Een boek dat deugt - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Een boek dat deugt

Wat is het toch verleidelijk om zure stukjes te schrijven. Er is tenslotte genoeg mis in de (wijn)wereld en je raakt meteen wat agressie kwijt. Scheelt weer een sessie bij de psych. Maar over het boek dat nu voor me ligt, ben ik eigenlijk gewoon ongecompliceerd enthousiast. Het heet koken onder invloed. eten om bij te drinken en is geschreven door de Australische wijnjournalisten Ben Canaiders en Greg Duncan Powell.

Anda_groot.jpg
En wat is het een aanstekelijk boek. Vol levenslust en energie. Luchtig en met humor, zonder infantiel te zijn. Een boek waaruit je wilt koken, maar ook stukken wilt voorlezen. Zoals dit, bijvoorbeeld. 'Als je pessimistisch genoeg bent om ze te tellen, zijn er genoeg redenen om niet te koken. Je bent moe, de keuken wordt vies, je krijgt kookluchtjes, de ingrediënten geven rommel, de potten en pannen moeten worden afgewassen, de messen zijn bot (…), die serie waar iedereen het morgen op het werk over heeft komt op tv… Maar bekijk het eens van een andere kant. Dit is je kans om nog iets van je dag te maken: een mogelijkheid om iets voor jezelf te doen (…). Dit is je kans om de sfeer van je huis/flat/caravan te veranderen; om je woonruimte te vullen met exotische aroma's; om te koken en te dromen.'

Mooi, toch?

Ook zo mooi: ieder hoofdstuk begint met een citaat en een inleiding. Citaten uit uiteenlopende bronnen als de bijbel, Henry IV van Shakespeare en You Can't Cheat an Honest Man van W.C. Fields (citaat: 'Een of andere gluiperd heeft mijn lunch ontkurkt'). In de inleiding bij het deel Verboden lunches wordt een pleidooi gehouden voor het herinvoeren van de échte lunch. De heren verzetten zich tegen de doorsneelunch: 'De lunch – als het al niet zo'n vreselijke voor-mijn-zonden-moet-ik-boeten-Heer-familielunch is – hoort kort, krachtig, beschut en gematigd te zijn. En een broodje gezond.' Ze vervolgen: 'Het moge duidelijk zijn dat dit zo niet door kan gaan. Al doe je het maar voor je gezondheid, eet zo vaak mogelijk een twee- of driegangenlunch en drink er minstens een halve fles wijn bij.'

En met deze goede raad zijn we meteen bij de wijn beland. Want ook in dat opzicht is dit een aangenaam boek. Voorin worden wat algemene aanwijzingen gegeven over het combineren van wijn en eten – met de nodige relativerende opmerkingen – en bij elk gerecht staat een wijnsuggestie, soms met een paar alternatieven. In het hoofdstuk Zwoel en zalig lezen we bij de 'wellustige' omelet: 'Champagne, champagne, champagne. Dit is de enige wijn die hierbij past. (…) Mag wat kosten.' In het hoofdstuk Voorproefjes, bij de petits gâteaux de poisson: 'We hebben zo ongeveer elke wijnsoort die er bestaat bij deze petits gâteaux geprobeerd en de wijn die iedere keer weer als beste uit de test komt, is riesling. Tasmaanse riesling, om precies te zijn. [Die] is meestal fijner, strenger en subtieler van smaak dan veel andere Australische rieslings. De citroen- en limoensmaken passen bij de vis en trotseren de chilisaus.' En de verrassendste: 'Maak je eigen rosé voor dit stoofpotje: men neme een gekoelde, vrij neutrale fles witte wijn (…) en voege hieraan 5-10% goedkope rode wijn toe (…). Echt waar, we zijn bloedserieus.'

Is het een en al jubel en glorie met dit boek? Nee. De humor is af en toe wat flauw. Het boek is vooral gericht op Australië (hoewel ik dat niet zo'n probleem vind). De vormgeving en soms het taalgebruik lijken niet voor mensen boven de 30 bedoeld. En, het storendst, de vertaling gaat hier en daar wat mank en is slordig gecorrigeerd. Dat is jammer. Zinnen als 'Pas op met wijnen met veel eik' of 'Kies een wijn die gerijpt is in Franse eik' doen wijnliefhebbers geen plezier. Evenmin als 'Zoek een sauvignon waar meer mineralen in zitten dan in kattenpies.' Dat tweede 'in' hoort er duidelijk niet bij.

Maar. Daar valt allemaal doorheen te lezen. Want in de kern is dit een boek over genieten van wijn en eten. Een boek met het hart op de juiste plaats.

Anda Schippers

Ben Canaider en Greg Duncan Powell, koken onder invloed. eten om bij te drinken, 2008, Terra, € 24,95.

Canaider heeft titels op zijn naam staan als How to Find the Perfect Glass of Wine en How to Drink Absolutely Everything. Duncan Powell schreef onder andere Beer: a Gauge for Enthusiasts en het kookboek The Pig, the Olive & the Squid. En ook samen schreven ze diverse boeken.

Reageer op dit item