Kühn schenkt klare wijn - Perswijn
Nieuws

Kühn schenkt klare wijn

Je hebt mensen die er alleen over praten, en je hebt mensen die het echt doen. Het verschil tussen die twee heb je al na een kort gesprek door, zegt Angela Kühn. Ze heeft het over wijnboeren die bio-dynamisch werken. Zij en haar man Peter Jacob doen dat vol passie en overtuiging op hun wijngoed in Oestrich-Winkel (Rheingau).
Kühn schenkt klare wijn

Je hebt mensen die er alleen over praten, en je hebt mensen die het echt doen. Het verschil tussen die twee heb je al na een kort gesprek door, zegt Angela Kühn. Ze heeft het over wijnboeren die bio-dynamisch werken. Zij en haar man Peter Jacob doen dat vol passie en overtuiging op hun wijngoed in Oestrich-Winkel (Rheingau). De wijngaarden krijgen een dekentje van organische meststoffen en zorgvuldig geselecteerde ‘onkruiden’, de wijnstokken worden dag en nacht vertroeteld en de wijn krijgt in de kelder alle ruimte zich te ontwikkelen zoals de natuur het bedoelt. Spontane Vergärung (zonder koeling van de most) is het toverwoord. De familie Kühn heeft vijftien hectare wijngaarden op drie locaties: Doosberg, Lenchen en, heel dicht bij de Rijn, St. Nikolaus. Het zijn voornamelijk zuidhellingen, waarvan 83% is aangeplant met riesling en 17% met spätburgunder. De grond is er rijk aan kwartsiet, kiezel en lössleem: een mooie voedingsbodem voor mineraalrijke wijnen.

Geuren en smaken
Begin april is Angela Kühn in Nederland om de Kühnwijnen te laten proeven in combinatie met gerechten. Ik mag aanschuiven in restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, waar chef-kok Michel van der Kroft de proevers vier fantastische gangen voorzet, met twee wijnen bij elke gang. Het aperitief – de Riesling Sekt 2005, die wat meer restsuiker heeft dan de 2004 en daardoor voller en zachter overkomt in de mond – doet het vooral goed bij een hapje waarin ganzenlever, schuim van anijs en zoet-zure rabarber zijn verwerkt. De Riesling Oestrich 2006 met zijn uitgesproken, iets kruidige neus en zuivere, bloemige en fruitige smaak legt het bij de filet americain van kalf, gekonfijte kalfswang en bloemkoolcrème als eetwijn af tegen de Spätburgunder Weissherbst 2006. Deze zachte wijn met veel rode vruchtjes en een volle, wat zoetige afdronk glijdt als vanzelf mee met de eveneens zachte, lichtzoetige smaken van het gerecht. Bij het tussengerecht van gegrilde rogfilet met tempura van gerookte paling en botersaus van zuurkool maken twee van de mooiste Rieslings van wijngoed Kühn hun entree. De Riesling Quarzit 2006 heeft heerlijke zuren, wit fruit, mineralen en een speels kruidig accentje. De afdronk is een tikje zoet. Zijn concurrent aan tafel, de Doosberg 2006, doet het net iets beter. Deze wijn komt van oude stokken die verzorgd worden alsof ze opa en oma zelf zijn. Hij heeft honing in geur en smaak, naast mineralen en lekker sappig citrusfruit. Zijn soepele, volle smaak en frisse afdronk sluiten naadloos aan bij de vettige en zure smaken van vis en zuurkoolsaus.

Van heg naar bes
Tijd om over te stappen naar de Spätburgunders. Bij een ongelooflijk lekker lamszadel, raviolo met lamshiel en schuim van groene peper worden de 2005 en de 2003 geschonken. De 2003 is duidelijk een product van een te warm jaar: zeer rijp fruit, overheersende alcohol. In 2005 besloot de familie om iets eerder te oogsten, voor de druiven té rijp werden. Dat resulteerde in een wijn met een uitgesproken plantaardige, kruidachtige neus. Ik proefde hem in oktober vorig jaar en had toen onmiddellijk de associatie met een versgesnoeide ligusterheg. Inmiddels is de wijn wat ouder en wijzer geworden en heeft de heg grotendeels plaatsgemaakt voor zoet rood fruit en zwarte bessen. De smaak is fris, peperig en opwekkend. Beide wijnen – geen zware jongens wat tannine betreft – doen het goed bij het vlees, dat relatief zacht en licht is, en de saus, waarin ook wat komijn verwerkt is.
Voor de sweetoholics breekt nu het hoogtepunt aan. De goudgele Riesling Lenchen Auslese 2004 en Lenchen Eiswein 2004 betreden de arena. De Auslese heeft wat botrytis gehad en geurt naar honing, passievrucht, lychee, mandarijn; in de smaak is hij lekker vol, met frisse zuren en abrikoos en lychee. De Eiswein is erg zoet en komt met meer snoepachtige smaken (perendrups), wat banaan en karamel, mandarijn en honing. Zijn afdronk is lekker fris. Het dessert sluit bijna perfect aan bij de wijnen: panna cotta van kokos met sorbet van lychee, gemarineerde ananas, papajacrème en krokant tropisch fruit. Bijna perfect, want er had klein beetje zuur bij gekund (bijvoorbeeld verse ananas). Gelukkig maar, want niets verveelt zo snel als perfectie.

Anda Schippers

Meer informatie:
http://www.weingutpjkuehn.de/
http://www.dewijntherapeut.nl/ (import en verkoop)
http://www.hetnonnetje.nl/

Reageer op dit item