Gianni Masciarelli overleden - Perswijn
Nieuws

Gianni Masciarelli overleden

In een ziekenhuis in München is de afgelopen week Gianni Masciarelli op 53-jarige leeftijd plotseling overleden. Masciarelli was een van de meest vooraanstaande producenten in het gewest Abruzzo. Anders dan zeer traditioneel werkende collega-producenten als Valentini heeft hij de wijnen uit Abruzzo op een eigentijdse manier op de kaart weten te zetten.

Gianni_groot.jpg
In een ziekenhuis in München is de afgelopen week Gianni Masciarelli op 53-jarige leeftijd plotseling overleden. Masciarelli was een van de meest vooraanstaande producenten in het gewest Abruzzo. Anders dan zeer traditioneel werkende collega-producenten als Valentini heeft hij de wijnen uit Abruzzo op een eigentijdse manier op de kaart weten te zetten. Hoge onderscheidingen als tre bicchieri in de toonaangevende Italiaanse wijngids Gambero Rosso getuigen hiervan. Zijn paradepaardje Villa Gemma mag daarom tot de allergrootste wijnen van Italië gerekend worden.

Masciarelli was een selfmade man, iemand die een beetje aan Silvio Berlusconi deed denken. Niet echt sympathiek in de omgang, want wel heel erg overtuigd van eigen kunnen en succes. Protserig en prikkelbaar wanneer je het waagde ook maar voorzichtige kritiek te uiten op een van zijn wijnen. Bijvoorbeeld wanneer je de indruk had dat een wijn misschien wat al te zeer door nieuw hout gedomineerd werd. En ook nog eens trotse eigenaar van een overmaatse SUV. Maar wel een man die prachtige wijnen heeft weten te produceren in een gewest dat in dat opzicht niet tot de koplopers in Italië behoort. Perfectionistisch, ambitieus en, handig wel, niet onbemiddeld. Een klassiek geval voor psychoanalytici. Iemand die koste wat het kost iets te bewijzen had. En bewezen heeft!

Masciarelli nam in 1978 het wijngoed van zijn vader over. Hij fundeerde het succes van zijn eigen wijnen in hoge mate op een voorbeeldig wijngaardbeheer, met hoge plantdichtheid en het afzien van synthetische bemesting- en bestrijdingsmiddelen.Tegelijkertijd deinsde hij er niet voor terug om naast de autochtone druivenrassen montepulciano en trebbiano ook internationale rassen als cabernet sauvignon en chardonnay aan te planten. Om daar vervolgens heel mooie dingen mee te (laten) doen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Masciarelli’s weduwe Marina Cvetic de leiding over het bedrijf voortvarend voortzetten. Cvetic, afkomstig uit Servië, was vanwege haar innemende verschijning niet alleen zijn terechte oogappel, ze kan ook bogen op een wijntechnische opleiding. Haar naam sierde trouwens al diverse bottelingen. Wijnen van Gianni Masciarelli worden in Nederland geïmporteerd door Douwe Walinga, www.italiaansewijnen.nl.

René van Heusden

Reageer op dit item