Bordeaux 2006 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Bordeaux 2006

Zo als gewoonlijk in het voorjaar een uitgebreid overzicht van de nieuwe jaargang top-Bordeaux. 2006 is een echt Europees jaar, elegant en niet te heftig. Amerikanen hoor je klagen, het bewaarpotentieel lijkt hoog.

 

Bordeaux

***(*)

Grand?Village

frisheid en sap, kersen, lichte peperig­heid, klassiek

Le ­Pin Beausoleil, Bordeaux Supérieur

intens, fruit en sap, stevige tanni­nes, lengte, frisheid

kleine ***(*)

Beau­lieu, Bx sup

minder gevuld en rijp dan de groten, pruimen, gepolijst

Chapelle d’Alienor, Bx Sup

kersen en kruiden, wat chocola, goede tannines, frisheid

Hostens-Picant, Bordeaux St.-Foy

iets ingetogen en reductief, bessen, iets vege­taal, aangenaam

Hostens-Picant /Lucullus, Bordeaux St.-F­oy

iets overrijp, cacao en kruiden, kren­ten en stevigheid, extractie

Jean Faux, Bx Sup

krach­tig, fruit, zoet en intens, tikje machtig, wel breed, sappig, lekker

Petrus Gaïa, Bx Sup

iets slanker, kersen en bessen, sap en fruit, elegantie, lekker glas

***

l’Isle Fort, Bx Sup

hoekig en fris, pruimen en kersen, aangenaam fruit, niet super­diep

Marjosse, Bordeaux

sappig, niet heel diep, maar fris, met goede tannines

Médoc

****

Preuillac

sappig, lengte, ba­lans, fris, bramen, intens, ver­fijnd, mooie tannines, heerlijk

Tour Haut-Caussan

rijpe tannines, sap, krui­digheid, lengte, intens en fris

d’Escurac

zoet en kruidig, krentjes, mooi hout en tannines

La Fleur la Mothe

smakelijk en verfijnd, licht drogende fina­le, kracht

Les Grands Chênes

­rom­ig, rijp fruit, koffie, krui­den, hout, prima

Potensac

soepel, aromatisch, goede tannines, lengte en intensiteit, klas­siek

­Pre­uillac

kracht en intensiteit, rijp, mooie tanni­nes, sap en lengte

***(*)

Tour Blanche

sap, frisheid, stevigheid, balans, garrigue

La Cardonne

kruidigheid, aangename stevigheid, balans, iets strenge tannines

l’In­classable

fiks hout, garrigue, drogende finale, rijpe tannines

Loudenne

levendig en elegant, aangename zuren en prima lengte

Maisons-Blanches

schitterende cabernet, vanil­le en cassis, rokerig en elegant

­Vieux Robin

sap, stevig met wat droogte in de finale, lekker

kleine ***(*)

