Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit - Perswijn
Nieuws

Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit

Lars Daniëls MV was afgelopen weekend in Duitsland om te zien hoe de huidige oogst er voor staat. Zijn indruk van de Mittelmosel: het wordt een matig oogstjaar, tenzij er een wonder gebeurt.

Erdener_groot.jpg
Na vele goede en uitstekende jaren, lijkt 2008 voor de Moezel een zeer matig jaar te worden, tenzij er kleine wonderen gebeuren. Aan het eind van de afgelopen week haalden vele kleinere wijnboeren hun druiven uit wanhoop binnen, om ze in te leveren bij de plaatselijke Winzergenossenschaften. Het ging daarbij om druiven met mostgewichten van hoogstens 80º Oechsle, waarvan wijn met veel meer dan 10% vol. natuurlijke alcohol onmogelijk is. Dat wordt dus verrijken, zelfs onafhankelijk van het wijntype dat men voor ogen heeft. De betere producenten zijn vooral op volle kracht bezig geweest met een rigoureuze voorselectie.

Het probleem is vooral veroorzaakt door een te koele en te natte september (en oktober heeft het niet goed kunnen maken). De rot heeft veel te vroeg ingezet, op het moment dat de druiven nog onrijp waren. Terwijl de pitten nog groen zijn, zijn de schilletjes al dun, hetgeen de druiven erg gevoelig maakt voor botrytis cinerea. De rieslingtrossen zijn erg compact, dus de rot slaat snel over en de druiven drukken elkaar kapot. Door de rotte druiven weg te halen, kunnen de wel gezonde druiven langer blijven hangen, hetgeen de kans op enige echte rijping levend houdt. Die kans is niet heel groot, maar kleine wonderen gebeuren soms. Dan moet de zon wel nog krachtiger zijn dan afgelopen weekend bijvoorbeeld; tot 13.00 uur lagen de meeste wijngaarden in een dikke, koude mist, pas nadien konden de druiven zich nog enigszins te goed doen aan de herfstzon.

De waarden die nu gemeten worden, vergelijken velen met die van 1998, eigenlijk het laatste echt zwakke jaar aan de Moezel. Eén en ander zet de producenten natuurlijk weer met beide voeten op de grond. Vooral de jonge generatie heeft zo’n matig jaar nog nooit echt meegemaakt en het vormt dus een belangrijk leermoment. Ook voor mij gaat dat trouwens op.

Hét voordeel van zo’n lastige oogst is dat vanzelf het kaf van het koren wordt gescheiden. In 2008 zullen alleen de echt goede producenten goede wijn weten te maken.

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item