In memoriam Jaap Klosse - Perswijn
Nieuws

In memoriam Jaap Klosse

Maandag 22 december is oud-restaurateur Jaap Klosse overleden. Met zijn overlijden heeft de Nederlandse horeca een van zijn meest markante vertegenwoordigers verloren. Zonder overdrijven kan immers gesteld worden dat Klosse een beslissende invloed heeft gehad op de ontwikkeling en appreciatie van de haute cuisine in Nederland.
Maandag 22 december is oud-restaurateur Jaap Klosse overleden. Met zijn overlijden heeft de Nederlandse horeca een van zijn meest markante vertegenwoordigers verloren. Zonder overdrijven kan immers gesteld worden dat Klosse een beslissende invloed heeft gehad op de ontwikkeling en appreciatie van de haute cuisine in Nederland.

Klosse was tussen 1955 en 1986 het gezicht van Restaurant De Echoput in Hoog Soeren bij Apeldoorn. Op en top gastheer, een aimabel mens en tegelijkertijd een uitstekend zakenman. Hij transformeerde het bedrijf van eenvoudig theehuis tot toprestaurant. Dat er uitstekend gekookt werd, mag blijken uit het feit dat De Echoput van Michelin al in 1967 een eerste ster toebedeeld kreeg. Opmerkelijk in een land dat toen in gastronomisch opzicht nauwelijks iets voorstelde. Jaap Klosse was de drijvende kracht achter de oprichting van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, eveneens in 1967. Tussen 1976 en 1988 was hij er voorzitter van en nadien erevoorzitter.

Ook internationaal was Jaap Klosse een man van aanzien. Hij was bijvoorbeeld dik bevriend met de gebroeders Troisgros. Op gezette tijden kwamen die naar Hoog Soeren om daar te jagen. Zoon Peter op zijn beurt kon stage lopen in het befaamde restaurant in Roanne.

Nadat hij de zaak aan Peter had overgedaan ging Jaap Klosse niet op zijn lauweren rusten, maar wijdde hij zich onder meer aan het vertalen van het standaardwerk Ma Cuisine van Escoffier en het schrijven van columns. Ook liet hij zich niet onbetuigd bij het smaakonderzoek van Peter.

Jaap Klosse, levensgenieter als hij was, had ook iets met wijn. Ik herinner me nog een proeverij in de jaren 90 van het ooit roemruchte Jan Sebastian Panel met wijnen van Château Figeac, in aanwezigheid van Thierry Manoncourt. Klosse was erbij en werd er helemaal lyrisch van. Zichtbaar genietend. En terecht, want het was inderdaad een buitengewoon mooie proeverij. Tegelijkertijd bleef hij ook een nuchtere Nederlander. Waar Escoffier voorstelt om voor de aardbeien in rode Bordeaux een fles Lafite te gebruiken, suggereert vertaler Klosse de lezer toch maar een iets eenvoudiger alternatief te kiezen…

Jaap Klosse is 77 jaar geworden.

René van Heusden

Reageer op dit item