Brazilië komt naar Nederland - Perswijn
Nieuws

Brazilië komt naar Nederland

Nee, het is geen grap. Op 1 april laten acht Braziliaanse producenten in Wassenaar hun wijnen proeven aan het Nederlandse vakpubliek. Ze doen dat ten huize van de Braziliaanse ambassadeur. Een buitenkansje voor wie het avontuur niet schuwt.

Brazil_groot.jpg
Nee, het is geen grap. Op 1 april laten acht Braziliaanse producenten in Wassenaar hun wijnen proeven aan het Nederlandse vakpubliek. Ze doen dat ten huize van de Braziliaanse ambassadeur. Een buitenkansje voor wie het avontuur niet schuwt.

Braziliaanse wijnen? In de ranglijst van grootste wijnproducerende landen van het zuidelijk halfrond, neemt Brazilië met een productie van 3,2 miljoen hectoliter een vijfde plaats in na Argentinië, Australië, Zuid-Afrika en Chili. De komende jaren is een sterke groei in de Braziliaanse wijnproductie te verwachten. De grootste veranderingen doen zich daar vooral op kwalitatief vlak voor. Een uitgebreide reportage over de nieuwe generatie Braziliaanse wijnen verschijnt binnenkort in Perswijn.

Vergeleken met Chili en Argentinië is Brazilië een nieuwkomer als het gaat om wijnen van edele vinifera druivenrassen. Tot voor kort werd vrijwel uitsluitend met Amerikaanse labrusca druiven gewerkt. Sinds de oprichting in 1998 van het Brazilian Wine Institute (Ibravin), dat verantwoordelijk is voor de promotie en ontwikkeling van de Braziliaanse wijnbouwsector, heeft de wijnindustrie echter flink geïnvesteerd in onderzoek en technologie. Het resultaat is indrukwekkend en de kwaliteit van wijnen stijgt zienderogen. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om stille rode in een verrassend ‘Europese’ stijl en gemaakt van een behoorlijk uitgebreid aantal druivenrassen, en om mousserende wijnen.

De Braziliaanse wijnbouw is geconcentreerd in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. In 2007 werd de daar gelegen regio met de wel zeer toepasselijke naam Vale dos Vinhedos door de Europese Unie met een geografische indicatie (GI) gecertificeerd. Dit certificaat plaatst de eerste Braziliaanse appellation op één lijn met andere erkende regio’s zoals Champagne, Bordeaux, Porto en Alentejo. Slechts één andere regio buiten Europa is in het bezit van zo’n certificaat, Napa Valley in Californië.

Voor gedetailleerde informatie over de proeverij op 1 april: TOT PR, tel. 010-2211311, info@totpr.nl onder vermelding van Brazilië.

Reageer op dit item