de By

prima, rijp, sap, elegantie, aangename frisheid, room

La Clare

donker­paars, heftige tanni­nes en rijkdom, wat koffie, mist finesse

Goulée

sap en fruit, vanille, zacht, romig, mist diepte

Haut-Maurac

open, kruiden, iets strenge tannines, koffie, prima balans

Lous­teauneuf

wat lichter, kersen, elegant en smakelijk, open, rijp fruit

Patache d’Aux

pruimen en bramen, room, rondeur, makkelijk, iets licht

Poitevin

bramen en aardbeien, mist kracht, laurier, rijpe tannines

Chapelle de Potensac

sap en fruit, mooi cassis, op het fruit, tikje slank en streng, lekker

Rama­fort

droppig, pruimen, lau­rier en bra­men, room, rijpe tannines

Ségue Longue Monnier

open, bloemig, vanille, pruim, tabak en ceder, mist frisheid

La Tour de By

sap en goede frisheid, elegant, geen grootheid, maar smake­lijk

***

l’Argenteyre

rode bessen, geen groot glas, iets scher­pte, kruiden, tannines wel goed

Bessan Ségur

niet onaardig, ker­sen, sap, aardige lengte, pruimen, sap

Tour Castillon

rijpe tannines, mist frisheid, iets streng, toch goed drin­kbaar, kersjes

Greysac

­ker­sen en stevigheid, zuren en wat minder rijpe tannines, netjes

Gri­vière

minder rijp, stugge tannines, aangenaam fruit en fris­heid, niet slecht

Noaillac

mist wat inhoud en frisheid, bramen, iets scherpte, heel aar­dig

de Pani­gon

vi­ooltjes, bramen, laurier, vanille, iets stevig op het hout

Pey de Pont

prima frui­t, pruimen en bra­men, wat laurier, mist finesse

Saint-Hilaire

­heel floraal, mooie tannines, niet heel krachtig, charmant

Tour Prignac

niet heel krachtig maar wel verleidelijk en heel drinkbaar

Tour Séran

rijp, weel­derig, niet te zwaar, ietsje drogend naar het einde

**(*)

Costéra

aardbei, wat hout en vanille, mist inhoud, niet bijzonder

Da­vid

pruimen en bramen, aardige lengte, strenge tan­nines, apart

Haut-Canteloup

h­eel geparfumeerd, cacao, room, rokerig, aroma­tisch, niet onaardig

Maison Blanche

sap, open, rondeur, elegant en fris, wat hout na, aangenaam

Méric

aromatisch, vrij licht, heel spee­ls, makkelijk en drinkbaar

Périer, du

­mist krac­ht, vrij stevi­ge tannines, iets drogend, rijp fruit, pri­ma

Blaignan

kersen, licht onrijp, sap en frisheid, te stevig zuurt, wat dun

des Brouste­ras

kersen en bramen, wat fris­heid, maar iets drogende tannines, scherpte

de Cabans

bijna port-achtig, bramen, laurier, mist lengte, niet zo

Chantemerle

dun, kersen, mist inhoud, rode bessen, aardige zuren, niet boeiend

de la Cro­ix

wat dun, in de finale drogende tannines en daar­door wat streng

Plag­nac

apart, eucalyptus en drop, frisheid, niet heel ver­keerd

Saint-Cristoly

zuren, mist inhoud, fris, strenge tannines, kan be­ter

Fontis

rode bessen, mist wat overtuiging, licht onrijp

La Gravette La­combe

niet groots, redelijk zuren, wat kersen, drogende fina­le

Lestruelle

on­rijp en wat dun, wel heel frisse zuren, wat streng

Les Ormes Sorbet

li­cht, kersen en aardbei, mist wat rijk­dom, dun

Haut – Médoc

****

Cantemerle

elegantie en frisheid, sap, goede tannines, mooi fruit

La Tour-Ca­rnet

prui­men, tikje confiture, zoet en vol, sap­pig, niet groots

Belgrave

kersen en frisheid, smaakvol, iets strak in zijn zuren

Camensac

vanille, stevige zuren en tan­nines, aangenaam in zijn fruit

La Lauzette

intens en krachtig, zoet fruit, vanille, mooie tannines, opval­lend

***(*)

Lamothe-Cissac

mooi fruit, laurier en wat kruiden, prima tannines, stevig en elegant

Maucamps

vrij krachtig en intens, kruiden en vanille, zoet fruit en hout

Pontoise-Cabarrus

heel intens en krachtig, zacht, rijk, smaakvol, tikje heftig

kleine ***(*)

