Wat maakt een wijn top? - Perswijn
Nieuws

Wat maakt een wijn top?

‘Topwijn van zeven tot vijftien euro – nu al de wijnoverdrijving van deze eeuw’, zegt Frank Jacobs in zijn nieuwste Perswijncolumn. Mmmm fijn en lekker; stof tot nadenken, want Frank Jacobs nemen wij meestal serieus.Topwijn is het wijnjaarboek dat wij, Magda van der Rijst en Noële Ruitenberg maken, met daarin onze lekkerste wijnen tussen de 7 en 15 euro. Dat we zo’n boek wilden schrijven wisten we allang.

Noele_groot.jpg
‘Topwijn van zeven tot vijftien euro – nu al de wijnoverdrijving van deze eeuw’, zegt Frank Jacobs in zijn nieuwste Perswijncolumn (Perswijn 2, Pag. 38, red). Mmmm fijn en lekker; stof tot nadenken, want Frank Jacobs nemen wij meestal serieus.

Topwijn is het wijnjaarboek dat wij, Magda van der Rijst en Noële Ruitenberg maken, met daarin onze lekkerste wijnen tussen de 7 en 15 euro. Dat we zo’n boek wilden schrijven wisten we allang. De titel vroeg meer puzzelwerk. We wikten en we wogen en zo viel tijdens een van onze beruchte heydagen de naam Topwijn op tafel. We roken aan de naam en dachten, dat ruikt wel een beetje popiejopie, maar het ruikt ook naar meer. Dus we nipten en proefden en concludeerden al snel: ’t bekt wel lekker.

Wat vindt Frank er nu zo overdreven aan? Is Frank stiekem een wijndino en stamt hij uit het tijdperk van meermoets en duurisbeters? Het was ons niet ontgaan dat de aller, alderbeste wijnen meer kosten dan 15 euro. Maar een goede wijn maken die voor meer dan 15 euro de winkel uit gaat, vinden wij niet zo’n kunst. Een goede wijn maken die minder dan 7 euro kost, vinden wij dan weer niet zo leuk en ook helemaal niet zo nodig. Wijnboer, wijnvrachtwagenchauffeur en wijnhandelmanagement mogen ook prettig leven.

‘Moeten we van 7 euro geen 6,5 euro maken?’ vroeg zij. ‘Zou 15 euro geen 17 euro moeten zijn’ vroeg de andere zij. Ook nu weer pakten we Vermeer’s weegschaaltje en legden alle argumenten ‘voor’ in het linkerbakje en alle argumenten ‘tegen’ in het rechterbakje. Tenslotte luidde ons oordeel: voor ons hebben wijnen tussen de 7 en 15 euro de leukste prijs-wijnverhouding en dat zijn dus onze Topwijnen. Gelukkig mag iedereen zijn eigen top zoeken en vinden. Frank, kosten jouw topwijnen 50 euro of wat lezen we minstens 500 euro? Wij vinden het prima en willen heel graag in je proefpanel.

Noële Ruitenberg & Magda van der Rijst

Lieve Noële en Magda,

Jullie vroegen mij op jullie reactie m.b.t. mijn column in het laatste nummer van Perswijn te reageren. Uiteraard doe ik dat graag.

Laat ik met twee vaststellingen beginnen.

1. Nee, ik ben geen wijnbrontosaurus die denkt dat louter een fles Bordeaux of Bourgogne met een prijskaartje van vele tientallen, zo niet honderden euro’s een topwijn kan bevatten. 

2. De column is ironisch bedoeld. Ik hoop dat jullie dat ook zo hebben ervaren. Dat moet wel, want op een chronisch gebrek aan humor heb ik jullie niet eerder kunnen betrappen.

Aan de column ligt wel een kern van irritatie ten grondslag: de huidige stortvloed aan Nederlandse koopgidsen van wijnen die vooral niet teveel mogen kosten.

Hubrecht Duijker begon in een ver verleden met de wijnalmanak vol wijnen onder de tien gulden. Later werd dat vijf euro en inmiddels heeft zijn opvolger Harold Hamersma daar € 5,50 van gemaakt. Van die gids worden elk jaar, inclusief alle specials, een slordige 85.000 exemplaren verkocht. Dus zagen anderen ook wel kansen. Maar je kunt natuurlijk niet allemaal precies hetzelfde boekje maken. Zodoende kwam de een met een koopgids met wijnen tussen de vijf en de tien en jullie beiden met een gids met wijnen tussen de zeven en vijftien euro.

Maar moet je zo’n boekje dan meteen ook maar Topwijn noemen?

Volgens mijn woordenboek is een definitie van het woord top: hoogst mogelijke, hoogst bereikbare, tot het hoogste niveau behorend.

Jullie schrijven zelf: Topwijn is het wijnjaarboek (..) met daarin onze lekkerste wijnen tussen de 7 en 15 euro (..) een goede wijn maken die voor meer dan 15 euro de winkel uit gaat, vinden wij niet zo’n kunst. Een goede wijn maken die minder dan 7 euro kost, vinden wij dan weer niet zo leuk (..) voor ons hebben wijnen tussen de 7 en 15 euro de leukste prijs-wijnverhouding en dat zijn dus onze Topwijnen.   

Aha, de volgens jullie lekkerste wijnen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding tussen de 7 en 15 euro. Dat klinkt toch heel anders dan het absolute woord topwijn. 

Jullie vragen je af wat voor mij een topwijn is. Een wijn als topwijn bestempelen is uiteraard een heel persoonlijk iets en vaak mede afhankelijk van externe omstandigheden waaronder de wijn geproefd wordt. Een echte definitie valt dus lastig te geven. Maar wanneer je elk jaar enkele duizenden wijnen proeft, krijg je een ongekend breed spectrum aan smaken in het glas. Van absolute gootsteenontstoppers, via saaie, vlakke en spanningloze wijnen, naar lekkere wijnen met mooie aroma’s en smaakstoffen, die werkelijk drinkplezier verschaffen. En heel, heel af en toe komt er een wijn voorbij die voor dat unieke ‘wow-gevoel‘ zorgt. Een wijn die met capsule, kurk, hals en schouders boven het maaiveld uitsteekt en zoveel complexiteit en extra’s te bieden heeft, dat je er letterlijk kippenvel van krijgt. Dat laatste, in de twee laatste zinnen, is voor mij persoonlijk de definitie van een topwijn.

En hoe graag ik het ook zou willen, ik moet bekennen dat ik – ook blind geproefd – dat absolute ‘wow-gevoel’ en het kippenvel op mijn armen nimmer gevoeld heb bij een wijn die achteraf een prijs tussen de 7 en 15 euro bleek te hebben. Vandaar dat ik de term topwijn voor wijnen in deze prijsklasse dan ook als een vineuze hyperbool zie.

Met hartelijke groeten,

Frank

P.S. Uiteraard zijn jullie van harte welkom in mijn proefpanel. Collega Van Heusden meldde zich ook al spontaan aan, dus dat kan nog erg gezellig worden. Willen jullie dan alvast beginnen met het pushen van bevriende importeurs om hun wijnen in de bedoelde prijsklasse zo snel mogelijk in tweevoud naar mij op te sturen?

Reageer op dit item