Nieuws

Robert Mondavi overleden

Robert Mondavi, dé icoon van de Californische wijnindustrie en al bij zijn leven een legende, is op vrijdag 16 mei overleden in zijn huis in Yountville, Napa. Mondavi was de stichter van het naar hem genoemde wijnbedrijf en een onvermoeibaar promotor van Californische wijnen in het algemeen. Visionair, pionier,

robert_mondavi_websize.jpg
Robert Mondavi, dé icoon van de Californische wijnindustrie en al bij zijn leven een legende, is op vrijdag 16 mei overleden in zijn huis in Yountville, Napa. Mondavi was de stichter van het naar hem genoemde wijnbedrijf en een onvermoeibaar promotor van Californische wijnen in het algemeen. Visionair, pionier, ambassadeur, marketinggenie, energiek, ambitieus, invloedrijk, het zijn allemaal kwalificaties die op Mondavi van toepassing waren. Pas op 52-jarige leeftijd, in 1966, begon Mondavi met zijn eigen winery in Napa en liet zich in de jaren daarna sterk inspireren door wat hij in Europa proefde. Vooral Bordeaux maakte indruk op hem. Dat leidde uiteindelijk tot een joint venture met een andere grootheid, Baron Philippe de Rothschild. Ze noemde hun gezamenlijke wijn Opus One.

Mondavi’s eigen winery in Oakville was jarenlang dé referentie voor Californische wijn en een trekpleister voor wijnliefhebbers uit de hele wereld. In 2004 werd de inmiddels tot een conglomeraat uitgegroeide beursgenoteerde onderneming mede door interne problemen binnen de familie Mondavi gekocht door Constellation. Op dat moment hoefde Mondavi zich echter al lang geen zorgen meer te maken over zijn privé financiën, want als raszakenman mocht hij zich multimiljonair noemen. Het sierde hem dat hij zijn vermogen niet alleen voor zichzelf hield, maar op grote schaal donaties verleende aan culturele, gastronomische en wetenschappelijke projecten die een link met wijn hadden. Met tientallen miljoenen dollars tegelijk, want hij hield van een leven in grootse stijl. Robert Mondavi is 94 jaar oud geworden.

Reageer op dit item