Du Taillan

intens, vanille, fruit, koffie en leer, tabak, prima tanni­nes

Trois Moulins

opmerkelijk krachtig, chocola, tikje overda­dig, krentjes, wat tannines

De Villambis

minder rijp, redelijk sappig en niet te streng, fruit, elegantie

d’Arcins

voldoende lengte, zuren, lekker rijp, balans, sap, mooie tannines

Barreyres

mooie tannines, wat getoast, aardi­ge lengte en inhoud

Citran

sappig en fris­, kersen, cassis, rondeur, balans, kruidigheid

Fontesteau

getoast, vanille, room, laurier en drop, vrij stevig, bosbessen

de Gironville

sappig en open, aroma­tisch, violen, balans, ron­deur, room

Hanteillan

elegantie, frisheid, op het fruit, prima balans, ook stevigheid, goed

Haut-Bellevue

laurier, drop, bramen en aardbei, niet on­aardig, tikje heftig

Lachesnaye

bramen en bosvruchten, kruiden, sap, mooie tanni­nes en room

de Lamarque

makkelijk en open, romig, hout, mag frisser, maar aangename tannines

Lamothe Berge­ron

aardbei, elegantie, op het fruit en het sap, goed gemaakt

Lanessan

Prima, sap, kruidigheid, iets drogend, lengte, heel drinkbaar

Larose-Trin­taudon

vanille, bessen en prui­men, sappig, vrij goede tannines en elegantie

Larrivaux

veel tannines en stevigheid, hoewel hij zich goed ontwikkelt

Liversan

goede tannines, kersen en vij­gen, vanille en wat koffie,

De Malleret

kruidig, zwoel en peperig, goed fruit en sap, wat room, warm

Maucaillou Felletin

veel hout, zoete kersen en pruimen, vanille, koffie en toast

Ma­urac

overdadig, toast en vanille, koffie en leer, krenten en vijgen

Meyre

stevig, klas­siek, kruiden en vanille, tannines, zuren en lengte

Du Moulin Rouge

kruidig, stevig en vol, peper en tabak, leer en koffie, rijp

Peyrabon

vluchtig, krentjes en extractie, vrij stevig tannnines, toch redelijk rijp

­Peyrat-Fourton

veel zoet fruit, confiture, kruiden en zwarte peper, veel hout

Reysson

goed fruit, stevigheid, ta­bak, leer, pruimen en kersen, vanille

Saint-Paul

vreemde geur, wat plantaardig, steeltjes, in de smaak prima

Paloumey

ontwikkeling, kruiden, toast, stevig, zuren en tannines, mist fruit

***

Aney

on­rijpe tonen, rode kersen, frisheid, structuur en tannines

Bel-Orme-Tronquoy-de-Lalande

sappig, kersjes, drinkbaar aan­genaam, prima tannines, lekker

de Braude

wat men­thol, rood fruit, elegantie, aan­genaam hout, pruimen

Caronne Ste Gemme

rijp, krac­htig maar fris, bramen, garrigue, leng­te, toast, gelikt

du Cartillon

wybertjes en kruiden, extractief, daardoor drogend, iets vermoeiend

Charmail

iets zwoel, lichte kruidigheid, aromatisch, violen, stevigheid na

Clément-Pichon

donker fruit, krachtig, iets zwoel, zwarte peper, laurier, drop

Coufran

kruiden, stevig, laurier, peper, drop, ce­der, minder rijp, iets boers

Hourtin-Du­casse

onrijpheid, vlierbessen, elegantie, licht, frisse zuren, drinkbaar

­Larose Perganson

bloemig, drogend, violen, sap, bramen, laurier, prima lengte

Lesta­ge-Simon

scherp en kruidig, zwoel en intens, warm en krenterig, niet veel sap

Malescasse

minder rijp, mist diepgang, wel sappig en fris, niet super

Rama­ge-la-Ba­tisse

krui­dig en zwoel in de geur, stevig en krachtig, lijkt plantaar­dig

Reynat

krachtig en vol, droog door harde tan­nines, licht rustiek

La Tonnel­le

minder rijp, frisse smaak, aardig, maar licht, wel sap en wat zu­ren

De Villege­orge

keurige wijn, gepolijst en kruidig, koffie en toast, peperigheid

**(*)

Cissac

fijn rood fruit, niet heel krachtig, maar smakelijk en drink­baar

Du Retout

extractief, kruidig en krach­tig, onrijpe tannines, zuren, pruneaux

d’Agassac,

rood fruit, toch niet onrijp, licht zoetje, aangenaam, mist diep­gang

Bel-Air

rood fruit, mist inhoud, strenge tanni­nes, rijp genoeg, aardige lengte

Belle-Vue

getoast en wat aards, fris, lengte en stevigheid, mist ba­lans

Cap de Haut

stevigheid, prima tanni­nes, mist sap en frisheid, mooi rijp fuit

Doyac

vluchtig, zwarte peper, jeneverbessen, zoet­hout, kracht, mist elegan­tie

Grandis

extractie, laurier, garrigue, daaronder frisheid, maar niet voldoende

Le Monteil d’Ars­ac

vluchtig en uitgekne­pen, stevig en hard, krentjes

d’Arche

stevig hout, ook wat dun, rode kersen, geen grootheid, mist inhoud

d’Aurilhac

snoep­jesachtig fruit, aardbei, wat dunnig, niet zo heel geweldig

Barateau

geen hoogvlieger, sap, aardige tannines, lichte kruidigheid, bitters na

Beaumont

moeilijk jaar hier, limo, licht, dun, niet best

Cambon la Pelouse

frisheid met prima zuren, wat licht fruit, maar niet veel spanning

Dasvin-Bel-Air

extractief, wybertjes, niet heel krachtig, aparte wijn, niet zo geweldig

Devise d’Ar­dilley

pr­uimen, strenge tannines, bra­men, laurier, geen groot­heid

Dillon

onrijp, rode bessen, vlier­bessen, heel frisse zuren, toch wat dun

­Duthil

stevige bitters en drogende tannines, in de finale ook niet super

Listrac

****

Clarke,

ele­gant, fris, niet zoveel hout meer tegenwoordig, kersen en cas­sis

***(*)

Mayne-Lalan­de

vanille, sap, kersen en bessen, lichte stevig­heid, tabak, ceder

Saransot-Dupré

vrij ex­treem, veel opsmuk, maar wel fruit, zoete kersen en pruimen

kleine ***(*)

