Zakelijk - Australische topwijn bij Baarsma - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Zakelijk – Australische topwijn bij Baarsma

Door de samenwerking met Constellation Brands heeft Baarsma Wine Group in één klap een aantal mooie premium-wijnen in de portefeuille gekregen. Australische topwijnen van Hardys, Chateau Reynella en Barossa Valley Estate zijn nieuwe toevoegingen aan het aanbod van Baarsma Tradition voor de vakhandel.


Hardy_groot.jpg
De wijnen van Hardys bestaan al meer dan 150 jaar. Thomas Hardy (op de foto) kwam in 1850 vanuit Devon, Groot-Brittannië naar Australië om zijn geluk te beproeven. In 1853 begon hij een wijnmakerij op de oevers van de Torrens-rivier bij Adelaide en deze Bankside-wijnmakerij (‘Bankside’ is Engels voor ‘oever’) werd de basis van een familiebedrijf dat zou uitgroeien tot een van de beste wijnbedrijven ter wereld.

‘Oomoo’ is goed

Eén van de topwijnen van Hardys is de Oomoo McLaren Vale Shiraz en Chardonnay. Oomoo betekent ‘goed’ in de taal van Aboriginals. Het etiket met deze naam zat op de eerste wijnen die Thomas Hardy in 1853 maakte en is opnieuw gelanceerd ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de wijnmakerij. Een andere wijn werd genoemd naar Eileen Hardy, de ‘first lady’ van Australische wijn. Voor haar tachtigste verjaardag, in 1973, kreeg ze haar eigen label cadeau, die alleen wordt gebruikt voor de allerbeste shiraz en chardonnay van het huis. De druiven voor de shiraz komen uit Vale en Padthaway, de chardonnay uit Tasmania en Tumbarumba.

In 1848 koos Thomas Hardy Chateau Reynella uit als basis voor zijn imperium. Rond het chateau liggen de oudste wijngaarden van Australie, in 1838 aangeplant door John Reynell. In lijn met de tradities wordt hier nog wijn gemaakt met de oude mandpersen en voor de vergisting worden open betonnen vergistingstanks gebruikt. De wijnen zijn licht en elegant.

Allerbeste label

Barossa Valley Estate is opgericht door een groep wijnbouwers uit de Barossa Valley. Per jaar produceren zij 55.000 ton druiven, waarvan alleen de allerbeste wijn wordt gelabeld als Barossa Valley Estate. De E&E Black Pepper Shiraz is een bijzondere rode wijn: hij wordt niet geblend, maar vertegenwoordigt een druivenras, een oogstjaar en een wijngebied. Alleen de allerbeste wijngaarden met lage opbrengst worden gebruikt voor deze topwijn. Ook de E-Minor Shiraz en E-Minor Chardonnay zijn wijnen om naar uit te kijken. De naam is een eerbetoon aan het rijke muzikale erfgoed van de Barossa Valley. De shiraz rijpt een half jaar op eikenhouten vaten (de helft Frans, de helft Amerikaans). De chardonnay krijgt ook een korte houtrijping. Liefhebbers van een volle shiraz vinden wat ze zoeken in een fles Ebenezer Shiraz van Barossa Valley Estate. De wijn heeft uitgesproken kenmerken van peper en specerijen, een mooie combinatie met rundvlees en wild.

Muzikale promotie

Om meer aandacht te vragen voor deze bijzondere wijnen, is Baarsma Tradition een bijzonder promotietraject gestart. Samen met het Rotterdams Kamerorkest organiseert Baarsma Tradition de serie Klassiek & Wijn Concerten. Het orkest geeft in het hele land concerten en na afloop kunnen theaterbezoekers genieten van een professionele proeverij van een aantal van de nieuwkomers bij Baarsma Tradition.

Reageer op dit item