Wirra Wirra, McLaren Vale, Catapult, Shiraz-Viognier 2006 - Perswijn
Wijn van de week

Wirra Wirra, McLaren Vale, Catapult, Shiraz-Viognier 2006

Soms hebben we thuis geen zin om allebei hetzelfde te drinken. En dan verkeren we ook in de luxepositie dat dat ook kan. – Ik heb zin in wit. – Ok, prima. Maar ik neem nu toch echt een glaasje rood, heb ik meer zin in. – Lekker. – Maar misschien wil je deze rode wijn wel even proeven, want hij is wel érg lekker. – Mmm. Je hebt gelijk. Geef mij toch ook maar een glas rood. Wat is het? The Catapult van Wirra Wirra. Vreemde naam. Maar wát een heerlijke wijn.

Wijnvandeweek_groot.jpg
Soms hebben we thuis geen zin om allebei hetzelfde te drinken. En dan verkeren we ook in de luxepositie dat dat ook kan. Ik heb zin in wit. Ok, prima. Maar ik neem nu toch echt een glaasje rood, heb ik meer zin in. Lekker. Maar misschien wil je deze rode wijn wel even proeven, want hij is wel érg lekker. Mmm. Je hebt gelijk. Geef mij toch ook maar een glas rood. Wat is het? The Catapult van Wirra Wirra. Vreemde naam. Maar wát een heerlijke wijn.

Wirra Wirra is een van de innovatieve wijndomeinen in McLaren Vale, het wijngebied ten zuiden van Adelaide. Australië is het land van de grote merken, maar dit soort ’boutique-wineries’ laat zien dat er ook ruimte is voor kleinere producenten met een heel eigen gezicht. De inmiddels helaas overleden oprichter van Wirra Wirra, Greg Trott, was de visionair die begreep dat McLaren Vale, met zijn ligging vlak aan zee, de ideale plek was voor het maken van heerlijke shiraz-wijnen. Niet van die extreme krachtpatsers, maar heerlijk soepele en drinkbare wijnen. Daarnaast had hij ook veel originele en bijzondere ideeën, die overigens niet allemaal konden worden gerealiseerd. Een ervan wel: hij liet een enorm hek bouwen bij de ingang van oude redgums, een soort reuzenhek dat liefst tien ton weegt: ‘The Woodhenge’. Maar het bouwen van ‘The Catapult’ is er (nog) nooit van gekomen. Trott wilde een grote middeleeuwse katapult laten bouwen, waarmee hij lekkere flessen Wirra Wirra naar de buren zou kunnen schieten, zodat ze er van konden meegenieten. Dat in de hoop dat de buren een zelfde apparaat zouden neerzetten…

Maar de wijn kwam er wel: ‘The Catapult’. Syrah met 5% viognier, het mengsel dat we kennen uit de Côte-Rôtie in de Noordelijke Rhône. De witte viognier-druif geeft de syrah een heerlijk bloemig, fris en geurig karakter, een ideale combinatie. Het is een heerlijk glas rood, pure verleiding, hij barst van het fruit, kersen en pruimen, is heerlijke zacht en rijp, soepel en fris, geurig, bloemen, maar ook zwarte peper, puur en intens, prachtig zacht en fluwelig. Een glas waar je moeilijk vanaf kunt blijven. Geweldig.

Wirra Wirra, Catapult, Shiraz-Viognier 2006, McLaren Vale

De Gouden Ton, € 17,95

Reageer op dit item