Jané Ventura, Negre Selecció 2005, Penedès - Perswijn
Wijn van de week

Jané Ventura, Negre Selecció 2005, Penedès

De Penedès stelt de wijndrinker nog wel eens voor een puzzel. In streek worden heel wisselende wijnen gemaakt. Soms volstrekt oninteressante, zoals platte Chardonnays zonder enige karakter. Maar ook heel briljante, uitdagende exemplaren, vaak van lokale druiven, maar net zo goed ook van geïmporteerde, Franse, hoewel dat minder vaak voorkomt. Een prima formule is het maken van blends, waarin de goede eigenschappen van de verschillende druiven een ideale ‘mix’ vormen.

JaneVentura_groot.jpg
De Penedès stelt de wijndrinker nog wel eens voor een puzzel. In streek worden heel wisselende wijnen gemaakt. Soms volstrekt oninteressante, zoals platte Chardonnays zonder enige karakter. Maar ook heel briljante, uitdagende exemplaren, vaak van lokale druiven, maar net zo goed ook van geïmporteerde, Franse, hoewel dat minder vaak voorkomt. Een prima formule is het maken van blends, waarin de goede eigenschappen van de verschillende druiven een ideale ‘mix’ vormen.

Wat mooi is aan de Penedès, de wijnstreek die we vinden ten zuidoosten van Barcelona, is dat de streek ook een broedplaats is van nieuw talent, dat prachtige wijnen maakt. Zo’n groot talent is Gérard Jané, de jonge wijnmaker die verantwoordelijk is voor de wijnen van het familiebedrijf Jané Ventura. Zijn Negre Selecció is een van zijn recente creaties, die moet voorzien in de behoefte aan middenklasse wijnen: betaalbaar, maar toch van een mooie kwaliteit. Hulde, want hij is hier met vlag en wimpel geslaagd. Negre Selecció is een mengsel van druiven van de wijngaarden Mas Vilella en Finca Els Camps, waarvan ook aparte (duurdere) wijnen worden gemaakt. Het is een mengsel van lokale druiven en Franse: Ull de llebre (tempranillo) 40 procent, cabernet-sauvignon 20 procent, merlot 20 procent, sumoll 10 procent en syrah 10 procent. Rijping vindt plaats op gebruikte vaten van Frans eiken. De wijn is net zo eigenzinnig als zijn maker, krachtig, met duidelijke zuren en wat tannines. In de geur ruik je kruiden, drop, griot­ten, laurier, peperig­heid, kersen en pruimen, de smaak is krachtig, met chocola en vanille, een mooie balans; interessant en eigen­zinnig.

Importeur: Kwast, plm. € 12,50

Reageer op dit item