Four­cas-Dupré

zoet fruit, peperig, stevig, zuren en tannines, niet onaangenaam

***

Cap Léon Veyrin

diep en krachtig, veel extractie, opsmuk, krentjes, chocola en vanille

Ducluzeau

sap, rijkdom, wat weelderig, bramen, gelikt, bijna iets gebrand

Fonréaud

li­cht peperig, kersen, cassis, niet onaangenaam, lichte ste­vigheid

Lafon

kruiden, ceder en leer, kersen en bessen, licht rus­tiek in de smaa­k

L­estage

zwoel en warm, kruidig, opgepoetst, peperkoek, kruiden en tannines

**(*)

Ca­pdet

­vanille en bessen, niet heel groot in zijn kracht en fruit, lichte schraalheid

Fourcas-Dumont

vanille en kruiden, iets onrijp, zuren en vlier­bessen, strak en stevig

Fourcas-Hosten

­niet op niveau, kersen en bessen, zuren, slank, niet groot

V­ieux-Moulin

wat lichter, kruiden en bessen, stevigheid, vlier, tabak, leer

Ba­udan

geen mooi fruit, kruiden en bes­sen, vlier, paprika, zuur

Moulis

****

Poujeaux

machtig en in­tens, kracht, rijp fruit, zwoel en breed, sap, lengte, heerlijke tannines

Branas-Grand­-Po­ujeaux

cassis, kersen en sap, vanille, levendig en breed, mooie tannines, heerlijk fruit

***(*)

Anthonic

chocola en kruiden, pruimen en tabak, een tikje heftig

Chas­se-Spleen

stevig en krui­dig, pepe­rig, iets minder rijpe tannines, iets lichter, klassiek

kleine ***(*)

Bis­ton-Brillette

lichte en elegante stijl, kruiden en vanille, soepel en aangenaam afgerond

Maucaillou

room en structuur, krachtig en ron­d, bosvruchten, in de finale stevige tannines

Dutruch-Grand-Pou­jeaux

tikje streng, wat kruiden, ceder, leer en peper, licht rustiek

Guitignan

vanille en toast, in de smaak vrij ste­vig en niet zo rijp, kruiden, laurier

Malmai­son

zuren en frisheid, levendig, kersen en bessen, maar niet heel groots in zijn diepte

Pomeys

stevig en kruidig, wel aardig fruit, kersen en bessen, fris­heid, tikje streng

***

Dup­lessis

rood fruit, minder rijp, strenge zuren en tannines, krachtig, maar een lastig glas

Gran­ins-Grand-Poujeaux

rode bessen en ker­sen, niet helemaal rijp, lichte kruidigheid met een schrale finale

Lalaudey

pa­prika, zuren en bessen, aalbessen, vlierbessen, kruiden, rus­tiek

**(*)

Moulin-à-Vent

vreemd, zuur, dun, kruidig; schijnt verkocht te zijn nu

La Mouline

zuur en scherp, peperig, rustiek en kruidig, mist sap en fruit, zuur

Margaux

****(*)

Margaux

heerlijk fris en sappig, cassis en bramen, bos­bessen, niet de rijpheid van een echt topjaar

Prieur­é-Lichine

heel intens en krachtig, intensi­teit in zijn tannines, machtige wijn, superglas

Cante­nac-Brown

krachtig, intens, mooi fruit, cassis, gedistingeerd vanille, goede tannines, frisheid

Gis­cours

mooi glas, zuren en tanni­nes, frisheid en lengte, sap en fruit, balans, room, intensi­teit

