux als o.a. Haut-Brion en La Mission Haut-Brion. Werd eerder al Bahans Haut-Bruion, de tweede rode wijn van Haut-Brion, omgedoopt in Le Clarence, in het jubileumjaar 2010 – waarin herdacht wordt dat de Amerikaan Clarence Dillon 75 jaar gelden Château Haut-Brion kocht – moeten ook de zeldzame witte wijnen eraan geloven.
Volop naamveranderingen bij de wijnen van Domaine Clarence Dillon, eigenaar van de Haut-Brion groep met châteaux als o.a. Haut-Brion en La Mission Haut-Brion. Werd eerder al Bahans Haut-Bruion, de tweede rode wijn van Haut-Brion, omgedoopt in Le Clarence, in het jubileumjaar 2010 – waarin herdacht wordt dat de Amerikaan Clarence Dillon 75 jaar gelden Château Haut-Brion kocht – moeten ook de zeldzame witte wijnen eraan geloven.

De meest in het oog springende verandering is de verdwijning van de naam Laville Haut-Brion. 2008 was de laatste oogst met die naam. Vanaf 2009 gaat deze wijn La Mission Haut-Brion Blanc heten. Even wennen, want La Mission is al sinds mensenheugenis synoniem met uitsluitend rood. Hoewel?

Bij nader inzien is de verandering minder schokkend dan op het eerste gezicht lijkt, want de wijnen van Laville zijn als eens eerder onder de naam La Mission Haut-Brion Blanc uitgebracht. Om precies te zijn vier keer: in 1927, 1928, 1929 en 1930. De naam Château Laville Haut-Brion is pas later voortgekomen uit de combinatie van de namen van twee verschillende domeinen, Clos Laville en Château La Mission Haut-Brion, die in 1928 verenigd werden door de toenmalige eigenaar van La Mission, Frédéric Woltner. Toen hij in dat jaar de 2,5 hectare tellende wijngaard van het naburige Laville kocht, produceerde dat 12,35 hectoliter rode wijn (!) en 33,75 hectoliter witte. De etiketten van die vier jaargangen La Mission Haut-Brion Blanc droegen de vermelding Grand Premier Cru. In 1931 veranderde de naam van de wijn in Château Laville -Terroir du Haut-Brion en in 1934 in Château Laville Haut-Brion plus de vermelding Premier Cru de Graves.

Eveneens een noviteit is La Clarté de Haut-Brion, de nieuwe benaming voor de gezamenlijke tweede witte wijn van Haut-Brion en La Mission Haut-Brion met ingang van de oogst 2009. Deze rariteit werd in 1990 voor het eerst gecreëerd en droeg sindsdien de naam Les Plantiers du Haut-Brion. De productie ervan was, is en blijft beperkt tot slechts een paar honderd kisten. Deze second vin blanc is daarmee al net zo zeer een verzamelobject als de twee grands vins blancs. In alle gevallen is sprake van classicisme in optima forma. Laville/La Mission Haut-Brion Blanc is normaliter samengesteld uit 80 procent sémillon en 20 procent sauvignon blanc, Haut-Brion Blanc uit 60 procent sémillon en 40 procent sauvignon blanc.

René van Heusden

Reageer op dit item