Chateau Suduiraut 2001, Sauternes - Perswijn
Wijn van de week

Chateau Suduiraut 2001, Sauternes

Voor de feestdagen raden we met plezier wat feestelijke wijnen aan. Bijvoorbeeld zoete wijnen, ook al omdat we graag zien dat er ook nog af een toe een mooie fles zoet opengaat – want dat lijkt steeds minder te gebeuren. Maar het zou strikt genomen zonde zijn deze wijn nu met de feestdagen open te trekken.

WvdW_52_groot.jpg
Voor de feestdagen raden we met plezier wat feestelijke wijnen aan. Bijvoorbeeld zoete wijnen, ook al omdat we graag zien dat er ook nog af een toe een mooie fles zoet opengaat – want dat lijkt steeds minder te gebeuren.

Maar het zou strikt genomen zonde zijn deze wijn nu met de feestdagen open te trekken. Dat noemden we vroeger ‘kindermoord’: een fles wijn opentrekken waarvan je weet dat hij eigenlijk nog heel lang meekan. Hij is nog zo jong en fris, zo jeugdig, dat hij nog een lang leven voor zich heeft.

2001 is voor Sauternes wat ons betreft een legendarische jaargang, op het niveau van 1988, 1986 of 1976. Of eigenlijk nog beter. Het summum dus. En de wijn van Château Suduiraut is, met die van buurman d’Yquem, een van de absolute toppers van deze jaargang. De geur is complex en intens, met prachtige botrytis, stijlvol, jeugdig, puur en fris, perfect in balans, met zuren en bitters die helemaal zijn opgewassen tegen het rijke zoet.

Château Suduiraut 2001, Sauternes

18,5 pnt

Tamis, 9 (halfje)

Meer aanraders?

In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel.

Nog geen abonnement? Regel het vandaag nog!

Op onze website vind je bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item