GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag - Perswijn
Nieuws

GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag

We zijn dit keer zomaar eens in een ‘gewoon restaurant met gewone prijzen’, maar hoe aangenaam! GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag.
Ontspannen chef, charmante sommelier – Christian, Den Haag

Groentjes, dat is een van de weinige verkleinwoorden die niet als kleurtje, of erger nog wijntje uit de damesbladentaal stammen. Integendeel, mooi woord, met dank aan onze zuiderburen, dat we af en toe al in omschrijvingen op spijskaarten tegenkomen. Dat woord als zodanig vinden we dan wel niet zo op de menukaart bij Christian in Den Haag, maar het schoot me onmiddellijk te binnen toen ik terugdacht aan ons bezoek. Ik ga dat dadelijk uitleggen.

We zijn dit keer zomaar eens in een ‘gewoon restaurant met gewone prijzen’, maar hoe aangenaam! De chef komt hier op zeldzaam ontspannen wijze bij iedereen aan tafel. Zelfs op een zaterdagavond, als het helemaal vol zit! Hij vertelt je hoe de kaart in elkaar steekt en daarna noemt hij de mogelijkheden in het dagmenu. Hij straalt uit dat hij er is om het jou naar de zin te maken. Laat merken dat hij trots is op wat hij die dag weer vers heeft kunnen bemachtigen van Scheveningse dagvissers.

En dat kan heel bijzonder zijn. Mul uit de Noordzee in februari! Klimaatverandering heeft soms een heel klein voordeel. Dat werd een mooi, royaal geportioneerd voorgerecht. Prettige glazen, jammer dat wit in de kleine werd geschonken. Best brood in drie varianten staat royaal gesneden op tafel. Goede boter en als eerder wat oninteressante leverpastei. Dat kan beter, chef. De champagne komt voor de ongekend aangename prijs van € 7,50 op tafel. Onze sommelier Lara van Denderen, de cursus bij Peter Klosse inmiddels afgerond en nu gestart met de opleiding tot vinoloog, zorgt voor eenvoudige maar lekkere wijnen.Van slechts één leverancier, maar wel een goede. Dat vindt natuurlijk ook zijn weerslag op de wijnkaart. Die moet op de duur wel uitgebreid, vooral ook buiten de traditionele landen, zeg: de Nieuwe Wereld. We vinden dat ze de ruimte moet nemen haar vakmanschap zo in te vullen. Want een vakvrouw in wording is het zeker. Charmant was dat ze in goed overleg met ons de wijnen koos en zich verontschuldigde voor twee keer Oostenrijk, alsof dat er toe doet. Kijk, bij zo iemand kan het alleen maar beter worden.

Het arrangement gaat vergezeld van de sympathieke mededeling: ‘We berekenen hetgeen geschonken is en niet een vast bedrag’. Prima bloemkoolschuimsoepje met malse rivierkreeftjes als amuse. Toen die mul met wat prettige groentjes. Erbij een Grüner Veltliner van Thomas Leitner, Langenlois, Kamptal. Daarna opnieuw uit het Kamptal een Riesling die het heel mooi deed bij Europese kreeft in perfecte cuisson, mals en ‘opaque’ op wat romige zuurkool en, daar kwam de chef met de wintertruffel. Heerlijk. Vervolgens een heel lichtgehoute wijn van Resaltes uit de Ribera del Duero, had iets koeler gemoeten. Maar zo gaat dat helaas wel eens vaker met arrangementswijnen. De gast moet leren mopperen, of moet bijgespijkerd… dat laatste is ook een taak van de sommelier. Bijschenken gebeurde wel vanuit een koelere fles.

Toen een mooie schijf rundvlees van eigen boerderij met een fantastisch assortiment van verschillende groentjes in verschillende bereiding. Van bijna naturel, tot mini-tatin tot mousse, ik heb ze niet geteld maar het waren er wel tien, prachtig uitgestald op de rand van het bord. Zou zomaar een heel hoog punt kunnen zijn, als ook de temperatuur perfect was. Er waren nu wat teveel lauwwarme bij. Misschien de drukte van de zaterdagavond. Hoewel: het was verbazingwekkend hoe met anderhalf mens aan de voorkant en twee in de keuken alles in zo een perfect tempo op het bord kwam.Wat is het goed dat dit bestaat: drie gangen voor € 37,50 per gang oplopend met € 7,50. In het arrangement prettig geprijsde eenvoudige, maar goede wijnen.

De wijnkaart biedt overigens desgewenst ook een keus in meer luxe wijnen. Dit voldoet nu helemaal aan onze definitie van een 7: ‘ruim voldoende, leuk restaurant, soms zelfs spannend’. En voor de wijn 3 trosjes en: ons hartje. Een dikke aanrader, ook buiten crisistijd!

 Meer lezen? Op www.grootspraak.nl staan meer recensies.

Reageer op dit item