Oosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw - Perswijn
Nieuws

Oosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw

Oosterscheldekreeft met bijpassende wijn: Ton Entius schrijft een meeslepend drama rond dit thema. Een wijn die werd gekozen, maar uiteindelijk niet won en buiten mededinging werd geplaatst. Een restaurant waar gewoon erg mooie wijnen worden geschonken, winnaars of niet. En een verrassende vooruitblik op de volgende editie van GrootSpraak.

Wat vooraf ging

In Perswijn 1 van 2009 deed Ronald de Groot onder de kop ‘Duitse Riesling wint’ verslag van een blinde proeverij. Tien uit honderd wijnen genomineerd, alle met het kenmerkende ‘zoetje’ dat zo mooi past bij de Europese kreeft die door organisator Maurice de Koninck als toetssteen voor de jury royaal en in perfecte cuisson werd aangedragen. Maar natuurlijk past die wijn nog beter bij oosterscheldekreeft. Uit die tien wijnen werd een top 3 geselecteerd. Met een Mosel Riesling als winnaar.

Deel tweeToen dit juryresultaat in bijzijn van twee van de juryleden aan de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft werd voorgelegd, ontstond er merkwaardig rumoer. Dat de topwijn en ook de op nummer drie gezette wijn door Maurice de Koninck waren aangedragen werd door jaloerse collega’s niet in dank afgenomen. Ook de twee aanwezige juryleden gunden ‘Vineria Vitus Allemania’, dit succes kennelijk niet. Niet correct, en weinig collegiaal, zo vonden de andere juryleden toen ze dit vernamen. Er werd voor wijn nummer twee gekozen. Een alleszins respectabele Grüner Veltliner van Karl Steininger, Spiegel 2007, uit het Kamptal. Beide Rieslings kregen posthuum de classificatie ‘buiten mededinging meegedaan.’

Dit soort politieke beslissingen valt buiten het gezag van de jury. Maar het geeft te denken over het kruideniersgehalte van sommigen in horecaland. Jammer toch. Eigen kracht en kwaliteit leveren altijd meer op, is onze overtuiging. Zeker in crisistijd, zoals we onlangs nog op onze site www.grootspraak.nl schreven.

Toen de tekst voor het begeleidend boekje aan de jury werd voorgelegd, vroeg deze het ‘buiten mededinging’ als aanvulling op de tekst op te nemen. Dat gebeurde niet. Die reactie kon niet meer naar de drukker…

Gelukkig staat in het persbericht op www.oosterscheldekreeft.nl de originele juryuitslag beschreven. Leuk om daar Ronalds hele verhaal met amendement nog eens te lezen. Compliment voor de eindredacteur van dit bericht die de aanvulling van de jury wel meenam.

Slot: wijn en olie

Wijn

Wat blijft, is het feit dat er in de restaurants zeker mooie wijn wordt geschonken. Steininger is een respectabel wijnmaker. In zijn brede range is dit een middenklasse Grüner Veltliner. Kijk maar op www.weingut-steininger.at. Complimenten en felicitaties ook voor importeur Verbunt.

Puur gastronomisch gezien steken de twee Rieslings van Burggarten uit de Mosel hier absoluut boven uit. Je mag hopen dat de collega-restaurants, zeker die van de collega jury-leden, zo verstandig zijn deze tenminste als open glas op de kaart te zetten. Wat mij betreft met een voorkeur voor de halbtrocken variant, al moet daar wel naar worden toe gekookt. Wij zijn speciaal naar De Gouden Leeuw gegaan om dat te proeven, naast de Grüner Veltliner.

Een dubbel compliment voor De Coninck, die Steininger en zijn vrouw te gast had op de avond voor de seizoensopening, en tijdens de opening op ‘zijn’ schip loyaal en trouw de officiële wijn schonk! Klasse.

Jammer dat de verantwoordelijkheid voor de geschonken welkomstbubbels niet aan hem was gegeven. De prosecco van groothandelskwaliteit was vineus niet aan de maat. Sorry, het is de vakman ook toegestaan gegeven paarden in de bek te kijken.

Laten we na deze evaluatie volgend jaar alles maar overdoen zonder de gemaakte fouten. De Zeeuwse keuken en de Oosterscheldekreeft in het bijzonder zijn het meer dan waard.

Olijfolie

Een perfecte keus bij de Oosterscheldekreeft is de Extra Vergine olijfolie van Fattoria Bernardini. Deze past door het smaakprofiel – fruitig, zacht, ‘zoet’, lage zuurgraad – prachtig bij de kreeft. Héél mooi. We hebben in het algemeen Lucchese olie bovenaan ons lijstje, maar deze bio-variant is wel van heel hoge kwaliteit. Kijk voor meer informatie maar eens op www.olioliva.nl.

P.S. De Gouden Leeuw, Scherpenisse

In GrootSpraak 2009 krijgt Maurice de Konincks ‘De Gouden Leeuw’ in Scherpenisse abusievelijk slechts een korte omschrijving ( zie de legenda in onze gids). Nu wij er in verschillende samenstelling opnieuw een aantal malen hebben mogen eten, gaan we dat in de volgende editie zeker goedmaken, met een tekst waarin mogelijk het volgende:

´Je gaat hier bepaald niet met honger naar huis.’ zeiden we gekscherend tegen elkaar.´ Dat lijkt wat flauw en je doet de chef er ook mee tekort. Daarom wat sympathieker geformuleerd: chef Maurice de Koninck geniet ervan zijn gasten te verwennen en de zwarte brigade, op charmante wijze geleid door echtgenote Tanja, doet daar van harte aan mee. Natuurlijk mag op het bord, zeker bij het hoofdgerecht, meer soms best iets minder zijn. We aten prachtig Thools lam deze keer. En wij, verwende gastronomen, hoeven geen frites ernaast, ook als die zelf gesneden is en perfect bereid. Maar hij kookt naar zijn gasten toe! En laten we het eleganter gerecht van zeebaars in drie bereidingen niet onvermeld laten: als ceviche, uit de oven en lichtgerookt. Dat gerecht rechtvaardigt bijna een hoger punt in de eindwaardering. Goede kaas. Aangename klassieke desserts.

En dan de wijnen. Prima eenvoudige huiswijnen. Een prachtige keus aan vooral Duitse wijnen per glas. Uniek. Aangenaam geprijsd. Bij de flessen een nog bredere keus van overal, met weer de nadruk op Duitsland. Laat Maurice je maar adviseren, ook in losse glazen. En dat ook nog allemaal voor een vriendelijke prijs voor de thuiskelder te koop. Kijk maar gauw op de website www.degouden-leeuw.nl om dat te checken.

Hier is mét ons hartje een promotie naar vier trosjes op zijn plaats. Zeker als je de verhouding tussen prijs en kwaliteit in ogenschouw neemt. Zo kun je in crisistijd nog eens een hapje gaan eten. En je laat je in het seizoen natuurlijk verwennen met het Oosterscheldekreeftenmenu, begeleid door perfect gekozen Duitse wijnen. Forza Allemania!

Reageer op dit item