Junior Sommelier Award Duitse Wijn 2008 - Perswijn
Nieuws

Junior Sommelier Award Duitse Wijn 2008

Berber Schmidt, leerlinge van het ROC Leiden en gecoacht door docent Ton Wortelboer, heeft overtuigend de tweede editie gewonnen van het door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde concours voor aspirant-sommeliers. Aan de wedstrijd namen negen kanperswijnen van even zo veel horecaopleidingen deel. Ze waren eerder al op hun school naar voren gekomen als finalist.

Berber Schmidt, leerlinge van het ROC Leiden en gecoacht door docent Ton Wortelboer, heeft overtuigend de tweede editie gewonnen van het door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde concours voor aspirant-sommeliers. Dat werd op 14 april gehouden in het Amsterdamse Holiday Inn. Aan de wedstrijd namen negen kanperswijnen van even zo veel horecaopleidingen deel. Ze waren eerder al op hun school naar voren gekomen als finalist. Het concours is namelijk bedoeld om Duitse wijn bekend te maken bij leerlingen van horecaopleidingen en hun docenten drankenkennis.

De kanperswijnen moesten zowel hun theoretische als proeftechnische kennis demonstreren en overstaan van de jury bestaande uit Robbert Nijenhuis (winnaar van vorig jaar), Cees Vos (voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers), Jarno Eggers (Restaurant De Lindenhof, Giethoorn), Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn) en ondergetekende.
Gevraagd werd ondermeer naar herkenning van druivenrassen, herkomstgebieden en predicaten. Verder kwam uiteraard ook het onderdeel wijn-spijscombinatie aan de orde.

Hierbij deed zich iets voor dat stof tot nadenken biedt. Ook bij Duitse wijn komt wel eens kurk voor. Bij een van de wijnen die de kanperswijnen moesten becommentariëren en eventueel uitkiezen als begeleider van een eveneens te proeven gerecht, was dat het geval. Geen van de kanperswijnen wist het euvel te herkennen en te benoemen! Daaraan valt dus nog wel wat te verbeteren.

Na Berber Schmidt werd Marissa Zevenbergen (Rotterdam) tweede, terwijl Gert-Jan Pannekoek (Apeldoorn) beslag wist te leggen op de derde plaats. De nummers twee en drie werden voor hun prestatie beloond met pakketten Duitse wijn, de winnares met wijn plus een klimaatkast. Ze zullen hun prijzen officieel in ontvangst nemen tijdens de manifestatie Riesling & Co. Die zal op 15 september plaatsvinden in de Amsterdamse ArenA.

René van Heusden

Winnares Berber Schmidt in het midden, links van haar docent Ton Wortelboer, rechts Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn.

Reageer op dit item