Palmer

rijp, mollig en breed, rijkdom en mooie zuren, intens en verleide­lijk

****

Kirwan

frisheid en sap, puur en elegant, room en sap, goede tannines

Rau­zan-Ga­ssies

aangenaam fruit, zoete kersen en bessen, frisse zuren en goede tanni­nes

Siran

zwoel fruit, tikje heftig en opgepompt, mooi in zijn fruit en tannines

Alter Ego

frisheid, mooie zuren, fraai hout, sap en goede tannines, heerlijk glas

Dauzac

gepolijst en breed, zachte tannines en een mooie harmonie, zacht

Durfort-Vivens

elegant, kersen en cassis, stijlvol, aangenaam fruit, kersen en bessen

Malescot-St.-Exupéry

tikje zoet en heftig, maar wel zacht, mooi gepolijst, zwart fruit

Pavillon Rouge de Château Margaux

mooi elegant en fijn, rijpe tannines, cassis, fraai, verleidelijk

Rau­zan-Ségla

elegant en zacht, mist wat punch, room en wat goede tannines

Du Tertre

lichtere stijl dit jaar, strengere zuren en tannines ook, aardig

***(*)

Monbrison

­gepolijst en ele­gant, niet bijzonder diep, kersen en bessen, smaakvol

Ferrière

stevig, tikje opgepompt glas, kersen en cassis, zuren en frisheid

Lascombes

zwoel en opgepompt, smakelijk, zoete pruimen en een tikje peperig­heid

Marquis de Terme

geen onverdienstelijke wijn, rood fruit, bosbessen en ker­sen

kleine ***(*)

d’Angludet

ele­gantie en frisheid maar mist wat structuur en inhoud

d’Arsac

plantaardig, vlierbes­sen, de smaak is wel goed, sappig

Bellevue de Tayac

opgepoetst met hout, zoet, vanille, toast, fruit op de achtergrond

Le Coteau

naar het rode fruit, kersen, wel mooi zacht en verleide­lijk

Desmirail

minder rijp en diep, kruiden en zuren, mist wat overtuiging

Grand Tayac

verleiding, tikje stevig in zijn tannines, niet onaange­naam

Labégorce

minder diep, meer naar het rode fruit, kersen en bessen

Mongra­vey

peperigheid en vanil­le, kersen en kruiden, warm en zwoel

Pave­il de Luze

kruiden, zwoel­heid, zacht, open, vrij licht, niet onaangenaam

Pontac-Lynch

naar het rode fruit, vanille, room, levendig en fris

Tayac

kersen en bosbessen, zoetje, open, sappig, iets licht

La Tour de Mons

smakelijk en stevig, een tikje fors in de tannines

***

B­rane-Cantenac

niet bepaald overtui­gend, licht van kleur, zelfs vrij zuur

Deyrem-Valentin

zwoel en kruidig, licht peperig, licht ontwik­keld

Haut-Breton-Larigaudière

stevig, iets minder fruit, wat krentjes, niet helemaal rijp

Marsac-Séguineau

elegantie, pruimen, kruiden, iets droge finale

La Tour de Bessan

r­educ­tief, kruiden en bessen, stevig en vrij boers

Saint-Julien

*****

Léovil­le-as-Cases

zeer intens en krach­tig, vanille en rijpe cabernet, stevig en sap­pig, mint, tabak en cassis, perfecte rijpheid

****(*)

Ducru-Beaucaillou

perfecte rijp­heid, puur, cassis en bosbessen, puur en elegant, finesse, lengte

Léovil­le-Barton

geweldig fruit, bessen en pruimen, room en sap, intensiteit, mooie ronde en zachte tannines

Langoa-Barton

intens fruit, prach­tig stevig, veel diepte en kracht, intens, mooi breed

Talbot

he­erlijk fruit en sap, kersen en bosbessen, bramen, elegantie en kracht, fluwelig

****

Croix de Beaucaillou

frisheid van de cabernet, finesse, sap, mooi vanille, mooie lengte en finesse

Lagran­ge

rijke stijl, kruiden, pruimen, laurier, ceder, zachte smaak met mooie tanni­nes

Clos du Marquis

elegant en stevig, fris en klassiek, tannines en mooie zuren, cassis en mint, kracht

***(*)

Branaire-Ducru

elegante stijl, mooi fris en sappig, aangenaam en uitgebalanceerd

Lalande-Borie

cassis, bessen en zuren, lichte stevigheid, iets peperig, stevig

Léoville-Poyferré

meer cabernet dan andere jaren, minder diep­gang, slankt af in de finale

­Saint-Pierre

kersen en een lichte peperigheid, vanille, elegant gemaakt, fris

Beychevelle

kersen en bramen, prui­men, zuren, elegant op zijn best

Gruaud-Larose

kersen en bra­men, maar geen echte diepte, iets streng in de fina­le

Lalande

speculaas en kruiden, kren­tjes en bessen, pruimen en vanille

Moulin de la Rose

zwoelheid en zoet fruit, kruiden en kersen, aan de ruwe kant

kleine ***(*)

