Proefnotities Bordeaux 2020 - mooi rood, minder zoet - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Proefnotities Bordeaux 2020 – mooi rood, minder zoet

Begin januari van dit jaar konden, dankzij Le Conseil des Grands Crus Classés en 1855, alle grands crus classés van de Médoc, Graves en Sauternes 2020 worden geproefd – exclusief de Rechteroever dus, helaas. De Linkeroever hadden we bij Perswijn al eens geproefd, in het voorjaar van 2021, maar toen betrof het monsters van wijnen die nog op vat aan het rijpen waren, zoals gebruikelijk bij de primeurproeverijen. Die waren destijds trouwens anders dan anders, door de strenge maatregelen in verband met covid. Ronald de Groot proefde de wijnen toen thuis, met graagte geholpen door mij. We waren toen al ingetogen enthousiast over de kwaliteit van de rode wijnen van de Linkeroever uit 2020. En nu mocht ik ter plaatse de gebottelde wijnen gaan beoordelen. Bekijk alle linkeroever Bordeaux 2020 proefnotities en scores op onze PERSWIJN proefnotitie-pagina.

Grote verschillen tussen Bordeaux 2020 wijnen

De verschillen tussen de wijnen van de Linkerover zijn groot. Château Lafite Rothschild 2020 heeft 12,8% alcohol met een pH van 3,94. De wijn is prachtig aromatisch, maar ook ongewoon toegankelijk en zacht, door de combinatie van weinig alcohol, rijpe tannine en lage zuren. Château Latour komt wat klassieker over, met 13,3% alcohol en de gebruikelijke goede tannine, maar ook hier zijn de zuren mild. Château Haut-Brion daarentegen heeft ‘gewoon’ 15% alcohol, met een pH van 3,78. Aan die 15% draagt het veel hogere percentage merlot in de blend natuurlijk sterk bij (Haut-Brion 2020 heeft 42% merlot, tegen Lafite Rothschild slechts 7%), maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de wijn überhaupt geconcentreerder is – wat niet hetzelfde is als beter! – doordat de regens hier beduidend minder impact hadden dan in Pauillac.

Lees het gehele artikel met de favorieten van Lars Daniëls in het artikel “Bordeaux 2020: Mooi rood, minder zoet” (PERSWIJN #2 – 2023), vanaf 13 maart te bestellen in onze webshop en te bekijken op onze proefnotitie pagina.

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine vanaf 10 maart lezen lezen.

 

Reageer op dit item

nl Nederlands