Bordeaux 2007: Niet klassiek maar elegant - Perswijn
Nieuws

Bordeaux 2007: Niet klassiek maar elegant

In Bordeaux is veel veranderd. Vroeger werden in moeilijke jaargangen wijnen gemaakt met een onrijp karakter en tannines die nooit rijp werden. ‘Klassieke’ wijnen, zo werden die genoemd. Dat is tegenwoordig helemaal uit den boze. Voor 2007 waren de steekwoorden ‘balans’ en vooral ‘elegantie’.
In Bordeaux is veel veranderd. Vroeger werden in moeilijke jaargangen wijnen gemaakt met een onrijp karakter en tannines die nooit rijp werden. ‘Klassieke’ wijnen, zo werden die genoemd. Dat is tegenwoordig helemaal uit den boze. Voor 2007 waren de steekwoorden ‘balans’ en vooral ‘elegantie’.

De eerste week van april was het wijnjournaille weer verzameld in Bordeaux. En dat betekent dat ook écht iedereen er is die maar een beetje meetelt in de mondiale wijnkritiek. Een klein wereldje, zogezegd, ons kent ons. Opdracht: de nieuwe jaargang beoordelen van de ‘grote’ wijnen uit de Bordeaux. Geen gemakkelijke opgave. In de Bordeaux gaat de PR-machine draaien op het moment dat de druiven worden binnengehaald. Want geen streek is zo afhankelijk van het ‘imago’ van een wijnjaar als de Bordeaux. Een minder jaar zorgt er voor dat de liefhebbers, die en masse afkomen op de reputatie van de beste wijnen van de steek, ook weer even snel en masse afhaken. En dan met degenen die speculuren in dure wijnen als eerste. Die slaan dan liever een jaartje over, omdat in de nabije toekomst geen grote prijsstijging te verwachten valt.

De bange vraag bij een moeizaam jaar als 2007 – want dat was het –  is dan ook, hoe valt de schade uit? Het is duidelijk dat veel Amerikaanse critici deze oogst al hebben afgeschreven. Logisch eigenlijk. Wijnen met een lichte structuur, veel fruit, een alcoholgehalte van meestal niet meer dan 13 procent, zorgt niet voor het type wijn waar de Amerikanen zo van houden: zwoel, machtig en intens. Dat is precies wat 2007 níet brengt. Het goede nieuws is dat het voor Europese wijndrinkers, die wél houden van klassieke wijnen, heel aangename wijnen heeft voortgebracht. De slechte zomer werd gevolgd door een mooie herfst, die vooral de cabernet nog tot rijping bracht. En daarmee zijn goede 2007’s heel aangename wijnen, als ze goed zijn gemaakt ook werkelijk uitgebalanceerd, niet te zwaar en mooi fris, met heerlijk fruit. Maar daarnaast zijn er velen die geen grote wijn hebben gemaakt, omdat hun werk in de wijngaard tekort schoot en/of omdat de opbrengsten te hoog waren. Kortom: een minder jaar, met grote verschillen tussen de wijnen.

Ronald de Groot

Uitgebreide proefnotities, meer nieuws over 2007 vindt u in het komende nummer van Perswijn.

Reageer op dit item