Château d Esclans Rosé 2006, Côtes de Provence - Perswijn
Wijn van de week

Château d Esclans Rosé 2006, Côtes de Provence

Rosé aan Zee is altijd een buitenbeentje geweest in onze proeverijen. Voor dit heerlijke evenement verlaten we even de comfortabele proefzalen om ons te wagen op het strand. Consequentie is dat we de hele week naar de weersverwachting zitten te kijken, omdat de Nederlandse zomer nu eenmaal niet erg standvastig is. Maar het was wonderbaarlijk. ‘s Ochtends regende het nog, maar ‘s middags kwam de zon, en de sfeer was geweldig.

rose_groot_1.jpg
Rosé aan Zee is altijd een buitenbeentje geweest in onze proeverijen. Voor dit heerlijke evenement verlaten we even de comfortabele proefzalen om ons te wagen op het strand. Consequentie is dat we de hele week naar de weersverwachting zitten te kijken, omdat de Nederlandse zomer nu eenmaal niet erg standvastig is. Maar het was wonderbaarlijk. ‘s Ochtends regende het nog, maar ‘s middags kwam de zon, en de sfeer was geweldig.

Dit jaar was Rosé aan Zee iets kleiner van opzet dan voorgaande jaren. De grote hype van de rosé is voorbij. Maar de proevers die er waren bleken vooral erg geïnteresseerd in gewoon goede rosé. En die was ruimschoots voorhanden. Dat het publiek ging voor meer elegante wijnen, met een goede complexiteit, bleek ook uit de uitslag van de verkiezing van de lekkerste rosé van de proeverij door het aanwezige publiek. De uitslag spreekt voor zich.

1. Château d’Esclans 2006, Côtes de Provence
rose_groot_2.jpg

Wijnhandel Chaudigue B.B. www.chauxdigue.nl

2. Domaine d’Escausses, AOC Gaillac Rose, 2007

Braucol, Syrah, Duras, Sud-Ouest, Frankrijk

Car L’Eau, www.wijnuitgaillac.com

3. Château Margui 2007, Cinsault, Grenache, Coteaux Varois

Wijnhuis Slot Kleverkamp, http://www.slot-kleverkamp.nl

4. VOGA Italia , ROSA Rosé, 2007, Blend , Veneto, Italië

Wijnimport Jos Rijnaarts, www.josrijnaarts.nl

5. Weingut Knipser, rosé trocken, 2007, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, Pfalz

Goessens Wijnen, www.goessenswijnen.com

Sacha Lichine, de eigenaar van Château d’Esclans in de Provence, kwam persoonlijk uitleggen dat zijn rosé is gemaakt als een witte Bourgogne, en dan ook veel later moet worden gedronken dan de doorsnee rosé. Waar overal de ’06 zijn fruit al kwijt is, daar is de wijn van d’Esclans juist nu op zijn best -2007 is hier gewoonweg nog te jong. Zo kun je ook van rosé iets heel bijzonders maken. Het publiek wist het, ook gezien de uitslag, zeer te waarderen. We nemen nog een glas rosé, en wel die heerlijke d’Esclans, om onszelf nog eens goed te verwennen na deze mooie proeverij.

Reageer op dit item