Du Glana

zwoel en krachtig, krent­jes, veel extractie, gedroogde pruimen

La Bridane,

open, kersen, lichte kruidigheid, niet heel diep, ontwikkeling

Pauillac

*****

Latour

rijpe cabernet, kersen en krui­den, mooie tannines, elegan­tie en finesse, intens, fris en klassiek

Lafi­te-Rothschild

intens en breed, iets zwoeler dan la­tour, prachtig rijp, stevig, leng­te, mooie zuren, leng­te

****(*)

Pichon-Longueville

kersen en bosbessen, finesse, lengte, prachtige zuren, levendig, ceder, potlood, tabak

Mouton-Rothschild

hout en toast, krach­tige smaak, zwoelheid, pruimen en cassis, stevige smaak, sap, ste­vigheid

Pontet-Canet

prachtige rijpe cabernet, cassis, heerlijk fris en sappig, finsse, puur en opwek­kend

Lynch-Bages

heel rijp en rijk, een tikje machtig misschien, kersen en vanille, ceder, toast en tabak

****

Petit Mouton

cassis en een hint van paprika, kersen en bosbessen, mooi sap en lengte

Carruades de Lafite

puur en elegant, fris en sappig, mooie zuren en sap, afgerond in de tannines, lengte

Clerc-Mi­lon

kracht en rondeur, lichte peperigheid, mooie strakke finale met goede tannines

D­uha­rt-Milon

krachtig en intens, veel caber­net, pruimen en ker­sen, prach­tige tannines, souples­se

Les Forts de Latour

sap en fruit, cassis en kersen, mint en sap, frisheid in de zuren en tanni­nes

Pichon-Lalande

krachtig en intens, drop en laurier, romig, zacht, goede tannines, geen su­perdiepte

d’Armailhac

confiture en pruimen, iets stevig in de finale, licht peperig, aangenaam

Pibran

heel fris, rood fruit, kersjes, wel sappig, wat frisse zuren, mooi rijp

Tourelles de Longueville

krachtig, krui­dig, sap en fruit, tikje stevig in zijn tannines, kersen en bramen

***(*)

Batailley

niet te veel extractie, ker­sen, bosbessen, wel aan­genaam

Bellegrave

diep en intens, wel goede tannines, tikje heftig

Croizet-Bages

ietsje minder rijp in de tannines, maar aangenaam vanille

Fo­nbadet

krachtig en in­tens, bessen en vanil­le, stevige finale, iets fors hout

Grand-Puy-Duc­asse

pruimen en kersen, wel smaakvol, confiture en zoet, iets stevig

Haut-Bages-Libéral

cassis, kersen, bramen en bes­sen, iets licht om echt indruk te maken

kleine ***(*)

Haut-Bages-Monpelou

drop, laurier, stevige smaak, niet onaangaam, wel kracht

Lynch-Moussas

kruiden en boenwas, vanil­le, kruidig­heid, minder rijpe tannines

Pauillac de Latour

kersen en een lichte peperig­heid, sappig, stevig, smakelijk

***

Plantey

wat slank en zuur, zuren, tanni­nes, strak

­Tour Sieurjean

plant­aardig, zuur en strak, kersen en pruimen

La Fleur­-Peyrabon

krentjes, zuren en bitters

St.-Estèphe

****(*)

Cos d’Estournel

breed en krachtig, gelikt en sappig, goed caber­net-fruit, goede zuren en tannines

****

Montrose

op finesse gemaakt, mooie zuren en stevige tannines, cas­sis en kersen, stevige zuren

Phélan-Ségur

vanille, getoast, kruiden, aange­name elegantie, zwarte bessen, pepertje

Lafon-Rochet

kracht en sap, kersen en bessen, structuur, cassis, frisheid, goede tannines

Les Pagodes de Cos

gelikt en sappig, prachtig fruit en hout, gepolijst, romig, verzorgd

Cos Labory

bos­bessen, con­fiture, niet heel diep, maar smakelijk, goede tannines

Les Ormes de Pez

tikje stevig in de zuren en tan­nines, maar mooi kersen en rood fruit

***(*)

Le Crock

bessen, mooie tannines, goed fruit, zorgvuldig houtgebruik, gepo­lijst

Ségur de Cabanac

pruimen, aardig hout, een van de leuke wijnen, redelijk rijp

Tronquo­y-Lalande

rijp en intens fruit, bramen en zwarte bessen, iets drogende tannines

kleine ***(*)

