Wijn van de week: Meyer-Fonné - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Meyer-Fonné

Donderdag 15 mei is een spannende dag voor Rémy Gresser. Hij staat dan op de nominatie president te worden van het CIVA, het Comité Interprofessionel des Vins d’Alsace. Maar zijn aanstelling is niet onomstreden. Hij heeft duidelijke ideeën over de toekomst van de streek, die niet bij iedereen in goede aarde vallen.

meyer_fonn___websize.JPG
Spanning & sensatie in de Elzas

Donderdag 15 mei is een spannende dag voor Rémy Gresser. Hij staat dan op de nominatie president te worden van het CIVA, het Comité Interprofessionel des Vins d’Alsace. Maar zijn aanstelling is niet onomstreden. Hij heeft duidelijke ideeën over de toekomst van de streek, die niet bij iedereen in goede aarde vallen. Een van de krachtigste tegenstanders van zijn benoeming is Jean-Michel Deiss, de onlangs verkozen voorzitter van de club van Grand Cru wijnboeren. En wie werd door Deiss bij deze verkiezing verpletterend verslagen? Jawel, dezelfde Remy Gresser…

Ironisch genoeg willen de twee kemphanen allebei hetzelfde: de kwaliteit van de wijnen van de Elzas verbeteren, de Grands Crus voorop. Maar waar Gresser een droge stijl voorstaat, die zou moeten gelden voor alle Grands Crus, daar staat Deiss juist een krachtige en eigenlijk gewoon (licht)zoete stijl voor, als uiting van lage rendementen en rijpe druiven. Beiden vinden dat 20 tot 30% van de Elzas-wijnen de appellation onwaardig is. Gresser wil graag iedereen binnenboord houden in de appellation, en wil iedereen –met min of meer zachte hand- dwingen de regels te respecteren, met name op het punt van de rendementen. Deiss wil degenen die geen goede wijnen maken, vooral in het vlakke deel van de streek, laten degraderen tot een soort veredelde Vin de Pays. Wie heeft gelijk? We weten het niet. Maar of Gresser wordt gekozen, is geen uitgemaakte zaak.

Ondertussen waren wij gewoon aan het proeven in de Elzas, waar tussen de soms hoge rendementen toch ook ware pareltjes worden gemaakt. Door het domein Meyer-Fonné bijvoorbeeld, in Katzenthal. Heel bijzonder. Zuiver en precies, met bijzonder mooi fruit en een geweldige terroir-expressie, tegenwoordig hét sleutelwoord bij goede Elzas.

Zijn speciaal voor Nederland vroeg gebottelde Pinot Blanc is een heerlijk glas wit, dat barst van het witte fruit, met een lichte kruidigheid, heerlijk voorjaarsbloemen en wat appel in de geur, verse peer in de smaak, een klein beetje vet, mooie zuren en wat bitter, vol en rond. Heerlijk. En dan praten we nog niet over zijn terroirwijnen, zoals de geweldige Pinot gris Dorfburg (hier afgebeeld), een wijn met een bijzondere rijkdom, veel intensiteit, exotisch fruit, abrikozen en perzik, en altijd ook een heerlijke frisheid na, perfect in balans met de hint van zoet.

Importeur: Colaris

Reageer op dit item