Eten en drinken in de Ahr - Perswijn
Columns

Eten en drinken in de Ahr

Sommelier Marijn Smit is met de legendarische Bourgogne-expert Karel de Graaf op weg naar Bourgogne. Onderweg stopt het tweetal in de Ahr om wat wijn te proeven. Met een hapje eten erbij, dat spreekt voor zich. Een verslag van bediening in narrenpakjes, charmante kasteelvrouwen en strakke rieslings.

Marijn_1.jpg
We vertrokken zondagmorgen richting Beaune. Een week lang proeven bij goede producenten, en een bezoek aan de Hospices-veiling staan op het programma. We maakten een kleine omweg op de heenweg, via de Ahr. Voor mij was het de derde keer in korte tijd, ditmaal stond het dorp Dernau in het teken van de Martinsfeste. Een hoop folklore, braderieën en wijn drinken op straat. We bestelden bij Hofgarten een flesje Meyer-Näkel “S” 2006, niet optimaal geserveerd, al ontwikkeld en te warm. Mogelijk verkeerd bewaard? Daarna bij het dessert een Muller-Catoir Rieslaner Auslese 2006. Veel tropisch fruit (vooral ananas) maar weinig complexiteit. De bediening liep rond in narrenpakjes en was uiterst vriendelijk. We hadden geluk wat een proeverij bij Meyer-Näkel betreft: het meest bekende huis uit de Ahr opende haar deuren voor de top-horeca. Hoogtepunt was een 12-literfles “Dernauer Pfarrwingert” 2003, die geldt als de mooiste Grand cru uit de Ahr. Veel tannines nog, maar een grote complexiteit, en veel charme. Ongetwijfeld tien jaar te vroeg geopend! De Blauschiefer was de topper in het meer modeste prijssegment.

We overnachtten in Hotel Hohenzollern, gelegen op een adelaarsnest boven het Ahrdal. Dit prima hotel herbergt een van de beste restaurants van de streek, en we deden ons hier tegoed aan:

  • Ravioli van Bloedworst in een zuurkool-roomsaus, erbij een fles Dr. Loosen Ürziger Würzgarten 2007. Frisse zuren, perzik, rijpe abrikozen, kruidigheid.
  • Noordzeetong met kreeft, spinazie, beurre blanc. Op raden van de chef een fles Philippi Pfalz pinot blanc 1999 met 24 maanden (!) houtrijping. Niet te zuipen zo zwaar. Hoe verzin je het om een druif als de pinot blanc zo op te voeden? Totaal geen balans, en dus de fles niet leeg gedronken.
  • Fazantenborst in rozemarijnboter gebakken, met zuurkoolpuree. Erbij een schitterende fles Dernauer Pfarrwingert 1* van Meyer-Näkel, de 2004 was in topvorm.

Tussen vulkaan en rivier

De Ahr is een minuscuul wijngebied van slechts 500 hectare, gelegen tussen vulkaanbergen en het meanderende riviertje de Ahr. Het merendeel van de kwaliteitswijngaarden is gelegen op zeer steile hellingen. Qua versnippering doet het gebied niets onder voor de Bourgogne: veel kleine boeren en maar een paar topproducenten, zoals Meyer-Näkel, Jean Stodden, J.J. Adeneuer, Deutzerhof. Ze kennen hier naast de spätburgunder, ofwel pinot noir, ook een nog vroeger rijpende druivensoort, de frühburgunder. Nooit groots, maar soms wel boordevol heerlijk vers fruit. De druiven zijn wat kleiner en hebben een typisch cassis-aroma.

Marijn_2.jpg
Proeven bij de beste boeren

Maandagochtend stond Marc Adeneuer voor ons klaar in zijn klassieke proeflokaal. Marc liet ons drie flights van zijn beste wijnen proeven:

  • een serie van frisse, fruitige, zeer correcte pinots: Ahrweiler spätburgunder, JJ Adeneuer, JJ Nr. 2. Allen mooie zuren, fris, goede balans met opwekkende boventoon.
  • een serie van wijngaard vinificaties. Zeer grote verschillen en wát een complexiteit! Walporzheimer Gärkammer, Neuenahrer Sonnenberg, JJ Nr. 1.
  • een serie van VDP-Grosses Gewächs wijngaarden. Ahrweiler Rosenthal 1*, Neuenahrer Sonnenberg 1*, Walporzheimer Gärkammer 1*. Veel meer tannines, diepgang en lengte hier, van Bourgogne niveau.

We reden door naar Weingut Jean Stodden. De zoon, Alexander, ontving ons. De wijnen hier hebben veel diepgang en bewaarpotentieel. Cuvée JS 2006, Recher Herrenberg 2006, Neuenahrer Sonnenberg GG 2006 zijn allen heerlijk, de exclusieve en veelgevraagde Lange Goldkapsel, een zeldzaamheid. Verwacht hier echter geen koopjes, de € 79 die ze vragen voor hun pronkstuk Alte Reben zal bij menig Hollander frustratie opleveren. Maar wie begrip kan tonen voor de 18 hectoliter per hectare, geoogst van ‘würzelechte Reben’ (ongeënte druivenstokken), wordt beloond met een pinot van wereldklasse.

Elegantie uit de Saar

Een panoramische route door de Eifel leidde naar Weingut Van Volxem aan de Saar. Andrea, de aantrekkelijke vrouw van Roman Niewodniczanski, ontving ons in hun wijnkasteel. We moesten ons inspannen om niet te bezwijken onder haar charme, maar gelukkig was daar de collectie van strakke rieslings om ons bij de les te houden:

  • enkele basis rieslings uit de Saar. Lekker fris, maar niet erg complex. Laat geoogst, maar volledig droge vinificatie.
  • enkele (uitverkochte!) terroirwijnen. Wiltinger Braunfles, Alte Reben, Scharzhofberger 1*, Volz, en Gottesfuß waren indrukwekkend. Mineraliteit, verfijning en terroir-herkenning zijn hier de kenwoorden.

Andrea was het uiteraard geheel met ons eens dat de wijnen hier veel te goedkoop aangeboden worden.

Na deze prachtige Duitsland-trip reden we door naar de Bourgogne. Wordt vervolgd!

Marijn Smit

Reageer op dit item