Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009 - Perswijn
Nieuws

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009

Zondag 29 maart vond de Nederlandse wedstrijd om de titel ‘beste sommelier’ van Nederland plaats in Hotel Gastronomique De Echoput. De wedstrijd werd georganiseerd door Edwin Raben en Arie de Vries namens het Nederlands Gilde van Sommeliers. Achttien sommeliers streden om de titel Beste Sommelier van Nederland.

Pelgrim_groot.jpg
Zondag 29 maart vond de Nederlandse wedstrijd om de titel ‘beste sommelier’ van Nederland plaats in Hotel Gastronomique De Echoput, georganiseerd door Edwin Raben en Arie de Vries namens het Nederlands Gilde van Sommeliers. Achttien sommeliers streden om de titel Beste Sommelier van Nederland.

Als overtuigend winnaar kwam Roy Pelgrim (Cordial, Oss) uit de bus. Hij prolongeerde met overmacht zijn titel en gaat in 2010 naar Chili om Nederland daar te vertegenwoordigen op het Concours Mondial, het WK voor sommeliers. In zijn spoor volgden twee ‘jonge honden’ in de persoon Martijn Verkerk (De Nederlanden, Vreeland) en Jan Willem van der Hek (De Limonadefabriek, Streefkerk). Een saillant gegeven is dat runner up Martijn in de leer is geweest bij Roy en hem nu het vuur aan de schenen legt. Jan Willem deed voor het eerst mee aan de Nederlandse Trophée Ruinart en was zelf zeer verrast over zijn goede eindresultaat. Hij behaalde een welverdiende derde plaats.

Pittige test

Alle kanperswijnen werden onderworpen aan een pittige theoretische test met dertig vragen over zeer uiteenlopende thema’s, en twee praktische proeven. Een van de proeven was het blind beoordelen van drie gerechten (zonder de ingrediënten daarvan te kennen!) en een witte wijn op combinatiemogelijkheden. De wijn: Grüner Veltliner Vinum Optimum 2007 van Weingut Rabl in Kamptal. De andere het blind proeven en identificeren van een rode wijn Fusion V 2005 van De Toren Private Cellars in Stellenbosch en drie distillaten. De drie finalisten moesten ook nog tien fouten uit een wijnkaart halen en op een verantwoorde wijze een magnum rosé champagne van (uiteraard) Ruinart uitschenken.

Jury

De deelnemers werden op hun vaardigheden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Peter Klosse (hotelier-restaurateur in De Echoput en smaaktheoreticus), Cees Helder (eerste Nederlandse chef die drie Michelinsterren kreeg als patron-cuisinier van restaurant Parkheuvel), William Wouters (eigenaar van het Antwerpse wijnrestaurant Pazzo, diverse malen Beste Sommelier van België en nu voorzitter van de Belgische Gilde van Sommeliers) en voorzitter René van Heusden (Master of Lunch en redacteur van Perswijn).

Reageer op dit item