An­dron-Blanquet

bosbes­sen en kersen, wat zuren, aardig

Le Boscq

kruiden en vanille, chocola en peperigheid, zoethout, warm

­Clauzet

fruit en sap, tikje hard in de tannines, peperig en kruidig, zoethout

La Co­mmanderie

veel opsmuk, krui­den, vanille en toast, zeker gebrek aan rijpheid

La Dame de Montrose

cassis en een vleugje pepe­righeid, paprika, zuren en frisheid, klassiek

La Hay­e

zwoel en open, gepolijst, een tikje heftig, chocola, zuren en tannines

Petit-Bocq

licht chocola en krui­den, warm en licht opgepoetst, maar niet slecht

­Sérilhan

kruiden en stevigheid, kersen en vanille, tikje heftig in vanille

Tour de Pez

stevig, vol, tikje heftig in zijn hout, jammer

Tour des Termes

krentjes, kruiden, mist mooi fruit, met een strenge finale

Tronquoy de Sainte-Anne

cassis, heerlijk fruit, tikje stevig in de tannines en de zuren

***

Beau-Site

kersen en bessen, licht, iets kruidigheid, peperigheid, aar­dig

Coutelin-Merville

bessig, niet heel rijp, zuren en bitters, sap en fruit, vanille en kersen

De Côme

kruiden en bessen, niet groot, wat slank, zuren en bitter

Domeyne

aardig sap en fruit, niet helemaal rijp, aardig kersen, fris

Lilian-Ladouys

stevig en krachtig, mist charme en room, niet groots­

Plantier Rose

aardig fruit, maar niet zo heel rijp, gelukkig ook niet te veel extractie

l’Argilus du Roi

zuren, tannines, extractie, stevigheid, bessen, niet groots

­

**(*)

Laffitte-Carcasset

zo­et en vreem­d, rare opgeleukte smaak, vrij dun, niet groots

P­icard

niet groots, vrij dun zelfs, limo, kersen, bessen, zuren

Pomys

open en licht, kruidig, mist fruit en sap, wat ste­vigheid na

Saint-Estèphe

open, kersen en bessen, lichte stevigheid, mist diepte en sap

Bordeaux van de Côtes

****

d’Aiguilhe, Côtes de Castillon

kersen en kruiden, cassis, mooi rokerig en breed, puur en fris

Domaine de l’A, Côtes de Castillon

kruiden, chocola en inten­siteit, aan de warme kant, pruneaux, diepte

De Francs, Les Cérisiers, Bordeaux Côtes des Francs

kruiden en chocola, vol en rijp, rijk en krach­tig, mooie tanni­nes

Le D­oyenné 1ères Côtes de Bordeaux

soepel, kersen en bessen, vanille en room, goede tannines, elegant

Les Grands Maréchaux 1ères Côtes de Blaye

zeer krachtig en vol, rijpe tannines, behoor­lijk indruk­wekkend

Roland la Garde, Côtes de Blaye

kruiden en stevigheid, kersen, bessen, smaa­kvol, elegant, niet superdiep

***(*)

Côte Montpézat, Côtes de Castillon

kruidig, chocola en kersen, viooltjes, mooi krachtig, zuren

Côtes Montpezat, Côtes de Castillon

krachtig, pruimen, stevig en sappig, goede tannines

Joanin-Bécot, Côtes de Cas­tillon

veel opsmuk, ook kruiden en chocola, iets heftig, wel goed

Plaisance 1ères Côtes de Bordeaux

ele­gant, mooi fruit en sap, kersen en vanille, zacht en smaak­vol

La Prade, Bordeaux Côtes de Francs

z­oet fruit, pruimen en cassis, sap en frisheid, tannines en zuren

Roc, Côtes de Castillon

chocola en kruiden, heftig, toch wel fruit en sap, veel tannines

kleine ***(*)

