Top-Riesling uit Baden - Perswijn
Nieuws

Top-Riesling uit Baden

Als men het over Riesling uit Baden heeft, heeft men het al gauw over Andreas Laible uit Durbach. Het is aan Nederlanders vaak moeilijk om uit te leggen hoe goed zijn wijnen zijn, want ze zijn nauwelijks verkrijgbaar en onbekend. Dus verwijs ik vaak naar gidsen als Gault Millau en Eichelmann, die Laible al jaren tot de absolute top van Duitsland rekenen.

VDP_bordje300.jpg
Top-Riesling uit Baden

Als men het over Riesling uit Baden heeft, heeft men het al gauw over Andreas Laible uit Durbach. Het is aan Nederlanders vaak moeilijk om uit te leggen hoe goed zijn wijnen zijn, want ze zijn nauwelijks verkrijgbaar en onbekend. Dus verwijs ik vaak naar gidsen als Gault Millau en Eichelmann, die Laible al jaren tot de absolute top van Duitsland rekenen. Dé wijngaard die Laible beroemd heeft gemaakt (en andersom), is de indrukwekkende Durbacher Plauelrain, waar verweerd graniet uit het Zwarte Woud de bodem typeert. Die bodem, in combinatie met de ligging op het zuiden én in de wind, maakt deze helling tot één van de weinige plekken in Baden, die echt geschikt zijn voor riesling. Er stonden drie prachtige Rieslings van de Plauelrain, de kabinett trocken, de spätlese trocken “SL” en de spätlese trocken “Achat” op tafel. Die laatste wijn is eigenlijk altijd geweldig, ook die uit 2007, hoewel deze nog haast té jong was om echt te beoordelen.

Tot de weinige Rieslingprotagonisten in Baden behoort zeker ook Weingut Burg Ravensburg uit Sulzfeld, dicht tegen de grens met Württemberg. De bodems hier lijken op die in bepaalde delen van Württemberg, met hun aandeel aan gips. De 2007 Burg Ravensburg Riesling kabinett trocken heeft een vulling en een sappigheid, die mij deed denken aan een goede kabinett uit de Pfalz. Geweldig vond ik hun 2006 Burg Ravensburger Husarenkappe Riesling Grosses Gewächs, wiens sterke karakter wordt bepaald door het Gipskeuper van de bodem en het deel botrytis van de druiven.

Riesling uit de warmte

Om het plaatje compleet te maken, was het nodig ook de 2007 Ihringer Winklerberg Riesling spätlese trocken van Dr. Heger te proeven, een wijn aan het warme, droge uiteinde van het Duitse rieslingspectrum (de Winklerberg is de warmste wijngaard van Duitsland; eigenlijk wat té warm voor riesling). De warmte is natuurlijk merkbaar in de wijn; de wijn is erg goed gemaakt, maar mist wat aromarijkdom en smaakdiepgang, door een kortere rijpingstijd.

Württemberg

Mijn interesse in de wijnen uit Württemberg is de laatste jaren toegenomen, ook in de Rieslings uit het omvangrijke gebied. Op Prowein was ik al bij twee van de beste producenten geweest, Gerhard Aldinger en Karl Haidle. Deze keer waren Weingut Jürgen Ellwanger en Weingut Schnaitmann aan de beurt, die beiden niet direct bekend staan om hun Riesling.

Ellwanger had maar één Riesling meegenomen, de 2007 Schondorfer Grafenberg Riesling kabinett halbtrocken, een expressieve licht zoete wijn, waarin druif én terroir mooi naar voren komen.

Ook bij Schnaitmann was er slechts één Riesling, een vatmonster van de 2007 Fellbach Riesling ** trocken, een wijn met veel natuurlijke kracht. Overigens, een wijn die je bij Schnaitmann niet mag missen, is zijn Sauvignon blanc *** trocken, één van de beste wijnen van dit aromatische druivenras van heel Duitsland. Ook die van 2007 is prachtig: geconcentreerd, vol sap, enorm rassig, maar ook mineralig.

Een uitmuntend jaar voor Duitse Riesling

Aan het eind van een lange middag proeven, kon er maar één algemene conclusie zijn, die zich op Prowein al duidelijk had aangetekend: 2007 is een uitmuntend jaar voor Duitse Riesling. Was op Prowein nog slechts een beperkt aantal wijnen uit 2007 klaar en afgevuld, op de Mainzer Weinbörse waren dat er al veel meer, hetgeen het beeld van de jaargang nog overtuigender maakt. Het is nu nog slechts met enig ongeduld wachten op de presentatie van de topwijnen van het jaar, in september 2008. Dan komen de droge Grosses Gewächse 2007 op de markt, waarvan die van bepaalde producenten al bij voorintekening zullen zijn uitverkocht. En op de verschillende veilingen van de regionale afdelingen van de VDP zijn dan de bijzondere Versteigerungsweine te proeven, veelal (edel-) zoete wijnen van de hogere predikaten, met als extra kwaliteitskenmerk de bekende goudkleurige capsules, Goldkapsel of Lange Goldkapsel. Dan zal ik met waarschijnlijk nog groter enthousiasme mijn verslag-drieluik over Duitse Riesling 2007 voltooien en voor de derde maal dezelfde conclusie trekken.

Lars Daniëls MV.

Reageer op dit item