Te Mania, pinot noir 2006, Nelson - Perswijn
Wijn van de week

Te Mania, pinot noir 2006, Nelson

De Nieuwe Wereld brengt tegenwoordig veel meer dan alleen maar wijnen van chardonnay, merlot of cabernet. De afgelopen jaren is de aanplant van andere druiven razendsnel gegaan. Nieuw-Zeeland heeft het voortouw genomen bij het neerzetten van druiven die geschikt zijn voor een koel klimaat, zoals sauvignon blanc en later ook pinot noir. Met groeiend succes.


De Nieuwe Wereld brengt tegenwoordig veel meer dan alleen maar wijnen van chardonnay, merlot of cabernet. De afgelopen jaren is de aanplant van andere druiven razendsnel gegaan. Nieuw-Zeeland heeft het voortouw genomen bij het neerzetten van druiven die geschikt zijn voor een koel klimaat, zoals sauvignon blanc en later ook pinot noir. Met groeiend succes. De wijnen zijn wat zwoeler en rijper dan rode Bourgognes, maar bezitten vaak prachtig fruit –très pinot, zogezegd.

In Nieuw-Zeeland begon de zegetocht van de pinot noir van buiten de Bourgogne? Waarom? Omdat men hier beschikt over een écht koel klimaat, en dat is essentieel voor het fruit in de wijnen van de pinot noir. En dat geldt dan eigenlijk alleen voor het koelste deel van het land, het Zuider Eiland. Nelson ligt aan de noordkant van Zuider Eiland, direct ten westen van het bekendere Marlborough. Het klimaat is vrij goed te vergelijken, hoewel Nelson misschien nog iets meer uren zon heeft dan Marlborough, zodat de pinot noir hier nog iets gemakkelijker kan rijpen. De Te Mania heeft in elk geval een mooi rijp en zacht karakter, is mooi op fruit gemaakt, met aardbeien, licht rokerig, wat kersenfruit in de smaak, frisheid, sap, goede zuren, lichtvoetig, kruidig en heerlijk zwoel. Prachtige pinot noir.

Adventure Wine Trading, € 16,50

http://www.adventurewinetrading.nl/

Reageer op dit item