Kentucky op z’n bestIn Perswijn 6/2009 doet Hubrecht Duijker verslag van zijn recente reis langs de meest toonaangevende domeinen in Kentucky – een wijnstaat die sterk in opkomst is. Zijn proefnotities van de beste wijnen volgen hier.
In Perswijn 6/2009 doet Hubrecht Duijker verslag van zijn recente reis langs de meest toonaangevende domeinen in Kentucky – een wijnstaat die sterk in opkomst is. Zijn proefnotities van de beste wijnen volgen hier.
Broad Run
Riesling 2005
Verrassend fris en levendig, met aangename zuren, citrus, wit fruit en slechts een half procentje restsuiker.
Chardonnay 2004
Niet het volle, vette, een bescheiden 12 procent alcohol en geen hout. Correct fris bovendien adequaat voorzien van fruit.
Cabernet Sauvignon Reserve 2004
Verbleef anderhalf jaar op vat (Amerikaans eiken), wat de roosteraroma’s verklaart die het rijpe besfruit completeren. Voorts sappig, en vief.
Chrisman Mill
Norton 2006
Vlezig, bessig, tamelijk vol en vrij stevig, met beheerste houttonen en ook frisse elementen. Verbleef twaalf maanden in Franse fusten.
Elk Creek
Estate Chardonelle 2007
Afkomstig van chardonel (chardonnay x seyval blanc), in nieuwe Franse vaten gelagerd, elegant en zacht fris, met citrus en milde roostertonen.
Estate Chambourcin 2007
Bijzonder aardige wijn van een resistente, Amerikaans-Franse hybride. Frissig, met zwart fruit, wat hout, flink wat sap en niet te zwaar.
Equus Run
Riesling 2008
Van de eigen kleine wijngaard gemaakt, in een mild-zoete stijl. Wit fruit ontbreekt evenmin, wat ook geldt voor een snufje kruiden.
Horseshoe Bend
Vidal Blanc 2007
Biedt opwekkende zuren in combinatie met een vleugje kruidigheid en wat zacht citrusfruit. Heeft als basis een bekende hybride.
Chardonnay 2007
Met eiken spaanders ofwel chips vergiste wijn die in zijn frisse smaak toast combineert met aangenaam wat fruit.
Rosé of Cabernet 2007
Droge rosé is zeldzaam in Kentucky. Deze heeft een oranje tint, smaakt lekker fruitig (rode vruchtjes, bessen), ferm en licht kruidig.
Reserve 2007
Oogt rijper dan hij smaakt. Je proeft laurier, leer, bessen, roostertonen en alcohol. Samengesteld uit merlot, cabernet franc, chambourcin en norton.
Goldenrod 2006
Heerlijke, rijk zoete dessertwijn van vidal blanc. Bevat 23 procent suiker en heeft naast citrus ook duidelijk wat honing in zijn smaak.
Jean Farris
Viognier 2007
Meer spicy dan fruitig, een bescheiden dosis hout (vier maanden Allier) en een prettig bittertje. Een echte voedsel-Viognier.
Tempest 2005
Succesvolle blend van tempranillo, cabernet sauvignon en cabernet franc. Het besachtige en het zwarte fruit worden omlijst door toast.
Lovers Leap
Vidal Blanc 2006
Nog goed fris en heeft tegelijk een klein zoetje. Voorts kun je er groene appel en citrusvruchten in ontdekken. Blauwe fles.
Gewürztraminer ‘G’ 2006
Mild maar minder zwoel dan veel Elzassers. Licht fruitig, wat rijp fruit, een zekere kruidigheid en slechts 12,5 procent alcohol.
Cynthiana 2007
Uit vat geproefd. Massieve rode kleur, dierlijke en bessige aroma’s, toastachtig hout, stevige structuur. Cynthiana is een synoniem voor de Amerikaanse nortondruif.
Purple Toad
Chardonnay 2007
Zacht en toegankelijk van stijl met mild citrusfruit, wat vanille en alleszins beheerste houtinvloeden. Aangenaam sappig bovendien.
Cabernet Franc 2008
Van eigen grond afkomstige wijn die zijn lichte houtaroma kreeg dankzij chips. En die verder zacht besfruit koppelt aan wat vetheid plus frisheid.
Talon
Monarch 2005
Gecomponeerd uit cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en een beetje norton. Fris en sappig, bescheiden houttoets, aangenaam wat besfruit.
Hubrecht Duijker