Cap de Faugères, Côtes de Castillon

intens en elegant, kersen en vanille, smakelijk, iets licht

La Croix Lartig­ue, Côtes de Castillon

frisse stijl met ker­sen en vanille, zoet en sappig, mooie zuren en tannines

Gigault/Viva 1ères Côtes de Blaye

kersen en pruimen, bosbessen, sap en fruit, vanille, levendig en open

Graves/wit

***(*)

Chantegrive

kruis­bessen, abrikozen, zuren en frisheid, mooie kracht

Rahoul

wel krachtig, grapefruit, peer en citrus, wl fraai hout, sap, kracht, vanille

**(*)

Ferrande

­mist diepgang, peer en wat citrus, wat zuren, vleugje boenwas

Graves – rood

***(*)

Chantegrive

sappig en romig, kersen, leer en kruiden, goede tannines

Des Fougères

zoet fruit, confiture, toeganke­lijk en soepel, zachte stijl, lekker

***

Ferrande

minder rijp, rode bessen, op het fruit, maar geen hoogvlieger

Rahoul

niet rijp, stevig, zuren, krachtig, niet slecht, maar te droog

Pessac-Léognan – wit

****(*)

Haut-Brion

krachtig en bijna mollig, toch heel fris, levendig, nooit te veel hout of vanille, complex

­Laville-Haut-Brion

grapefruit en citrus, fris en zuiver, peer, sap en lengte, breed, diepte

Domaine de Chevalier

citrus en grapefruit, mooi vol en breed, rijkdom, peer, mooie zuren en diep­te

De Fieuzal

diepgang, peer en appel, vleugje grapefruit, intens en vol, levendige zuren

Malartic-Lagravière

rijpe en rijke stijl, krach­tig, blijft mooi fris, peer en een vleugje limoen, lengte

Pape-Clément

exotisch en rijk, peer en abri­koos, perzik, de frisheid staat hier iets minder voorop

Smith-Haut-Lafit­te

peer en perzik, limoen, sap en fruit, stevige zuren, tegelijk kracht en concentratie

****

Bouscaut

vanille, redelijk krach­tig en intens, vol, sappig, goede zuren

Larri­vet-Haut-Brion

limoen, vrij zacht en sappig, maar smakelijk, mooi vol, iets abrikoos

La­tour-Martillac

grapefruit, peer en perzik, zuren en sap, lengte, mooie balans

Olivier

kruisbessen, mooie geur, frisheid en sap in de smaak, iets slanker

***(*)

Carbonnieux

licht en strak, appel, vleug­je citrus, vlierbloemen, peer

De France

toegankelijk, zacht, wat limoen, zachte finale, vanille

Haut-Bergey

kr­achtig, vanille, zacht en smaakvol, witte grapefruit, goede zuren

kleine ***(*)

Picque-Caillou

stevig en smaakvol, niet te streng, wat grapefruit, lekker, iets vlak

Pessac-Léogna – rood

*****

Haut-Brion

klas­siek en stevig, goede zuren en tannines, potloodslijp­sel, tabak en ceder

****(*)

Domaine de Chevalier

intens en sappig, fris­heid, kersen en vanille, elegantie, room, prachtige tannines

La Mission-Haut-Brion

klassiek, niet de grootste con­centratie, stevig in zuren en tannines

Pape-Clément

intens, zacht fruit, room en sap, fluwelig, fruit blijft mooi, fraaie tanni­nes

Malartic-Lagravière

kersen en bessen, rijp, elegant, niet te zwaar maar toch krachtig, puur, fris

****

Smith-Haut-­Lafitte

elegant, fris en sappig, krachtig, goede tannines, room en fruit, bosbessen

De Fieuzal

mooi zacht en gelikt, romige en zwoele stijl, heel goede tanines

Le Clarence de Haut-Brion

kruiden en stevigheid, drop en laurier, nogal heftig en stevig

Latour-Martillac

tikje heftig, kruiden, ceder en laurier, warm, goede tannines

Brown

gepolijst en breed, zacht in zijn tanni­nes, heerlijk pruimen en kersen

Haut-Bailly

mooi op het fruit gemaakt, sappig, mooie tannines, frisheid, aangenaam

La Chapelle de Mission Haut-Brion

lich­t, maar de tannines en de zuren zijn mooi verzorgd

La Louvière

opgeleukt met hout, krui­dig, leer, tabak, peper, veel confiture

Oli­vier

krach­tig en kruidig, stevig, mooi rood fruit, bramen en prui­men, warm

***(*)

Carbonnieux

Reageer op dit item