Wijn van de Week: Viña Mar - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de Week: Viña Mar

Jarenlang is het de wijnmakers van de landen van de Nieuwe Wereld niet gelukt om rode Bourgognes op een goede manier ‘na te maken’, zoals dat wel gebeurde met witte Bourgogne of rode Bordeaux. Waarom niet? De druif voor rode Bourgogne, pinot noir, kan alleen maar mooie wijnen opleveren in een vrij koel klimaat, en die waren er in eerste instantie maar weinig.
Maar de échte liefhebbers gingen uiteraard op zoek naar plekken die toch geschikt waren.
Jarenlang is het de wijnmakers van de landen van de Nieuwe Wereld niet gelukt om rode Bourgognes op een goede manier ‘na te maken’, zoals dat wel gebeurde met witte Bourgogne of rode Bordeaux. Waarom niet? De druif voor rode Bourgogne, pinot noir, kan alleen maar mooie wijnen opleveren in een vrij koel klimaat, en die waren er in eerste instantie maar weinig.

Maar de échte liefhebbers gingen uiteraard op zoek naar plekken die toch geschikt waren. In eerste instantie werd niet gedacht dat het in Chili, met zijn woestijnklimaat, maar inmiddels is men daar toch wel van teruggekomen. Er zijn nog steeds wijndrinkers die volhouden dat er uit Chili geen goede pinot noir zou kunnen komen, maar die moeten maar eens een kijkje nemen in –bijvoorbeeld- Casablanca Valley, een wijnstreek ten westen van de hoofdstad Santiago. Door een sterke invloed van het koude water van de oceaan, op niet meer dan twintig tot dertig kilometer afstand, is het hier beduidend koeler dan in de meer landinwaarts gelegen wijngebieden. En dat is precies waar je de pinot noir een plezier mee doet. Viña Mar is zelf ook gevestigd in het hartje van de Casablanca Valley, en een van die grote Chileense projecten waarvan je je afvraagt hoe die wijnen ooit allemaal verkocht moeten worden. Ga maar na, 250 hectare wijngaarden uit de grond gestampt, een productiecapaciteit van 2,5 miljoen liter wijn. Toe maar. ‘Het begint met ambitie’ zeiden ze ooit in de reclame van een grootbank die inmiddels is overgenomen en genadeloos in mootjes is gehakt. Maar goed, we kunnen het ook van een andere kant bekijken: misschien is de wijn daarom wel zo betaalbaar. In Frankrijk zullen ze er zeker niet blij van worden… De geur is aangenaam, met confiture, aard¬beien, de smaak zacht, romig, verleidelijk, een lekker glas, zeker voor deze prijs.

Ronald de Groot

Viña Mar, Pinot noir 2007, Casablanca Valley
Te koop bij: C 1000, € 5,49

Reageer op dit item