Erwin Blezer, Good Grapes - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Erwin Blezer, Good Grapes

Gestart in de IT, maar met een passie voor wijn die steeds sterker werd: Erwin Blezer begon in 2006 zijn wijnbedrijf Good Grapes. Na een reis door Europa van drie maanden, met vrouw en dochter, besloot hij zich volledig op de wijn te storten. In deze nieuwe Perswijn.nl-rubriek stelt hij zich voor. In ‘Vijf vragen aan…’ komt iedere veertien dagen een kleine wijnhandelaar aan bod.

Erwin_klein.jpg
Wat
: Good Grapes

Wie: Erwin Blezer

Specialisatie: wijn van kleinschalige, talentvolle wijnproducenten uit Europa, vaak familiebedrijven, die bewust met kwaliteit bezig zijn. Niet gericht op één land of regio, maar juist wijnen uit de bekende en minder bekende wijnregio’s binnen Europa.

Vanaf: in augustus 2006 ben ik gestart met het importeren van kwaliteitswijnen en sinds augustus 2009 full-time voor mijn eigen onderneming Good Grapes.

Hoe, wanneer en waarom besloot je om eigen baas te worden?

Tijdens mijn carrière in de IT groeide ook mijn passie voor wijn. Na vele jaren nam de passie voor wijn zulke vormen aan dat ik in 2006 besloot om parttime mijn eigen wijnen te importeren en via internet aan te bieden. Na verschillende wijnopleidingen, de tegenvallende werkzaamheden in de IT en mijn positieve ervaringen in de wijnindustrie heb ik in 2009 het roer drastisch omgegooid. Ontslag was de enige mogelijkheid om te gaan doen wat ik echt wilde. Eerst drie maanden op reis door Europa en dan volop aan de slag met mijn eigen bedrijf. Samen met mijn vrouw en dochter ben ik door Europa getrokken. Daar heb ik al mijn geweldige wijnproducenten bezocht en weer nieuwe wijnen en producenten ontdekt. Van parttime naar fulltime gepassioneerd eigenaar van Good Grapes kostte eigenlijk niet meer dan één ontslagbrief. Met Good Grapes wil ik mijn passie voor wijn delen via internet, proeverijen en de Nederlandse gastronomie.

Wat is je favoriete wijnboer/wijnmaker/wijnbedrijf en waarom?

Eén favoriet wijnbedrijf? Met ‘mijn’ wijnbedrijven heb ik een persoonlijke band en ze hebben allemaal iets wat ze bijzonder en onderscheidend maakt. Weingut Artner uit Oostenrijk springt er volgens mij uit. Dit wijnhuis produceert geweldige wijnen en maakt ieder jaar weer indruk op me als ik de nieuwe jaargangen proef. De hele familie werkt in het bedrijf, iedereen is zeer gedreven en kwaliteitsbewust. Dat blijkt ook uit de vele goede nationale- en internationale beoordelingen. Ze kijken goed naar de markt, luisteren naar hun klanten en komen geregeld met iets nieuws op de markt zoals hun PORTuguese Love, een versterkte zoete wijn met een flinke knipoog naar Port.

Welke wijncursus(sen) of wijnopleiding(en) heb je gevolgd?

Een gedegen wijnopleiding en veel proefervaring vind ik erg belangrijk. Daardoor kan ik klanten van een goed advies voorzien. Veel proeven, het volgen van masterclasses, boeken en wijnmagazines lezen en diverse wijnreizen hebben bijgedragen aan mijn basiskennis. Daarnaast heb ik onder andere de WSET Level3 Advanced course van Frank Smulders Wijneducatie en de Gastronoom/Sommelier opleiding aan de Academie voor Gastronomie succesvol afgerond. En pas geleden heb ik drie maanden door Europa gereisd om diverse wijnstreken te bezoeken, ter plekke te zien hoe er wijn gemaakt wordt, de producenten te ontmoeten en uiteraard veel te proeven. Een bijzondere ervaring, die je niet gauw uit een wijnboek of opleiding zult halen!

Welke rol spelen nieuwe media (internet, sociale netwerksites, andere media) in je bedrijf?

Een grote rol! Ik heb een online wijnwinkel, dus nieuwe media is belangrijk om klanten te bereiken. Ik besteed er veel aandacht aan. Good Grapes is actief op internet en ik gebruik onder andere Twitter, digitale nieuwsbrieven en mijn weblog om mijn klanten op de hoogte te houden. Via nieuwe media kan ik geïnteresseerden sneller informeren over de producten en diensten. En mijn klanten kunnen hun ervaringen delen via sociale media sites.

Waarom moeten mensen bij jou hun wijn kopen?

Wijn is emotie, een beleving. Wijn is meer dan alleen proeven en lekker vinden. Van wijn kun je echt genieten, je kunt er uren over praten en er valt steeds weer wat nieuws te ontdekken. Ik help graag mensen nieuwe wijnen te ontdekken, niet de gevestigde orde maar juist de wijnen van die kleinschalige, talentvolle producent. Het overzichtelijke assortiment wijn en het uitgebreide aanbod aan proeverijen biedt voor elke wijnliefhebber, van beginner tot gevorderde, wat wils.

Contact:

Good Grapes

Postbus 87

2990 AB Barendrecht

Internet: www.goodgrapes.nl

E-mail: contact@goodgrapes.nl

Twitter: twitter.com/Good_Grapes

Blog: www.eenwereldvolsmaak.nl

Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/eblezer

In de rubriek Vijf vragen aan… komt elke veertien dagen een kleine wijnimporteur aan bod. Wie zijn ze, wat doen ze? En vooral: wat drijft ze. Ook in deze rubriek? Stuur een mail naar sabina@wijnpers.nl
    

Reageer op dit item