Albada Jelgersma veroordeeld in fraudezaak Giscours - Perswijn
Nieuws

Albada Jelgersma veroordeeld in fraudezaak Giscours

Eric Albada Jelgersma, eigenaar van Château Giscours in Margaux, is vandaag door de rechtbank in Bordeaux schuldig bevonden aan fraude en conform de eis van de openbare aanklager veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van 25.000 euro. Jelgersma zou kort na de overname van Giscours medio jaren negentig opdracht gegeven hebben tot het mengen van Haut-Médoc en Margaux voor de second vin.
Eric Albada Jelgersma, eigenaar van Château Giscours in Margaux, is vandaag door de rechtbank in Bordeaux schuldig bevonden aan fraude en conform de eis van de openbare aanklager veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van 25.000 euro. Jelgersma zou kort na de overname van Giscours medio jaren negentig opdracht gegeven hebben tot het mengen van Haut-Médoc en Margaux voor de second vin. In hoeverre dit werkelijk het geval geweest is, blijft ondanks de uitspraak van de rechter hoogst twijfelachtig. De enorme investeringen en kwaliteitsinspanningen van de afgelopen jaren doen allesbehalve vermoeden dat hij louche bedoelingen met Giscours had. Jelgersma had tijdens de zitting van enige weken daarom onschuldig gepleit en had juist gehoopt dat het gerecht hem van alle blaam zou zuiveren. Degene die daadwerkelijk bij het ongeoorloofd mengen van de bewuste wijnen betrokken waren, beide Fransen, kregen voorwaardelijke celstraffen van vier en twee maanden. Een geval van ‘klassenjustitie’ op zijn Frans?

René van Heusden

Reageer op dit item